Медия без
политическа реклама

Хекимян се разграничи от провалите на ГЕРБ в София

Но поиска Терзиев да поеме отговорност за действията на ПП и ДБ в столицата и в изпълнителната власт

13 Окт. 2023
Нова тв

Разочароващо слаб и непродуктивен беше вторият голям предизборен дебат между кандидатите за кмет на София Антон Хекимян, издигнат от ГЕРБ-СДС, и Васил Терзиев, номиниран от ПП-ДБ. От разговора, който се проведе по Нова ТВ, не се разбра много за намеренията на двамата претенденти за бъдещото управление на столицата. Направиха обаче впечатление опитите на Хекимян да се отърси от негативите на 18-годишното управление на ГЕРБ в града. Бившият телевизионен водещ нееднократно се дистанцира от действащия кмет Йорданка Фандъкова с обещания при него София да започне да изглежда по-добре. В същото време Хекимян непрекъснато търсеше сметка на опонента си за действията на ПП и ДБ в столицата и в изпълнителната власт. 

Това очевидно беше предварително обмислена тактика, която герберският кандидат следваше през целия дебат. Така още в началото той притисна Терзиев с въпроси колко пари е отпуснал кабинетът "Петков" на градския транспорт в София, като сам заяви, че е отговорът е нула. Хекимян обаче удобно пропусна да припомни, че преди време бившият финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов също отказа да финансира допълнително обществения превоз в столицата с мотив, че той е нереформиран и че при по-добро управление немалка част от разходите в него могат да се намалят. 

Изненаданият кандидат на десницата отвърна, че управляващите в столицата са станали зависими от централната власт, защото никога не са се фокусирали върху собствените си приходи, за да добият по-голяма независимост, и това трябва да се промени. "Питайте ме за неща, за които аз мога да отговарям", обърна се той към Хекимян. "Вие сте кандидатът на тази партия и ви питам за нещата, които тя е правила, докато е била в правителството", отвърна съперникът му. И обвини съпредседателя на ПП Асен Василев, че като финансов министър е пращал проверки на всеки кмет, който се оплаче, че не може да си плати сметките. Примери и доказателства не даде.

Терзиев се окопити и поиска да разбере дали Хекимян ще работи с екипа на досегашния кмет Йорданка Фандъкова. "Не управлявам аз София", бързичко отвърна герберският кандидат. Така свали от себе си отговорността за издигналата го партия, макар че изискваше точно обратното от опонента си.

 

Инфраструктура

На тематичните дискусии Терзиев пробва да говори по-обстойно по проблемите. Опитът беше доста неуспешен, тъй като съперникът му не спираше да го прекъсва и все се мъчеше да обърне разговора към лидерите на ПП-ДБ. За столичната инфраструктура десният кандидат обясни, че при строежите и ремонтите трябва да има по-добро планиране, по-добро задание, стриктен контрол на изпълнението; глоби, които са съразмерни с големината на проектите; фирмите, които системно не се справят, да влязат в черен списък.

Хекимян определи черния списък като "самоуправство". Терзиев разкритикува и подписаните от Фандъкова договори за поддръжка на улиците и тротоарите в града. Както "Сега" писа, наскоро те бяха удължени за срок от нови 4 г., което означава, че ще са валидни и през почти целия мандат на следващия кмет. Герберският кандидат защити Фандъкова, като обяви, че без такива договори, столицата щяла да се озове в същото положение като държавата, заради нежеланието на кабинета "Петков" да се разбере със строителните фирми за поддържането на републиканската пътна инфраструктура. Всъщност улиците на София можеха да продължат да се поддържат от фирмите, които държаха предишните договори за ремонти на уличната инфраструктура в очакване новият кмет да проведе дългосрочните конкурси.  

Хекимян се опита да избяга от въпроса за лошите ремонти в центъра на столицата. "Вие само по "Граф Игнатиев" и жълтите павета ходите. Идете в кварталите", каза той. Не стана ясно какво точно трябва да се види в кварталите, където ремонтите, ако има такива изобщо, също не са пример за качество. Хекимян отбеляза още: "От 20 години се разхождам из София, имам отношение към всяка една тротоарна плочка". После обеща, че ако стане кмет, ще проверява всяка плочка дали е по стандарта, който бил наложен наскоро. Той на няколко пъти повтори, че познавал добре и даже бил решил част от проблемите на София, докато бил журналист.

 

Транспорт

Хекимян обеща да съкрати служебните абонаменти за паркоместа, както и да изгради буферни паркинги в по-широката част на центъра. Той акцентира върху продължаването на метрото, за да се намали пътният трафик, като по негови сметки могат да се добавят още 10 километра към мрежата през следващите 4 години.

Тук той подхвана отново същата тактика - обвини кабинета "Петков", че отрязал 200 милиона за метрото. "Удобна опорка", засече го Терзиев и обясни, че парите са взети от служебното правителство на президента Румен Радев. Объркан, Хекимян се върна към обещанията - за подземни паркинги под булевард "Мария Луиза" и Медицинска академия. Опонентът му напомни за неизпълнен ангажимент на ГЕРБ за такъв паркинг под площад "Македония". "Не съм обещавал нищо. Когато обещая, ще го изпълня", отново се дистанцира Хекимян от партията си.

Самият Терзиев предложи за облекчаване на трафика да се създаде голяма точка, където колите, пристигащи в града, да паркират, а шофьорите да хващат градския транспорт - например, на Централна гара. Друга негова идея е червената зона - за много кратко паркиране. Той откровено каза, че трябва да се мисли за зониране на града, което ще доведе до нови такси за жителите.

Хекимян неколкократно натискаше опонента си заради идеята за подземни паркинги под училищата, която се споделя от популярния кандидат на ПП-ДБ за общински съветник Борис Бонев. Терзиев меко отвърна, че ако гражданите не възприемат подобна мярка, тя няма да се осъществи.

 

Детски градини, чистота, въздух

Според Хекимян е реалистично да се построят 37 детски градини за по-малко от 3 години. Това ще покрие 4000 от нужните 10 000 места в ясли и детски градини. Тук с Терзиев се сборичкаха кой трябва да строи. Десният кандидат отново го засече, че говори така, сякаш не е част от партията, която го издига. "Аз бъркам постоянно къде сте вие. Когато има проблем, не сте част от проблема", обърна се Терзиев към Хекимян. Последният бързо отвърна, че строежът на градини е отговорност на районните кметове, а те били от ДБ.

Всъщност ГЕРБ управлява София от 18 години. ДБ в момента има 7 районни кмета, а ГЕРБ - 13. Преди това почти всички районни кметове бяха от ГЕРБ. Проблемът с детските градини е уж един от вечните приоритетите на ГЕРБ в столицата.

За мръсния въздух в столицата Терзиев посочи, че трябва да се работи в три посоки – смяна на енергоизточниците, като се мине към друг тип отопление; засилен контрол на строежите, за да се вдига по-малко прах; повече хора да бъдат стимулирани да използват градски транспорт и велосипеди. Хекимян наблегна на смяната на печките с твърдо гориво като основен проблем.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата