Quantcast

Медия без
политическа реклама

Жители на Попово искат референдум за завод за боклук

Засега се очаква единствено обществено обсъждане

04 Февр. 2020ДИЯН ИВАНОВ
Районна прокуратура - Варна
Преди около три седмица във Варна бяха задържани контейнери със съмнителен италиански боклук. Така стана ясно, че българите имат право да се притесняват как точно се управляват отпадъците у нас.

Изграждане на нова инсталация за преработка на отпадъци надхвърля правомощията на общинския съвет. Взетото решение поставя в опасност околната среда, живота и здравето  на населението за поколения напред. Кметът трябва да инициира допитване за съоръжението, а законовата възможност, която му дава право да организира референдуми, е създадена точно за такива случаи.

Всичко това твърдят около 1500 жители на Попово относно проект за завод за изгаряне на боклук в покрайнините на града. Както "Сега" писа, решението за изграждане бе взето през декември от местния парламент. Възраженията трябваше да се внасят до 30 януари, а искането за местен референдум

фигурира в протестна подписка,

депозирана по този повод. Инсталацията ще се изгражда от дружеството "Еко инвест север", в нея трябва да се преработват неопасни отпадъци. Хората обаче се притесняват. В подписката те твърдят, че никой не е наясно с произхода и вида на боклука, а и какви емисии ще се отделят. "Знае се, че някой от тях са канцерогенни", опасяват се жителите за остатъците от горенето. Освен това складираните в момента бали създавали зловония. Подписката е адресирана до общината, областния управител на Търговище, Районната прокуратурата, местното поделение на ДАНС и РИОСВ - Шумен. Засега обаче няма данни да се задава референдум. Общинският съвет

отговори на вълненията с покана за обществено обсъждане.

То ще се проведе на 13 февруари, четвъртък, от 17:30 ч. с участието на експерти, които да отговарят на въпросите на хората.

Междувременно двама от специалистите, които вече участваха в дебат в общинския съвет - Иван Иванов и Евелина Шишманова, изразиха несъгласие

със статията "Малко пепел, малко пушек… - и екологията е окей!", публикувана от "Сега" на 28 януари. В нея разказахме за обсъждането в съвета с тяхно участие. Двамата считат, че изнесените данни не отговарят на истината. Публикацията обаче, както е посочено в самата нея, се базира на публичен документ - протокола от заседанието на общинския съвет на 19 декември. Нека всеки сам прецени отклонява ли се статията от изнесеното в протокола (темата се обсъжда в точка 3 от дневния ред).

Наред с възраженията си, в изпратената позиция до "Сега" Иванов и Шишманова

оповестяват две интересни числа

за проекта, които заслужават внимание. Едното звучи успокояващо - че в Европа функционират 492 инсталации като тази в Попово. Другото - едва ли: че след изгарянето ще се отделят максимално 250 -300 кг инертен материал и пепел; те след анализ и съгласно показателите им щели да се предават на фирми с нужните разрешителни.

Още по темата