Медия без
политическа реклама

Почина актьорът Доналд Съдърланд

20 Юни 2024Обновена
EПА/БГНЕС

На 88-годишна възраст почина легендарният холивудски актьор Доналд Съдърланд, съобщиха американски медии, позовавайки се на сина му Кийфър. Смъртта му е настъпила в Маями след дълго боледуване.

Роден в Сейнт Джон, Канада през 1935 г., той едва оцелява след поредица от болести, сред които детски паралич. Първоначално работи като репортер в радио, преди да замине за Англия и там да учи в Лондонската академия за музикално и драматично изкуство. В своята кариера, продължила шест десетилетия, участва в близо 200 филма и тв продукции. Сред тях са класики като "Военнополева болница", "Героите на Кели", "Обикновени хора", "Клут", "Не поглеждай сега", "XX век", "Казанова на Федерико Фелини". Сред по-младото поколение е популярен с ролята на президент Сноу в трилогията "Игрите на глада".

Доналд Съдърланд е смятан за един от великите актьори, които никога не са получавали дори едничка номинация "Оскар", макар да е носител на "Еми" и "Златен глобус". Пренебрежението от страна на Академията продължава чак до 2017 година, когато е удостоен с почетен "Оскар".

По-рано през тази година бе обявено, че актьорът пише своя мемоарна книга, която предстои да излезе наесен и носи заглавието "Измислено, но все пак вярно".

Баща е на четирима синове и една дъщеря. Едно от децата му е също известен актьор - Кийфър Съдърланд, популярен с ролята си в сериала "24". "Аз лично мисля, че той е един от най-важните актьори в историята на киното", написа синът му в съобщението за кончината. "Никога не се страхуваше от роля, добра, лоша или зла. Той обичаше това, което прави, и правеше каквото обича - а човек не може да иска повече от това. Добре изживян живот". 

 

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?