Медия без
политическа реклама

Почина художникът Ставри Калинов

Един от най-популярните и оригинални творци в съвременното ни изобразително изкуство ще бъде изпратен на 16 септември

13 Септ. 2023
Ставри Калинов на откриването на своя изложба живопис.
БГНЕС
Ставри Калинов на откриването на своя изложба живопис.

Почина известният български художник и скулптор Ставри Калинов. Това съобщават на официалната си страница във Фейсбук от Съюза на българските художници. Той бе на 78 години.

"Напусна ни Ставри Калинов, една от най-популярните фигури в съвременното българско изобразително изкуство", написаха в поста от Съюза. 

Ставри Калинов е роден е на 15 ноември 1944 във Видин. От 1966 до 1968 г. канидатства в специалност "Скулптура" във ВИИИ "Николай Павлович" (днес Национална художествена академия). През тези години работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети. Приет е да следва през 1969 г. в специалност „Дърворезба“ в класа на проф. Асен Василев и завършва през 1977 г.

Първата си самостоятелна изложба Калинов открива през май 1980 г., когато излага 70 свои пластики. Следват експозиции във Видин, Габрово, Варна, Несебър, Пловдив, както и в чужбина - Югославия, Италия, Австралия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, САЩ, Швейцария, Белгия.

Работи с коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика, но предпочитаният от него материал е стъклото. От 1973 г. взима редовно участие в скулптурни изложби.

Прави портрети на Васил Левски, Жул Паскин, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров и други известни българи. Рисува икони. Автор е на множество статуетки призове за фестивали и конкурси, сред които за фестивала "Златна Месемврия" и за литературната награда "Балканика 2006". Негова е скулптурата "Истината за перото"  в градинката пред БТА в София. Негова статуетка на ктиторите на Боянската църква Константин и Елена е дарена на папа Йоан Павел II от вицепрезидента на България Тодор Кавалджиев, припомнят СБХ и Nova Tv.

Ставри Калинов е носител на множество награди и отличия, сред които и „Златен век“ на Министерство на културата за особен принос в развитието и популяризирането на българската култура (2006).

Поклонението ще бъде на 16 септември, събота, от 12.00 часа в църквата "Свети Седмочисленици" в столицата.

Последвайте ни и в google news бутон