Медия без
политическа реклама

Жертвите от взрива в "Арсенал" официално станаха три

Инспекцията по труда: Извършвали са една от най-безопасните дейности

05 Окт. 2022Обновена
БГНЕС архив

Жертвите на взрива в оръжейния завод "Арсенал" край Казанлък станаха три. Намерени са телата на двете жени, които бяха в неизвестност, съобщиха от прокуратурата на брифинг тази сутрин. Непосредствено след инцидента вчера беше потвърдена смъртта и на един мъж.

Днес продължава огледът на мястото на инцидента. Променя се квалификацията на деянието заради наличието на повече от една жертва.

"Няма как да кажем причината за инцидента към момента. Работи се по няколко версии. Сред тях са човешка грешка и технически причини", коментира окръжният прокурор Дичо Атанасов, цитиран от Нова телевизия.

Загиналият мъж е на 55 г., а двете жени - на 53 и 43 г. При взрива пострада и още една жена, която е с тежка черепно-мозъчна травма, но състоянието ѝ е стабилно.

"Починалият мъж е с осем години стаж в завода, едната жена е с девет години стаж в "Арсенал", а другата - с 15", разкри още Атанасов.

Назначени са съдебно-медицински експертизи на телата, предстои да се назначат още химическа експертиза, взриво-техническа експертиза и други, съобщи прокурорът. Ще бъде уточнено детайлно и какъв е производственият процес в цеха на завода, където възникна инцидентът.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследването ще се води от Национална следствена служба. "Изготвили сме предложение до Апелативна прокуратура-Пловдив делото да бъде взето под специален надзор", заяви Атанасов.

Прокурорът обяви, че разследването е по преквалифициран и по-тежък текст от Наказателния текст, предвиждащ до 15 години затвор. Това се е наложило, защото жертвте са вече официално повече от една. Досъдебното призводство беше образувано за причинена смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност. Общият текст предвижда лишаване от свобода от една до шест години. Сега то ще се води за същото престъпление, но вече за причинена смърт на повече от едно лице. Именно тази разпоредба предвижда много по-тежкото наказание от 5 до 15 години затвор.

годишен мъж е загинал, а две жени на 53 и на 43 години са в неизвестност след мощен взрив в оръжейната фирма „Арсенал“. Това съобщи на брифинг апелативния прокурор на Пловдив Тодор Деянов. По негови думи цехът е тотално разрушен.

Красимир Петров - експерт по въоръжение и боеприпаси, обяви пред БНТ, че има три проблема относно работната среда на оръжейните заводи."Първият е, че често се нарушават изискванията на техника на безопасност при работа с барут и взривни вещества. Вторият е неспазването на условията за съхранение на готовата продукция. Третият проблем е неквалифицираният персонал. Заводите не поддържат постоянни работници и когато получат голяма поръчка, търсят нискоквалифицирани работници, които не се справят със задачите", коментира Петров. Според него инструктажът, който се прави преди началото на работния ден в оръжейните заводи, е несъдържателен.

Инспекцията по труда: Извършвали са една от най-безопасните дейности

"Според данни, предоставени от работодателя, пострадалите е следвало да приключат работа, започната от предходния ден, а именно да изработят звуково-светлинен състав за пиротехнически изделия. От всички дейности, извършвани на територията на завода, това е една от най-безопасните". Това се казва в официално съобщение на Главна дирекция „Инспектиране на труда. Оттам инфирмират, че са изпратили екип от експерти, които да подпомогнат инспекторите по труда от Дирекция „Инспекция по труда“ Стара Загора при разследването.

"Необходимото количество смес за довършване на поръчката е било изработено преди физиологичната почивка от 10:00 до 10:15 часа. След почивката загиналите работнички е трябвало да почистят помещението. Причините за  възникналия на по-късен етап взрив, както и за присъствието на загиналия работник в помещението предстои да бъдат изяснени", твърдят още от ГИТ.

И четиримата пострадали работници имат валидна правоспособност за работа с взривни вещества. Извършен им е и инструктаж за деня. Инспекцията по труда е изискала от работодателя всички необходими документи, свързани с технологичните изисквания и технологичната последователност на работния процес, както и изискванията за безопасност при работа и други документи, свързани с цялостната организация за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. 

От ГИТ твърдят, че от 2020 г. досега инспекторите по труда са извършили 95 бр. планирани и последващи проверки в различните производства на дружеството. Установени са 337 бр. нарушения, от които 329 бр. по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. На работодателя са дадени 320 задължителни за изпълнение предписания за отстраняване на нарушенията. Издадени са 11 акта за спиране на машини, работни места, обекти и др., пряко застрашаващи живота и здравето на хората. В шест случая на работодателя е потърсена административнонаказателна отговорност за нарушения, свързани с безопасността на труда. 

За 2022 г. извършените проверки в „Арсенал“ АД са 20 бр., при които са установени 95 бр. нарушения, като всички касаят здравословните и безопасни условия на труд. Конкретно в Завод 4 от 01.01.2022 г. до момента са извършени шест проверки, при които са констатирани 26 бр. нарушения, свързани с безопасността на труда. За отстраняването им са дадени задължителни за изпълнение предписания.

Прокуратурата започва проверка на всички оръжейни заводи в региона

Апелативна прокуратура–Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност във всички предприятия и места за производство и съхранение на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия на територията на апелативния съдебен район, който включва областите  Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Това става по разпореждане на Тодор Деянов, апелативен прокурор на гр. Пловдив.

Проверката ще бъде възложена от шестте окръжни прокуратури в региона – Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали, на съответните контролни органи – дирекциите „Инспекция по труда“ и на Областните дирекции на МВР във връзка със спазване на нормите по Закона за здравословните и безопасни условия на труд и на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.   

Целта е да се установи спазват ли се условията и реда за провеждане на периодични обучения и инструктажи на работниците и служителите в тези предприятия по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, както и технологичните инструкции за работа с оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Ще се проверява и дали длъжностните лица изпълняват задълженията си по горепосочените два закона и издадените на тяхна база подзаконови нормативни актове. 

Срокът за приключване на проверката е едномесечен.

Още по темата