Медия без
политическа реклама

Дебатът за София по БНТ показа кой е по-по-най-неподготвен за кмет

Хекимян, Терзиев, Ваня Григорова, Диян Николов и Виолета Комитова спориха за метрото, липсата на канализация, забраната на неекологични автомобили в центъра

Дебатът по БНТ се състоя три дни преди края на предизборната кампания.

Нито един от участниците в тв дебата по БНТ за кметското място на София не успя да убеди избирателите, че е най-добре подготвен и предлага най-добрите решения на проблемите в града. В тв диспута участваха кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян, на ПП/ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев, на БСП Ваня Григорова, на "Възраждане" Деян Николов и на "Български възход" Виолета Комитова. Направи впечатление, че Ваня Григорова постоянно се опитваше да уязви Хекимян, че отскоро се занимава със софийските теми и не ги познава. Доскорошният тв водещ пък твърдеше обратното за бившата синдикалистка. Както и в предишните диспути, представителят на Бойко Борисов най-често насочваше атаките си към Терзиев, като го държеше отговорен за решения на изпълнителната власт при управлението на ПП/ДБ. Внушенията, които идваха от кандидата на "Възраждане" бяха, че двамата не трябва да влизат в сериозни конфликти, тъй като скоро ще бъдат в коалиция и в София. Единствена Комитова не прекъсваше опонентите си и отговаряше само в рамките на нейното време от дискусията.        

В началото на разговора участниците признаха, че всеки от тях е дошъл с автомобил до студиото на телевизията. Първата тема бе накъде трябва да се развива София през следващите 4 г. Ваня Григорова нападна 'човека на ГЕРБ, че управляващите в Столична община са допуснали строителство в зелените коридори на столицата, които в минали планове на града са проектирани специално да осигуряват чист въздух. Хекимян повтори познатите тези на ГЕРБ, че т.нар. зелени клинове са защитени от Общия усторойствен план. Всъщност сравненията между картите със застрояването в София преди години и днес вече доказаха, че на много места тези коридори са сериозно компрометирани и застроени.

Хекимян се обяви и против преработката на действащия Общ устройствен план на София (ОУП). "Това ще е отваряне на кутията на Пандора. Жителите на София вече имат право да обжалват ОУП и при евентуално негова промяна се създават предпоставки за колективни дела. По-скоро може да се промени специалният закон за устройството на Столична община и чрез него да се пресекат опитите за презастрояване", коментира той. Неговата теза коренно се разминава с обещанията на все още действащия кмет Йорданка Фандъкова, която в предизборната си програма през 2019 г. написа, че преработката на ОУП е една от основните цели на четвъртия й мандат.

За разлика от кандидата на ГЕРБ, останалите участници в дебата по БНТ обещаха преработка на ОУП, за да се спре с презастрояването и да започнат да се развиват северните части на града. Диян Николов от "Възраждане" коментира, че ГЕРБ не иска общият план на София да се променя, тъй като партията се финансира от компании, които имат интереси в строителството. "В южните квартали с технически средства на практика трябва да се наложи мораториум на строителството. Живея в "Манастирски ливади" и ОУП на София там не предвижда никакъв парк", посочи кандидатът на Костадин Костадинов. "И аз живея там", добави Хекимян.

"Разширението на София на север е заложено в ОУП от 2009 г., но аз оспорвам тази теза, защото това означава още 500 000 автомобила да се добавят към съществуващите 1 млн. Това, което Столична община не направи, е да изгради инфраструктурата в тези райони. Поради това в южните квартали имаме скъпи жилища с лоша обкръжаваща среда", коментира Комитова. 

"Нееднократно сме заявявали, че ще започнем веднага работа по нов устройствен план на София и по лошата практика подробните планове на отделните територии да се изменят на парче", бе мнението на Васил Терзиев. Тук Хекимян се опита за пореден път да прекъсне опонента си, заради което Терзиев му се скара: "Вече не сте водещ, оставете ме да говоря. Спрете да ме прекъсвате, невъзпитано е". 

