Медия без
политическа реклама

Земеделският протест ще стартира с блокади на пътища и ГКПП

Денков се опита да спре бунта, но не успя

17 Септ. 2023Обновена
БНР

Министър-председателят Николай Денков се опита да спре предстоящата земеделска блокада като успокои земеделските производители, че тепърва ще се решава кои продукти ще влизат в страната след вдигане на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна.

"Основният проблем, който се поставя от протестиращите зърнопроизводители, вече е решен. Решението е в споразумението между ЕК и Украйна“, каза премиерът Николай Денков в извънредно изявление. Денков заяви, че е говорил с премиера на Украйна Денис Шмигал и го информирал, че “България ще реши от кои стоки какви количества ще приемем, решение, което правителството ще обсъди с браншовите организации”. Денков е поискал среща с тези организации за разговор. “Вместо да се озоват на нашите покани, протестиращите заплашиха с блокади на пътни артерии, ГКПП, на центъра на София”, заяви премиерът. "Ние оставаме с протегната ръка и ще подновим диалога във всеки един момент, ако са готови да се включат в конструктивен разговор с нас“, добави Денков.

Премиерът, който заяви преди ден, че някои от зърналите са терористи, заяви днес: "Не виждам за какво да се извинявам на хора, които с пари от Европа и бюджета си купиха скъпи коли, вили и яхти. На другите съм готов да се извиня, ако са се почувствали засегнати".

Протестните действия на Българския фермерски съюз в страната и столицата ще се започнат от понеделник - 18 септември от 10.00 ч., като ще включват блокиране на гранични пунктове и главни пътища.  Ръководството на съюза апелира членовете си да не допускат провокации, нагнетяване на напрежението и насилие. Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз, заяви, че целият сектор излиза за пръв път заедно на общ протест. 
Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание за непродължаване на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна.

Ще бъдат блокирани следните точки в страната: 

- Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна –Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол;
- Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);
- Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;
- Централна северна България: детелината на с. Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав мостначалото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена;
- Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) между с. Крапчене и Монтана;
- Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница - с. Пиперево, Перник (спортна зала „Борис Гюдеров“), Брезник (ул. „Ангел Коцелянов“);
- Южна България: Кресна, Драгоман - КГП Калотина.

Исканията на земеделците към управляващите:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

 2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

 3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100% пропаднали площи.

 4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

земеделци, протест

Още по темата