Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ е с големи шансове да бие ГЕРБ в София и Варна

Бургас и Стара Загора изглеждат "запазени" за кмет на Борисов, БСП вероятно ще оцелее в Русе

Васил Терзиев, в компанията на колегите си кандидати от ПП-ДБ Рена Стефанова - Русе, Йордан Терзийски - Велико Търново, и Методи Байкушев - Благоевград
БГНЕС
Васил Терзиев, в компанията на колегите си кандидати от ПП-ДБ Рена Стефанова - Русе, Йордан Терзийски - Велико Търново, и Методи Байкушев - Благоевград

Няма безинтересни местни избори. Такива са и настоящите. А след окончателната регистрация на кандидатите може да се направят прогнози за изхода им.

Преди това обаче е нужно да се отбележат няколко по-общи характеристики на вота. Важни са в исторически план, а и с оглед на актуалните лутания:

За първи път местните избори ще се проведат в среда, в която БСП не е сред първите две политически сили. Ако си служим с поостарялата, но съдържаща истини терминология, ситуацията е:

 

едно тяло с два десни крака

 

Колко е важна тая особеност пролича преди 4 години: Мая Манолова стигна балотаж в София, единствено защото България все още разполагаше с ляв крак.

Двата десни крака може да се сметнат и за един, понеже също за първи път двете водещи сили са едновременно конкуренти и съюзници (ГЕРБ и ПП-ДБ - сглобката им национално ниво). Паритетът, взаимоотношенията между тях и ред други фактори показват, че името на кмета ще е точно толкова важно, колкото евентуалните сглобки в общинските съвети.

На следващо място следва да се отчете, че

 

"президентските кандидати" се оказаха балон

 

Има тук-там издигнати областни управители от кабинетите на Радев, но липсва явление, вълна. Балонът бе надут от Асен Василев в изтеклия запис, обяснявайки нуждата от обвързване с ГЕРБ. Дори бургазлията Димитър Николов, конкретно посочен от Василев като пристанал на президента, е все така кандидат на ГЕРБ. Може да се предположи, че съпредседателят на ПП е послъгал колегите си туй-онуй, защитавайки сглобката - тема океан, но все пак друга.

Понеже живеем върху подвижните пясъци на периода от пост доминацията на ГЕРБ, абсолютно всички партии се мъчат да ни уверят, че случват промяна, при това за добро. ПП-ДБ са ясни. Но и Бойко Борисов се отказа знаково от кметовете в София, Пловдив (също Царево, Приморско - важни общини). ДПС - от емблематичния Хасан Азис в Кърджали. Дори "Възраждане" ни уверява, че вее руски вятър - вотът ще покаже чини ли пукната пара партията без Костадин Костадинов като лице. В общ план

 

по (н)ентусиазма край избирателната урна 

 

ще може да се отсъди вярват ли българите на тая всеобща радостна промяна, или не.

А сега конкретно: Разстановката в областните градове е:

На фона на Антон Хекимян Васил Терзиев изглежда отявлено големият фаворит в София. Интересно е обаче и около Ваня Григорова. Макар да не го афишира, тя не играе просто за кмет - а за нова лява формация (наистина лява) върху трупа на БСП. Изборите ще покажат има ли смисъл. От една страна, Терзиев и Хекимян спринтират в една писта, и двамата са от статуквото в момента - а пистата пред Григорова е чиста. От друга, може да се окаже не просто чиста, ами директно празна - хептен в София да не са останали пролетарии - с което да крушират поредните надежди за ново ляво. Тъй или иначе, бе било супер сензация новият софийски кмет да се казва Ваня Григорова или Антон Хекимян.

В Пловдив обаче нищо не би било изненадващо. Там

 

совите едновременно са това, което не са, и което са

 

Още през зимата Бойко Борисов бе намекнал, че районният кмет Костадин Димитров ще е кандидат за големия стол. Обаче го издигна официално малко преди крайния срок. Запитан за забавянето, Борисов избоботи: "До последно търсех най-добрия вариант". Демек - Димитров не е най-добрият. Паралелно силният човек в пловдивския ГЕРБ - Иван Тотев, бе разжалван. Какъв е антонимът на "Нарисувани избори" не се знае, но ситуацията в Пловдив за ГЕРБ е точно обратната на "Нарисувани избори". Така скачат шансовете на Ивайло Старибратов от ПП-ДБ. А и на Славчо Атанасов (местна коалиция). Атанасов е вечен кандидат, но не бива да бъде подценяван. Като изключим 2003 г., загубените вотове ги губи на косъм. Макар ситуиран срещу ГЕРБ, единствената му победа (2007 г.) е като кандидат на... ГЕРБ. Атанасов е популярен в Пловдив (за разлика от Старибратов), подкрепят го общински фактори, плюс традиционните за Пловдив патриотични общности. С една дума - по тепетата всеки има шанс, а и 

 

всеки може да взаимодейства с всеки - 

 

още на първи тур, да не говорим за втори. 

Във Варна не е толкова оплетено. Сблъсъкът е челен, изчистен, красив  - Иван Портних (ГЕРБ) срещу Благомир Коцев (ПП-ДБ).

Няма да е чудно, ако Коцев спечели с преднина. Липсва жител на Варна, който да каже "Портних управлява добре" (лична социология). Кметът има шанс, само ако всички икономически, институционални и политически фактори от старите времена го подкрепят - но доста от тях усещат вятъра на промяната (буквално) и тичат пред него. В действителност Коцев въобще не е цвете за мирисане. Обещава зелени площи във Варна - без да се отказва от поляните в Морската градина на собствения си ресторант. Лично през годините се утвърди като радетел на автомобилното движение в парка. Обаче прави силна кампания. А и 90% от хората, понеже се информират за живота от

 

Алена, Гала и Данчо Полицая,

 

хабер нямат кой е: "А, Коцев? Нов човек някакъв?! Прекрасно, нови ни трябват!" (пак лична социология).

