Медия без
политическа реклама

Журналистите от БНТ подкрепиха колегите си от Би Ти Ви срещу Симеонов

АЕЖ: Тази атака е част от голямата война за овладяване на медийния сектор в България

11 Февр. 2020Обновена
БГНЕС
Венелин Петков

Журналистите от Дирекция "Информация" на БНТ подкрепиха колегите си от Би Ти Ви след днешните обвинения, които зам.-председателят на парламента Валери Симеонов отправи към тях. Днес в сутрешния блок на БНТ съпредседателят на "Обединени патриоти" заяви, че директорът на "Новини, актуални предавания и спорт" в Би Ти Ви Венелин Петков и водещият на сутрешния блок в телевизията Антон Хекимян са корумпирани, защото не са дали трибуна на изявления на съдружника на Васил Божков в "Ефбет" Цветомир Найденов за негови престъпни схеми.

"Журналистите от Дирекция "Информация" на БНТ категорично осъждат използването на ефира на обществената медия за отправяне на недоказани обвинения от Валери Симеонов срещу журналисти от Би Ти Ви. Ефирът на обществената медия не може да се употребява за груби и недоказани нападки. Свободното слово и право на изразяване са основна ценност на демократичното общество и всяко посегателство срещу тях ще срещне съпротивата на журналистите от БНТ", пише в позицията на журналистите от БНТ.

По рано през деня от "bTV Media Group" реагираха бързо на изявлението на Валери Симеонов, в което той обвинява в корумпираност директора на "Новини, актуални предавания и спорт" Венелин Петков и водещия на сутрешния блок "Тази сутрин" Антон Хекимян.

В официалната позиция медията заявява, че ще подкрепи евентуални дела, които двамата журналисти ще заведат дело срещу лидера на Патриотичен фронт и зам.-председател на парламента. "bTV Media Group" заявява, че застава твърдо зад своите служители и ще подкрепи всички правни мерки, които те биха предприели срещу депутата", се казва в обръщението.

"Документите, които Цветомир Найденов учтиво ни предостави, са жалбите му до Прокуратурата. Те са надлежно заведени там поне две седмици преди той да започне да търси изява в bTV. Позор, господин заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Ще се видим в съда", заяви в социалните мрежи Венелин Петков.  Петков и Хекимян вече са обсъдили с адвокати как да защитят имената си.

В защита на Петков и Хекимян е посочено, че те не са публикували разкритията на собственика на "Ефбет" Цветомир Найденов срещу Васил Божков, тъй като е било нужно те да бъдат внимателно проверени. "Във връзка с това и с новите неверни и подвеждащи твърдения на бизнесмена Цветомир Найденов относно работата на редакцията на bTV, бихме искали да напомним, че ролята на журналистиката е да разкрива истината след проверка и разследване на информация. Журналистите от нюзрума на bTV всекидневно печелят доверието на милиони зрители, защото следват установените в цял свят критерии и принципи на професията. Те информират отговорно, като се основават на факти, независимо от случая и от времето, необходимо за проверка на информацията. Всяко очакване, че новините и актуалните предавания на bTV могат да служат за платформа на едностранни твърдения и изявления, е напълно неоснователно. Подобни изказвания са подвеждащи и рушат разбирането на аудиторията относно същността на журналистиката и нейната роля в обществото", се казва още в позицията на "bTV Media Group".

 

Асоциацията на европейските журналисти- България също осъди нападките на Валери Симеонов спрямо журналистите от Би Ти Ви. Според професионалното сдружение твърденията на зам.шефа на Народното събрание са "далеч от доказани" и за него е удобно да атакува журналисти, "скрит зад властовата си позиция и депутатския имунитет". 

 

Ето пълният текст на позицията на АЕЖ: 

Aсоциацията на европейските журналисти – България изразява категоричното си несъгласие с атаката срещу журналисти от Би Ти Ви, от страна на заместник-председателя на парламента Валери Симеонов. В студиото на БНТ, Симеонов обвини в корупция двама журналисти от Би Ти Ви и ги заплаши с привикване от прокуратурата.

Миналата седмица бизнесменът Цветомир Найденов обвини Би Ти Ви, че не е оповестила данните от папка, която той е предоставил на медията през декември. Това стана повод и за днешните нападки на Симеонов.

Сигнал с твърдения, че Би Ти Ви и на “Дневник” не са публикували предоставена от него информация, бе получен и в АЕЖ от Найденов. 

След разглеждане на случая, АЕЖ застава зад позициите, публикувани от “Икономедия” АД и Би Ти Ви Медия Груп . В подробно изложение "Дневник" обясни, че ролята на журналистиката е да проверява фактите, а не да се превръща в “пощенска кутия” за едностранчиви твърдения в бизнес или други спорове, както и че след проверка се оказало, че част от твърденията на Найденов не отговарят на истината.

По никакъв начин не може да се приеме, че става дума за прикриване на информация при условие, че разкритията за предполагаемата престъпна дейност на Васил Божков и действията на прокуратурата бяха широко отразени от тези и други медии.

Журналистите не могат да бъдат обвинявани в укривателство. Функция на журналистиката да е да събира, проверява и оповестява проверена информация, която е от висок обществен интерес. Журналистите не могат да се използват за решаване на корпоративни спорове.

Далеч от доказани са и днешните обвинения на Валери Симеонов, комуто е удобно да атакува журналисти, скрит зад властовата си позиция и депутатския имунитет.

Това е поредната подобна проява на този политик, но вероятно е и част от целенасочена атака срещу две все още критични медийни групи. Тази атака е част от голямата война за овладяване на медийния сектор. Известно е, че “Икономедия” не за първи път става обект на репресивни действия от страна на държавни институции, а атаката срещу Би Ти Ви трябва да се разглежда в контекста на случилото се с другите две телевизии с национално покритие, както и на несигурността около промяната в собствеността ѝ.

АЕЖ категорично застава в защита на журналистите и правото им на редакционна независимост. АЕЖ ще информира за случващото се и международните си партньори.

АЕЖ наблюдава внимателно медийните проявления на бизнес конфликта между някогашните съдружници още от миналото лято. С притеснение отбелязваме тенденциите в редица медии да се появяват анонимни публикации, защитаващи единствено тезата на едната, или другата страна, без да бъдат търсени фактите.

 

Още по темата