Медия без
политическа реклама

Дебатът Терзиев - Хекимян мина без екзалтация

07 Окт. 2023Обновена
СОФИЙСКИЯТ ДЕБАТ: ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ И АНТОН ХЕКИМЯН В ПЪРВИЯ ОФИЦИАЛЕН ДЕБАТ МЕЖДУ КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ

СОФИЙСКИЯТ ДЕБАТ: ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ И АНТОН ХЕКИМЯН В ПЪРВИЯ ОФИЦИАЛЕН ДЕБАТ МЕЖДУ КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ

Posted by СЕДМИЦАТА НА ДАРИК РАДИО on Friday, October 6, 2023

Политическото дерби на София се състоя днес. Кандидат-кметът на "градската десница" Васил Терзиев и на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян се изправиха в дебат в студиото на "Дарик радио". Ако някой е очаквал екзалтация, е останал разочарован. Спречкванията не бяха чести и на висок тон, а зададеше ли се препирня, водещият Константин Вълков тушираше напрежението.

Като цяло тактиката на Хекимян бе да се разграничи Йорданка Фандъкова и да внуши, че е независим от ГЕРБ. Без да я напада, по доста точки каза, че не е работено добре и безобразията следва да спрат - ще надгражда, ама по нов начин. Пренасочваше темите към нуждата от законодателни промени или подкрепа от държавата, тоест снемаше отговорността от общинското управление. Терзиев съответно го атакува за системни проблеми в София, за липсата на контрол, недоумяваше от внушенията на опонента, че същата партия може да оправи нещата. Кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" искаше да покаже, че за разлика от Хекимян е човек с реални познания от действителността, допринесъл е с бизнеса си и доброволни действия за обществото, готвил се е отдавна, има екип и визия  

Тонът се повишаваше по теми като бройката на недостигащите места в детските градини, неработещите камери в уличното движение, какво да се прави с частните имоти, които са неподдържани или пък следва да са зеленина и т.н. От време на време, като част от спора, двамата се препитваха какво знаят за София - например колко километра са изградените валоалеи. Поразгорещено стана към финала, когато бе засегната темата за ДС-роднините на Терзиев. Първоначално той предпочете да отговори на друг въпрос, не на този, а Хекимян го върна. Терзиев тогава каза, че важно е да се съди по делата на един човек, не бяга от въпроса, защото от месеци му отговаря и т.н. 

Вижданията на кандидатите по някои от темите накратко:

Според Хекимян е важно за проблемите с бездомните кучета да се изграждат центрове. Терзиев пък счита, че трябва да има образователна програма към хората - повечето дори не знаят, че е е незаконно да си размножават домашните любимци. 

Хекимян изчисли на 2000 места недостига в детските градини. Според него за 3 години могат да бъдат построени 37 нови заведения. Според Терзиев липсващите места са 10 000, скоро със започналите строителства ще бъдат намалени до 6000, а са нужни още 25 заведения. Поспориха дали по темата с детските градини следва да се включват всички малчугани, или не тия към яслите, защото яслите са на подчинение на МЗ. Според Терзиев следва да е важно при кандидатстването за градина не къде живеят хората, а къде работят.

Той каза, че екипът му е картирал нужните в София велоалеи. Хекимян отвърна, че процесът е много труден - установил го като журналист, работейки по темата.

Според Терзиев общината следва да е отворена към всички граждани. Че не бива да има неудобни теми, въпроси и т.н. Хекимян пък каза, че дори може хората да пращат сигнали, както към телевизиите.  

Дебатът бе първи подобен в рамките на кампанията. Повечето очаквания са, че Терзиев и Хекимян ще се наредят на първите две места в крайното класиране. До 29 октомври обаче има още доста време, а резултатите зависят и от такива изяви.

Още по темата