Quantcast

Медия без
политическа реклама

Китайски електромобил може да промени пазара в Европа

Очаква се BYD Seagull да не струва повече от 12 000 евро

03 Февр. 2023

Малък китайски електромобил има реална възможност да промени картината на автомобилния пазар в Европа, съобщава Automedia.bg. Производителят BYD представи преди дни модела си Seagull, но вече се говори за предстоящ старт на продажбите. Като очакваната ниска цена ще е огромното предимство на този модел.

В Китай хечбекът ще се предлага за 8100 евро (за базовия модел) и 11 000 евро (за топ версията). Като се добави мито от 10%, посочено преди време от главния изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес, се получава крайна стойност около 12 200 евро. За сравнение, в момента най-евтиният електромобил в Европа - Dacia Spring, струва с около 5000 евро повече.

BYD Seagull е дълъг 3.78 метра - с 5 см повече от Spring, като разполага с литиево-фосфатна батерия с капацитет 30.7 кВт/ч. Китайците обещават пробег от 300 км (измерени по техния хомологационен цикъл), което прави около 250 км по европейския WLTP. Двигателят на Seagul е със 75 к.с., а този на Spring е 65 к.с. (при новата версия).

Експертите в индустрията предвиждат истинска ценова война при електромобилите, като тя е предизвикана от решението на Tesla да намали цените на своите модели. И ако доскоро присъствието на китайските електромобили в Европа не беше силно застъпено и се изразяваше в споразумения с вносители на автомобили, сега нещата изглежда, че ще станат по-сериозни.

А причината е, че големите автомобилни производители в Китай, какъвто е BYD (б.ред. - най-големият производител на електрически автомобили в света), разполагат с изобилие от продукти. Това ще им даде възможност да си позволят и цени от малко над 10 000 евро.

Разбира се, BYD Seagull не е сравним по пробег, размер, мощност и оборудване с компактни и семейни SUV, но 48 900 бройки от Dacia Spring, продадени в Европа през 2022 г., показват колко е примамлива идеята за достъпна електрическа градска кола. В Китай това вече е известно много добре, което подчертава очакванията, че малък модел като Seagull може да доведе до значителни изменения на европейския пазар.

Ключови думи:

автомобили, Китай

Още по темата