Медия без
политическа реклама

Живеещи в центъра на София пак затвориха "Патриарха"

Бивш главен архитект на столицата предложи мерки за подобряване на движението при НДК

08 Май 2024
Протестиращите отново затвориха кръстовището за повече от час.
Протестиращите отново затвориха кръстовището за повече от час.

За втора вечер жители на центъра на София излязоха на протест срещу новата организация на движение на автомобилите в карето между бул. "Патриарх Евтимий", ул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Витоша". Днес събралите в градинката при бившия "Кравай" бяха чувствително по-малко от снощи, но въпреки това те отново затвориха за повече от час кръстовището на "Патриарха" и "Фритьоф Нансен". За разлика от вчера, днес отсъстваха общински съветници от ГЕРБ и от БСП, като на мястото се появиха само представители на ИТН и "Синя София". 

Протестиращите отново носеха плакати с надписи "Върнете ни паркоместата", "Спаси центъра от "Спаси София", "И ние имаме права и искаме да бъдем чути", "Не правете от булеварди квартални улици". Те пак поискаха оставката на кмета на София Васил Терзиев, на общинските съветници от "Спаси София", а също и на заместник-кмета по транспорта Илиян Павлов. В края на митинга организаторите поканиха съкварталците си да се съберат отново утре с пояснението, че в петък протест няма да има. 

Както "Сега" писа, до напрежението в центъра се стигна, след като Столична община започна да изгражда бус лента по "Патриарха", чиято цел е да ускори градския транспорт. Разчертават се и две еднопосочни велоалеи, които трябва да свържат други съществуващи велотрасета. Съществуващата велоалея на бул. "Витоша" при градинката на НДК вече е свалена от тротоара на пътното платно, а в тази част на булеварда платната за движението на колите са по едно в посока. За сметка на това покрай тротоарите са обособени повече паркоместа за косо паркиране. С тях "Спаси София" твърдят, че ще се компенсират намалените места по бул. "Патриарх Евтимий". Също така предстои ул. "Фритьоф Нансен" да стане двупосочна. Идеята е тролей №7, който се движи между ж.к "Гоце Делчев" и "Люлин", да не завива по бул. "Васил Левски", а да продължава направо по "Фритьоф Нансен" към "Кравай". 

 

ИДЕИ

Бившият главен архитект на София Петър Диков коментира извършващата се реорганизация при НДК. В момента той е председател на УС на Съюза на българските архитекти. Според него в проекта има както добри, така и лоши решения. "Идеята отсечката на „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна е още от 2008 г. Тя е разумна, неразумен и непонятен е начинът, по който се реализира. Както и премахването на паркоместата от източна страна, които безспорно са много необходими за живеещите там граждани. А има много естествен начин за решение – посоката север–юг да бъде с една лента. Там няма никаква причина нито за паркиране, нито за спиране на автомобили– няма жилищни сгради, няма магазини, няма кофи за боклук. А посоката юг-север е необходимо да има две ленти, едната от които да е 3,50 за градския транспорт. Така могат да се запазят паркоместата в сегашния си брой, като се използва 2 м от тротоара, който в тази отсечка е 6 м. А велоалеята спокойно може да остане по източния тротоар на градината на НДК. 
По отношение на „Патриарха“ Диков смята, че бус лентата е необходима, тъй като от нея минават 6 тролейбусни линии. "Съвсем друг въпрос обаче е начина на организация на движението по трасето. Две велоалеи от двете страни на булеварда е вредно и за велосипедистите, и за автомобилите. Велоалеята от северна страна, която е физически обособена с колчета, пречи за обслужването на сградите и на живеещите, дори ако е инцидентно. Освен това се създава конфликт със спирките, които са само от север на булеварда. Второ–паркирането успоредно на движението, предложено от юг, на практика ще блокира втората автомобилна лента при маневриране, особено на недостатъчно опитни шофьори", коментира бившият главен архитект.
Диков предлага организация с бус лента с ширина 3.50 м., две ленти за движение на автомобили с ширина 3,00 м., косо паркиране от ляво с ширина 4,50 м. и двупосочна велоалея в крайно ляво, физически отделена от паркоместата, с ширина 3,50 м. "А (на "Патриарха") от "Витошка" до "Нансен" велоалеята спокойно може да е в тротоара– той е сравнително малко ползван от пешеходци, като обаче се измести от страната на платното. Като се премахне паркирането от северна страна, може да се паркира косо от юг", пише още той.

"Косото паркиране от посоката на движение е логично, защото влизането в паркомястото да е по-лесно - търсейки място, автомобилът е част от потока и е възможно при наличие на такова да паркира максимално бързо. При излизане, тъй като булевардът е със светофарно регулиране, има паузи, в които няма трафик и може да се напусне това паркомясто по-лесно. Обратното е задръстване и изчакване на целия поток по време на паркирането. Тук изобщо не споменавам шофьори, на които им трябва много повече време за паркиране на заден ход", отбелязва той.
По отношение на новата организация по бул. „Витоша“ архитектът смята, че то трябва основно да се преработи, като се запази велоалеята на пътното платно. "Всичко останало обаче е потресаващо профански направено. А има толкова просто и логично решение – от ляво на дясно двупосочна алея с ширина 3,00 м., успоредно паркиране с ширина 2,50 м., четири ленти (по две в посока) с ширина по 3,00 м. и успоредно паркиране с ширина 2,00 м. При такова паркиране се намалява с една трета броя на паркоместата, но се осигурява безпроблемно движение по улицата, както и обслужването на прилежащите жилищни сгради и търговски обекти. Не винаги трябва да разваляш нещо старо, защото е старо. И ако го разваляш, направи нещо по-добро, защото само тогава има смисъл", коментира Диков.

Още по темата