Хекимян обаче не се отказа и зададе въпрос защо правителството на Кирил Петков е спряло финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост за изграждане на канализиця в тези квартали, които още са на септични ями. Терзиев му припомни, че всъщност ГЕРБ не са успели да защитят огромен бюджет от ЕС за същите дейности. "В периода 2014-2020 г. Столична община не успя да привлече над 200 млн. за ВиК проекти", посочи той. Както "Сега" писа, през 2020 г. доминираният от ГЕРБ Столичен общински съвет гласува да бъдат поискани едва 1/3 от парите, за които можеше да се кандидатства по оперативна програма „Околна среда“. Кметството внесе документи за 140 млн. лв. при положение, че в конкретния период можеше да се поискат около 400 млн. лв. Затова от "Демократична България" и от "Спаси София" призоваха Фандъкова да вземе оставката на зам.кмета по инвестициите Ирина Савина, но от ГЕРБ парираха искането.   

По темата накъде трябва да продължи да се строи метрото на София след завършване на планираните продължения в "Люлин" и към Студентски град Хекимян каза, че в програмата на партията му е метрополитенът да продължи към Симеоновския лифт, където всъщност вече има доста затворени комплекси и два мола, както и към по-старите квартали без метро като "Свобода", "Илиенци" и "Бенковски". На практика обаче в отиващия си СОС ГЕРБ внесоха единствено предложения, отнасящи се до трасето на метрото към ИКEА, като нееднакратно дадоха да се разбере, че северните зони ще чакат. Виолета Комитова заяви, че метро със сигурност трябва да има първо в кварталите с повече хора, като се застъпи за северните зони. Диян Николов също даде предимство на "Свобода" и "Бенковски", както и Васил Терзиев. "Към Симеоновския лифт има алтернатива с изграждането на трамвай, която е значително по-евтина", обоснова се той. "Този дебат е воден и настояването първо метрото да свърже яката под Витоша е настояване затворените комплекси там да получат още едно удобство с публични средства, което жителите на северните квартали нямат", коментира Ваня Григорова.

Кандидатите коментираха и дали от 1 декември т.г. в центъра на София трябва да работи зона за ниски емисии, в която да бъде забранено да влизат най-замърсяващите автомобили от първа екологична група. Ваня Григорова не отговори пряко на въпроса дали ще иска преразглеждане и отлагане на началната дата. "Решението за зоните е и логично, и дискриминационно. Трябва да помислим как градският транспорт да стане по-удобен, така че всички хора да оставят колите си и да се возят на него", каза тя. Тук Антон Хекимян отново се опита да прекъсне говорещия, заради което кандидатът на БСП попита водещата дали времето ѝ тече, докато опонентът от ГЕРБ ѝ пречи да говори. Григорова обвини Хекимян, че с намесите си в чуждите изявления се опитва да получи "нечестно предимство" и коментира, че всъщност ГЕРБ винаги са използвали подобни методи. 

"Таксите за влизане и за стари автомобили в центъра ги има и в Лондон и Париж и са насочени към по-бедните хора, защото богатите могат да си ги позволят. Генералното решение е да се завършат Околовръстният път и вътрешните рингове в София. Днес от "Люлин" към "Младост" се минава през центъра. Ще подложа решението за нискоемисионните зони на референдум", посочи Виолета Комитова. "Решението със сигурност ще бъде преразгледано, ако зависи от мен, и такава забрана няма да има. Решението идва от Западна Европа и е абсурдно", поясни кандидатът на "Възраждане".

"Това е една от доказаните добри практики, колкото и да е непопулярна. Най-важното е да се работи по изграждане на столичните рингове и да се подобрява градският транспорт", отговори Васил Терзиев. "Трябва да работим над нагласите на хората, че трябва да използват автобуса или метрото или да комбинират два или няколко транспорта, за да се придвижат в града. Това ще спомогне и за облекчаване на трафика, и за по-чист въздух", бе мнението на Антон Хекимян. Темата бе затворена с язвителен въпрос на Терзиев към Хекимян защо на ГЕРБ не им е стигнало над десетилетие, през което са имали и кмет, и мнозинство в СОС, и в управлението на държавата, за да се случи това, което новият фаворит на Бойко Борисов обещава най-после да се случи в бъдеще.  

Още по темата