Жалко че букмейкърите подминават местния български вот. Човек можеше да направи големи пари при залог за преизбирането на Димитър Николов и Живко Тодоров.

В Бургас ПП-ДБ няма дори формално кандидат-кмет. Разнобоят излъчи Константин Бачийски като претендент на "Средна европейска класа", а Димитър Найденов опитва като независим. Много е любопитно колко точно процента ще вземе "обединената" листа за съветници на ПП-ДБ, след като и "Средна европейска класа" има своя. Но целият скандал притежава и е една политически рентабилна калкулация, макар цинична - по силите ли е въобще на ПП-ДБ да бие Николов,

 

който взема 70% средно на избори? - не!;

 

щом не, няма смисъл да се "скача" срещу него, по-добре да се оправи някоя друга лична сметчица. Подобна е ситуацията в Стара Загора. ПП-ДБ излъчи  Димитър Чорбаджиев срещу Тодоров. Същият Чорбаджиев през 2015 г. като десен кандидат взе под 3%. През 2019 г. друг десен - над 3%. Нито някой скача, нито има смисъл. Ще е логично, ако втора в Стара Загора се нареди депутатката Искра Михайлова от "Възраждане".

(За протокола: ПП-ДБ има двама кандидати и в Кърджали - Митко Синабов, ДБ, играе чрез местна коалиция; Радослав Милев от ДСБ е официалният).

Кой каквото да говори, "нескачане" има и в Русе, където издигнатата оп ПП-ДБ Рена Стефанова е с много по-малки шансове от Иван Белчев, който бе спряган успоредно. Но формацията вероятно прецени, че няма смисъл да се хаби срещу радващия се на висок рейтинг Пенчо Милков (БСП). Все пак в Русе ще е интересно - ГЕРБ издигна шефа на болница "Канев" Иван Иванов, а цена на сергията има и "вечният" Искрен Веселинов.

В Монтана и Пазарджик е скучно. Златко Живков и Тодор Попов - един път с ГЕРБ, друг път без, като цяло без значение... - ще бъдат сменени тогава, когато лично ръкоположат официално наследник с корона на главата. Все още не щат. Същото е с Петър Паунов в Кюстендил, почти -  с Дарин Димитров в Търговище. Рано му е, но и Станислав Владимиров в Перник притежава качествата да ги настигне. В този десен е и Кърджали, където ръкополагането извършва Ахмед Доган. Така новият кмет в града е вече известен - Ерол Мюмюн, посочен на "изборите" в сарая в Бояна. В другият етнически регион - Разград, през последните мандати положението е доста комплицирано - 

 

сглобката е хем "Всички срещу ДПС", хем "Всички на софрата"

 

Тоест - порция за ДПС, но не да ги раздава! Което, в отсъствието на кмета Денчо Бояджиев (БСП, не се кандидатира), се материализира така: кандидат на ПП-ДБ е зам.-кметът Мирослав Грънчаров, на БСП под формата на независим - другият зам.-кмет Добрин Добрев, на ДПС - третият зам.-кмет Хабибе Расим; понеже свършиха настоящите заместници, за ГЕРБ остана бивш - Галина Маринова. 

В Ямбол фаворит е Валентин Ревански ("Пряка демокрация"), подкрепен и от ГЕРБ, след като преди 4 години я победи. Нещата се дублират в Благоевград, където партията на Борисов припозна Илко Стоянов. В югозападния град се роди куриоз - цъфнаха 5 инициативни кометата, финално намалели на 4, понеже Румен Томов предпочете партийна регистрация. В Плевен, Добрич и Видин

 

борбата е жестока -

 

действащите кметове не са от ГЕРБ, нямат подкрепата й, съответно липсва изявен фаворит.  И все пак Георг Спартански, Йордан Йорданов и Цветан Ценков имат преднина. Куриоз имаше и в Ловеч - ГЕРБ се отказа от титулярката Корнелия Маринова, издигайки Валентина Недялкова; тя обаче бе шеф на избирателната комисия и

 

замалко не регистрира сама себе си

 

Но пък ситуацията повиши шансовете на депутата от ПП-ДБ Искрен Арабаджиев. Силистра е друг областен град, в който ГЕРБ се отказа от кмета си (Юлиян Найденов). Там нещата изглеждат на кантар между Ивелин Иванов (ГЕРБ) и Александър Сабанов (инициативен комитет с подкрепата на БСП). 

Би трябвало герберите Таня Христова, Калин Каменов, Николай Мелемов, Даниел Панов и Станислав Дечев да нямат големи проблеми в Габрово, Враца, Смолян, Велико Търново и Хасково, макар в последния град ПП-ДБ и БСП да се обединиха зад независимия Николай Ставрев. Стефан Радев (ГЕРБ) също е фаворит в Сливен, след като силната до момента организация на БСП са разцепи между Минчо Афузов и Кольо Милев. В Шумен  е драматично - БСП са разпокъса между Венцислав Венков и Христо Христов, но също и ГЕРБ, след като не издигна отново Любомир Христов, а Георги Колев. Всичко това увеличава шансовете на Николай Колев от ПП-ДБ.

Такова е положението в момента. Има месец, за да се променя, ако ще се променя.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата