Медия без
политическа реклама

Отиде си естрадната легенда Маргарита Радинска

Поклонението пред голямата певица е утре в църквата "Св. св. Кирил и Методий" в квартал "Красно село"

06 Юни 2024
Маргарита Радинска в разцвета на кариерата си.
Маргарита Радинска в разцвета на кариерата си.

Звездата на българската естрада от 60-те и 70-те години Маргарита Радинска е починала вчера сутринта, съобщиха за „Сега“ нейни близки. Певицата беше на 78 години. Тя е издъхнала в болница след тежка операция.

Поклонението пред голямата звезда от близкото минало ще бъде утре, 7 юни, от 12.00 ч. в храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в столичния квартал „Красно село“ (зад VI РПУ на бул. „Бъкстон“).

Маргарита Радинска е родена в Габрово на 9 декември 1945 г. Израства в музикално семейство (баща ѝ е хоров диригент). Семейството се премества в София и там Маргарита завършва гимназия.

През 1965 г. Маргарита Радинска е приета във втория випуск на Студията за поп певци към Радио „София“, понастоящем БНР, в класа по пеене на композитора Ангел Заберски, който по-късно става неин съпруг. Първата песен, която Радинска записва в радиото, се нарича „Ноктюрно“, а автор на музиката е Заберски.

През 1966 г. тя дебютира на конкурса „Песни за българското Черноморие“, който от следващата година e преименуван на „Златният Орфей“. Участва с песента „Черноморка“, също композиция на Ангел Заберски. Първите си концертни изяви осъществява с ЕОБРТ (Eстраден оркестър на Българското радио и телевизия), оркестър „Балкантон “ и оркестър „София“, на който е солистка в периода 1966-1970 г. Маргарита Радинска е работила и като щатна певица в Естрадата на БНА в периода 1976-1979 г.

Радинска е лауреат на много български и международни конкурси, сред които „Златният елен“ в Брашов в Румъния, „Варадеро“ в Куба и др. През 1967 г. с оркестър „Балкантон“, ръководен от Димитър Ганев, и с други наши поп певци, гастролира с огромен успех в Куба. Изпълнената от нея песен „Бяло крило“ по музика на Ангел Заберски и текст на Орлин Орлинов печели първа награда на фестивала „Златният Орфей“ през 1978 г.

В периода 1969-1971 г. певицата се снима и в популярния сериал „На всеки километър“. През 1971 г. БНТ й посвещава документалния филм „Двойната Маргарита“ с режисьор Асен Траянов.

В началото на 80-те Маргарита Радинска постепенно се оттегля от певческата си кариера, за да се отдаде изцяло на семейството си и двете си деца – Ангел Заберски-син (1969) и Маргарита Заберска (1972), които също са музиканти.

През 2022 г. певицата получи най-високата награда от Министерството на културата - отличието "Златен век".