Медия без
политическа реклама

Отиде си актьорът Славчо Пеев

На 4 април доайенът на Сатиричния театър щеше да навърши 85 години

27 Февр. 2024Обновена
БГНЕС
Славчо Пеев беше последният от титаните на Сатирата от най-силните й години.

Големият български актьор Славчо (Светослав) Пеев е починал месец преди да навърши 85. Тъжната новина пръв съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в своя профил във Фейсбук.    

„Отиде си Славчо Пеев! Светлина Славе и благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!“, написа той за колегата, свързал дългата си кариера с развитието и съдбата на Сатиричния театър.

Актьорът Мариан Бачев споделя в социалните мрежи: "Тази нощ в съня си си е отишъл един прекрасен човек и актьор, с когото имах честта и привилегията да споделяме един спектакъл ("Да, господин премиер") заедно на сцената на Сатиричен театър "Алеко Константинов". Чувахме се за всички празници, не изпускаше нито един мой рожден ден; бе първият, който ми звънна в 00.05 ч. на 1 януари, за да ме поздрави за Нова година... По време на Ковид редовно му носех топла храна и си говорехме от разстояние - знаех колко важно е да не го заразим!...".

Бачев обяснява, че снимката, която е публикувал, е отпреди няколко месеца, когато заедно със Славчо Пеев са пили кафе ...и се чули преди дни да пият пак... Следващият спектакъл на "Да, господин премиер" на открита сцена "Сълза и смях" ще бъде посветен на него. "Ще ми липсваш, доайене на Сатирата! ЛЕК ПЪТ КЪМ НЕБЕСНИЯ ТЕАТЪР, СЛАВЧО ПЕЕВ!", завършва посланието си Мариан Бачев.

"Човекът, с когото всеки ден го псувахме тоя живот и толкова много му се радвахме в същото време … Славчо, който ги изпрати всичките и остана последен … Обичам те! Обичам те! Обичам те! Благодаря ти за последната благословия, от която толкова имах нужда! Благодаря ти за пътя! Част от душата ми си отиде с теб", споделя актрисата и доскорошна тв водеща Люба Пашова, която неотдавна се завърна към актьорската професия.

Славчо Пеев е роден на 4 април 1939 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов" през 1964 г. Пеев работи в Драматичен театър „Йордан Йовков" – Толбухин, в Сатиричен театър „Алеко Константинов" (от 1967 досега), където в един период - от 1986 до 1989 г. е бил художествен ръководител и директор. Той е един от оригиналните участници в култовата първа постановка на комедията „Римска баня“ от Станислав Стратиев (1974), режисирана от Нейчо Попов.

Актьорската кариера на Пеев включва изиграни над 70 театрални и 100 телевизионни роли, както и участия в 23 филма. Измежду филмите с негово участие са „Конникът" (1964), „Няма нищо по-хубаво от лошото време" (1971), „С деца на море" (1972), „Мисия Лондон" (2010) и много други.

Режисьорската му кариера е свързана с театъра и започва през 2006 г. Тогава Пеев поставя „Римска баня" от Станислав Стратиев в Сатиричния театър. Други режисирани постановки от него са „Две сватби и едно прелюбодеяние" от Рей Куни и „Таблата" от Димитрис Кехаидис. В продължение на няколко години Пеев поставя и преподава в Кипър.

За своя цялостен принос в развитието и утвърждаването на хумора и сатирата в българския театър, през 2018 г. на церемонията по връчване на театралните награди „Златен кукерикон“ Светослав Пеев бе отличен с Голямата награда на името на Георги Калоянчев.

Ще го запомним с прекрасното му чувство за хумор, с вдъхновяващата му страст към изкуството и живота, както и с думите му: "Сатирата е живот. Тя е нещо, което защитаваш докрай", припомнят колегите му от трупата.

През октомври 2018 г. Пеев претърпява сърдечен удар и бива настанен в болница в Дупница. На 18 октомври става ясно, че състоянието му е стабилно. Той тогава споделя в интервю, че причината за хоспитализирането му не е сърдечен удар, а преумора.

Пеев е един от най-известните привърженици на софийския “Локомотив”, като рядко пропуска мач на любимия отбор. За известен период от време през 90-те години е пресаташе на клуба, припомнят от gospodari.com. През 2014 г. Славчо Пеев е един от водещите на предаването "Господари на ефира" в тандем с Латинка Петрова.

Поклонението пред големия актьор ще бъде в четвъртък, 29 февруари, от 11.00 до 12.30 ч. в Сатиричия театър.

Екипът на "Сега" изказва съболезнования на близките.

Българската национална телевизия променя програмата си в памет на големия български актьор Светослав Пеев. Тази вечер от 22.00 ч. БНТ 1 ще излъчи игралния филм "Приятели за вечеря" с негово участие.