Медия без
политическа реклама

Жители на Попово искат референдум за завод за боклук

Засега се очаква единствено обществено обсъждане

04 Февр. 2020
Преди около три седмица във Варна бяха задържани контейнери със съмнителен италиански боклук. Така стана ясно, че българите имат право да се притесняват как точно се управляват отпадъците у нас.
Районна прокуратура - Варна
Преди около три седмица във Варна бяха задържани контейнери със съмнителен италиански боклук. Така стана ясно, че българите имат право да се притесняват как точно се управляват отпадъците у нас.

Изграждане на нова инсталация за преработка на отпадъци надхвърля правомощията на общинския съвет. Взетото решение поставя в опасност околната среда, живота и здравето  на населението за поколения напред. Кметът трябва да инициира допитване за съоръжението, а законовата възможност, която му дава право да организира референдуми, е създадена точно за такива случаи.

Всичко това твърдят около 1500 жители на Попово относно проект за завод за изгаряне на боклук в покрайнините на града. Както "Сега" писа, решението за изграждане бе взето през декември от местния парламент. Възраженията трябваше да се внасят до 30 януари, а искането за местен референдум

фигурира в протестна подписка,

депозирана по този повод. Инсталацията ще се изгражда от дружеството "Еко инвест север", в нея трябва да се преработват неопасни отпадъци. Хората обаче се притесняват. В подписката те твърдят, че никой не е наясно с произхода и вида на боклука, а и какви емисии ще се отделят. "Знае се, че някой от тях са канцерогенни", опасяват се жителите за остатъците от горенето. Освен това складираните в момента бали създавали зловония. Подписката е адресирана до общината, областния управител на Търговище, Районната прокуратурата, местното поделение на ДАНС и РИОСВ - Шумен. Засега обаче няма данни да се задава референдум. Общинският съвет

отговори на вълненията с покана за обществено обсъждане.

То ще се проведе на 13 февруари, четвъртък, от 17:30 ч. с участието на експерти, които да отговарят на въпросите на хората.

Междувременно двама от специалистите, които вече участваха в дебат в общинския съвет - Иван Иванов и Евелина Шишманова, изразиха несъгласие

със статията "Малко пепел, малко пушек… - и екологията е окей!", публикувана от "Сега" на 28 януари. В нея разказахме за обсъждането в съвета с тяхно участие. Двамата считат, че изнесените данни не отговарят на истината. Публикацията обаче, както е посочено в самата нея, се базира на публичен документ - протокола от заседанието на общинския съвет на 19 декември. Нека всеки сам прецени отклонява ли се статията от изнесеното в протокола (темата се обсъжда в точка 3 от дневния ред).

Наред с възраженията си, в изпратената позиция до "Сега" Иванов и Шишманова

оповестяват две интересни числа

за проекта, които заслужават внимание. Едното звучи успокояващо - че в Европа функционират 492 инсталации като тази в Попово. Другото - едва ли: че след изгарянето ще се отделят максимално 250 -300 кг инертен материал и пепел; те след анализ и съгласно показателите им щели да се предават на фирми с нужните разрешителни.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата