Медия без
политическа реклама

Народното позорище с развръзка: Морфов уволнен, Кръстева напуска

НТ "Иван Вазов" излезе с позиция днес

01 Март 2023Обновена
Александър Морфов и Велислава Кръстева
колаж: БГНЕС
Александър Морфов и Велислава Кръстева

Четиримесечният шумен скандал в Народния театър, започнал с една надраскана врата след представление на "Хъшове" на 29 октомври, приключи с уволнение или оставка на главните действащи лица. Пиарката Велислава Кръстева си тръгва, а главният режисьор Александър Морфов е уволнен дисциплинарно, стана ясно във вторник.

Кръстева сама съобщи в своя Фейсбук профил, че от 1 март не е част от екипа на НТ "Иван Вазов". Тя е придружила съобщението си с известен библейски цитат от Еклесиаст: "Има време за всяко нещо и определено време за всяко намерение под небето: време за раждане и време за умиране; време за насаждане и време за изкореняване на насаденото; време за убиване и време за изцеляване; време за събаряне и време за градене; време за плачене и време за смеене; време за жалеене и време за танцуване; време за хвърляне на камъни и време за събиране на камъни; време за прегръщане и време за въздържане от прегръщане; време за търсене и време за изгубване; време за пазене и време за изхвърляне; време за късане и време за шиене; време за мълчане и време за говорене; време за обичане и време за мразене; време за война и време за мир."

Пред "Дневник" Велислава Кръстева е потвърдила, че напускането й няма нищо общо с коментираната в последните дни нова управленска структура на трупата. Пиарката, която е известна с близостта си до ДПС и неговия почетен председател Ахмед Доган, е уточнила, че няма да се включва в предстоящата предизборна кампания. 

Съпругата на Александър Морфов - актрисата Рени Врангова, пък написа във Фейсбук: "Александър Морфов е официално дисциплинарно уволнен. Да живее Александър Морфов!"

Сайтът "Площад Славейков" уточни след блиц интервю със самия Морфов, че мотивите за уволнение на режисьора са "нарушение на трудовата дисциплина, уронване доброто име на театъра и нелоялност към работодателя". Заповедта за уволнение му е била връчена днес следобед. Ден по-рано пред БНР Морфов коментира, че решението да бъде "изчистен" от театъра е взето отдавна. 

Чрез социалните мрежи колеги, подкрепящи режисьора, сред които Албена Колева, Валери Йорданов, Камен Донев и др., обявиха протест в негова защита пред Народния театър от 19 часа. Подкрепата на живо обаче бе вяла. Със съобщение до БТА впоследствие бе насрочен следващ протест в четвъртък. "Уважаеми дами и господа от БТА, от името на инициативния комитет за защита на творческите права на Сашо Морфов и неговия лидер Камен Донев, бих искал да ви уведомя, че на 02.03.2023 г. от 14.00 ще бъде организиран протест пред Министерството на културата", гласи текстът, подписан от Костадин Петков. По това време служебният министър на културата Найден Тодоров ще бъде в много важно заседание и няма да може да излезе, за да разговаря с протестиращите, научи "Сега" от пресцентъра на културното ведомство. В първото свое телевизионно интервю след назначаването си Найден Тодоров бе обещал, ако трябва, да раговаря с всеки един  от недовоните поотделно, за да се омиротвори обстановката в Народия театър.

В сряда дойде дългоочакваната позиция на театъра. "Саботирането на новото ръководство на театъра и персоналните атаки към директора Васил Василев с несъстоятелни обвинения имаха за цел неговото отстраняване, за да се извърши служебно, политическо назначение от бившия министър Минеков. Такова намерение г-н Минеков декларира нееднократно в свои медийни участия (...). Позицията „Главен режисьор“ беше създадена от настоящото ръководство на театъра специално за г-н Морфов, чието завръщане в българския театър след дългогодишна пауза беше подготвено именно от директора на театъра г-н Васил Василев. Това беше част от концепцията му, както и включването в репертоара на други водещи национални и международни имена, програми и инициативи „Главен режисьор“ е административна функция, която предполага управление на целия художествено-творчески екип на театъра, като фигурата на главния режисьор има за задача да се грижи и обединява актьорския състав, да участва в избора на заглавия и творчески екипи, да консултира дългосрочния репертоарен план, да съдейства за планирането и изпълнението на творчески дейности, които изграждат и развиват трупата на театъра. За съжаление през изминалите месеци г-н Александър Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията, съгласно предоставената му позиция. За сметка на това непрекъснато провокираше конфронтации с различни членове на трупата, осъществявайки непрестанен натиск, отправяйки нападки и обиди към актьори и ръководство", се казва в изявлението. Пълният текст може да се прочете на сайта на театъра.

От няколко дни директорът Васил Василев е практически неоткриваем за медиите, както и за принципала на Народния театър - Министерство на културата. "Сега" също го търси безуспешно. Все пак в сряда той обърна внимание на БНР за кратко. "Има закони и те трябва да се спазват", заяви Василев. От думите му става ясно, че утре ще се проведе пресконференция на ръководството. Народният театър е насрочил пресконференцията си точно в деня и часа на обявения по-рано протест: четвъртък от 14.00 ч.

Конфликтът между Велислава Кръстева и Александър Морфов стана публично достояние през октомври м.г. Вратата на кабинета на пиарката осъмна с надписи "ДПС", "Изчезвай" и "Връзки с обществеността на Ахмед Доган", а режисьорът се призна за извършител на деянието. Той бе провокиран от изборите няколко седмици по-рано, когато Кръстева придружаваше до урните Ахмед Доган и това бе заснето и разпространено на видео. 

И двамата бяха назначени по-рано през 2022 г. от новоизбрания с конкурс директор на Народния театър Васил Василев. Морфов бе поканен като главен режисьор, а Кръстева завеждаше отдел "Връзки с обществеността" в академичната трупа. 

Размяната на остри реплики продължи чрез медиите, а през януари т.г. Морфов надраска и вратата на директора. Конфликтът доведе до разкол в трупата. По-голяма част от актьорите подкрепиха Васил Василев, който на няколко пъти бе посочван от предишния служебен министър на културата Велислав Минеков като заслужаващ крайна дисциплинарна мярка заради политическото според него назначение на Кръстева, за непредоставяне на документация за външни фирми, с които Народният театър работи, и т.н. Артистите направиха подписка в подкрепа на директора, поискаха оставката на Минеков и дори се обърнаха към президента Румен Радев, за да го призоват като медиатор в конфликта. Малко по-късно проф. Минеков се оказа единственият сменен министър в новия служебен кабинет.

Друга група от театъра, начело с Валери Йорданов, Албена Колева и още артисти, неучастващи в подписката на колегите си, обаче застанаха твърдо в защита на Морфов. За малко повече от шест месеца в Народния театър главният режисьор успя да възстанови двата свалени спектакъла "Хъшове" и "Животът е прекрасен", но така и не получи картбланш от Васил Василев да започне работа върху ново представление.

Още по темата