Медия без
политическа реклама

ГЕРБ искат още 4 г. да осигурят места в детските градини в София

Столичната организация представи управленска програма до 2027 г., в която фигурират доста неизпълнени обещания на Фандъкова

10 Окт. 2023
Управленската програма на ГЕРБ бе представена от Антон Хекимян, от шефа на сегашния общински съвет Георги Георгиев и от други активисти на партията в София.
Илияна Димитрова
Управленската програма на ГЕРБ бе представена от Антон Хекимян, от шефа на сегашния общински съвет Георги Георгиев и от други активисти на партията в София.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Антон Хекимян, кандидати за общински съветници и за районни кметове представиха новата партийна програма за управление на Столична община до 2027 г. Направи впечатление, че като нови обещания в нея фигурират доста ангажименти на Йорданка Фандъкова от приключващия и от предишни нейни мандати, които вече трябваше да са изпълнени, но не са.

ГЕРБ отново заговориха за "ударно" строителство на детски градини, което най-после да преодолее липсата на достатъчно места в тях. През 2020 г. Фандъкова обяви, че до три години всяко момче и момиче в столицата ще има възможност да постъпи в общинско детско заведение. Днес обаче се оказа, че ГЕРБ искат още 4 г., за да да изпълнят това обещание. "Без съмнение, ключов си остава казусът с детските градини. Ключов, но не невъзможен. Постигането на целта да има място за всяко дете от 3 до 6 г. може да се извърши само с ударно строителство на нови постройки", информира присъстващите кандидатът за кмет на район "Изгрев" Диан Стаматов. Той ефемистично призна, че местата в детските ясли в София са още по-голям проблем, като го нарече "предизвикателство". 

Според него в момента в София се строят 37 сгради на детски градини, от които 10 ще бъдат готови до края на годината. Стаматов изчисли, че с тяхното пускане ще се осигурят места за около 1 200 деца. Директорът на 119-о училище смята, че след откриването на тези сгради напълно ще се реши проблемът с местата в районите "Оборище" и "Изгрев". По отношение на яслите Стаматов каза, че разширяването на детските градини с яслени групи можело да стане "спокойно, плавно и без никакво сътресение", като затова обаче трябвало да се получи подкрепа от държавата.

ГЕРБ отново обещаха да довършат ключовия за София трети вътрешен градски ринг, който присъстваше в последната предизборна програма на Фандъкова. Става дума за изграждането на бул. "Тодор Каблешков" в "Манастирски ливади", свързването му с бул. "Черни връх" при мола на "Хладилника" и продължението на ринга през бул. "Филип Кутев" до кръстовището на бул. "Симеоновско шосе" и "Г.М.Димитров". С обещание да гради този ринг преди близо 20 г. кметските избори в София спечели и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. През 2019 г. Фандъкова записа в предизборната си програма, че "Тодор Каблешков" ще бъде изцяло готов и ще стигне до "Хладилника" до 2021 г. В резултат от изграждането на третия ринг, а и на втория, който също не е напълно готов, автомобилният трафик в центъра на София трябва да намалее с 40%. Днес от ГЕРБ събщиха, че тепърва започва изграждането на пробива на бул. "Тодор Каблешков" от ул. "Луй Айер" към бул. "Черни връх" и че в момента се проектира разширението на бул. "Тодор Каблешков" в другата посока - към бул. "Борис" III.      

ГЕРБ обещават да реновират 8 нови парка в столицата. Кандидатът за общински съветник Прошко Прошков изброи, че става дума за паркове в "Хиподрума", "Оборище", "Овча купел", Южен парк, "Мир и дружба" в Студентски град и др., както и да изградят 140 дка нови паркове. През 2019 г. Фандъкова вече обеща ремонта на някои от изброените обекти, като към тях прибави и изграждането на парк "Въртопо" и парк "Източен" в "Младост", от които нищо не бе направено.

Досегашните управляващи в София отново се сетиха и за обещанията си да строят паркинги в кварталите. Кандидатът за общински съветник Георги Георгиев съобщи, че се планира изграждането на 7 нови паркинги, без да уточни къде ще са те. В същото време Георгиев призна, че между 2019 г. и 2023 г. в София е завършен и открит само 1 квартален паркинг - за над 300 автомобила в "Надежда". В същото време през 2019 г. Фандъкова обеща до 2025 г. градът да се сдобие с 18 нови буферни паркинга по линиите на метрото и на градския транспорт, до края на 2020 г. да бъдат завършени буферните паркинги на метростанция "Сливница" и на Централна гара, което също не се случи. Вече трябваше да функционират и нови буферни паркинги при станцията на метрото в "Красно село" и при стадион "Раковски" в ж.к."Иван Вазов", каквито също няма. Обещани бяха и още доста квартални паркинги. 

ГЕРБ отново обещават да приключат и с приемането на проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина. Общественото обсъждане на този проект се състоя в предишния мандат на Фандъкова през 2019 г. и от тогава тя не е съобщавала да има някакво развитие по този проект. Днес обаче Прошко Прошков съобщи, че през следващия мандат "ще завършим" ПУП-а на най-големия парк в столицата.            

Последвайте ни и в google news бутон