Quantcast

Медия без
политическа реклама

Здравният министър публикува новите заповеди с мерки

От днес до 14 юни правителството обяви извънредна епидемична обстановка

14 Май 2020Обновена
Обявяват извънредна епидемична обстановка

Обявяват извънредна епидемична обстановка

Posted by bTV Новините on Wednesday, May 13, 2020

Правителството взе решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка от 14 май до 14 юни, съобщиха от правителствената пресслужба. Това е новата процедура, по която ще се обявяват противоепидемични мерки след влизането в сила на промените в закона за здравето, обнародвани днес следобед в Държавен вестник. Малко след полунощ бяха публикувани и четирите заповеди, с които се регламентират различните противоепидемични мерки.

Заповед 265 обхваща режима за влизане в страната, като забраната за влизане вече касае всички чужди граждани, независимо от гражданството им, през всички гранични пунктове. Забраната няма да важи за български граждани, членове на техните семейства, лицата със статут на дългосрочно или продължително пребиваване в България и членовете на техните семейства. Специален режим на допускане ще има за транспортен персонал, погранични работници, сезонни работници, вкл. в туризма, някои други категории чуждестранни специалисти, както и чуждестранни официални лица. Позволява се и транзитното преминаване през страната.

Всички лица, които влизат у нас, се поставят в 14-дневна карантина, с няколко изключения. Не се поставят под карантина медицинските лица, социалните работници, транспортният персонал и официалните лица. Пограничните работници ще влизат срещу декларация, че не са имали симптоми на COVID-19 в последните 14 дни и трудов договор/служебна бележка от работодател. Другото изключение е за работници, които доставят медицински консумативи, лекарства, предпазни средства - те също трябва да представят декларация, но и отрицателен тест от последните 3 дни преди идването в България.

Заповед 264 се отнася до условията за лечение на пациенти с COVID-19, като няма промяна в правилата кои случаи са за болнично лечение, кои - за домашно, и кога се налага задължителна изолация. На задължителна изолация и болнично лечение подлежат всички заразени над 60-годишна възраст, хора с хронични заболявания, с тежко клинично протичане. Домашното лечение и изолация остават 28 дни. Тук е и условието всички контактни на потвърден случай да се поставят под карантина, както и правилото при поява на симптоми на остри респираторни болести (повишена температура, кашлица, хрема и др.) човек задължително да се свърже с личния си лекар или РЗИ, за да получи указания.

Заповед 263 указва кои обекти остават затворени. До 14 юни не се разрешават посещения в увеселителни и игрални зали, дискотеки и барове, закрити търговски площи на заведения за хранене и развлечение, молове (с изключение на финансовите институции, хранителните магазини, аптеките, дрогериите в тях). Новост е, че могат да отворят заведенията за хранене в тези търговски центрове, които имат открита площ и самостоятелен външен вход.

Училища, университети, детски градини остават затворени, като не се допускат и зелени училища, екскурзии и пр.

Забранени остават масовите спортни мероприятия, но колективният спорт при аматьорите получи още една отстъпка - от 10 участниците се увеличават на 12. Забраняват се изрично масови научни мероприятия като конференции, симпозиуми и др. Културни прояви могат да се провеждат само на открито, при запълване на 30% от местата. Музеи, галерии, библиотеки и кина могат да отворят, но при същото ограничение - заетост до 30% от общия им капацитет.

Забраняват се всякакви организирани събирания на групи над 10 лица, което би следвало да означава още месец без сватби. Остава забранено посещението на спортни и детски площадки и съоръжения на закрити обществени места. Старческите домове остават затворени за посещения и свиждания. Хранителните магазини и аптеките ще работят само за възрастни над 60 г. между 8:30 и 10:30 часа, както и досега.

Заповед 262 урежда спазването на противоепидемични мерки на работното място. До 14 юни всички работодатели организират дистанционна форма на работа в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност. Когато това е невъзможно, се спазват задължително дезинфекция, дистанция от най-малко 1.5 м, недопускане на хора със симптоми на остри респираторни заболявания. Осигуряват се лични предпазни средства на персонала.

При непосредствено обслужване на клиенти на по-малко от 1.5 м е задължително ползването на защитна маска/шлем. Изключение от това правило се допуска, ако е осигурена преграда от стъкло и друг материал, позволяващ влажно почистване и дезинфекция. Във всички търговски и други обекти с обществено предназначение трябва да имат дезинфектант на входа, да позволяват дистанция от 1.5 м между лицата, да не позволяват струпване на хора.

Маските остават задължителни в закрити обществени места, включително обществен транспорт и църкви. Дори на открито всички трябва да спазват дистанция от най-малко 1.5 м разстояние между хора, които не са от едно домакинство/семейство.

-----

ПРЕДИСТОРИЯ

Вчера след редовното си заседание и след публикуването на промените в закона за здравето в Държавен вестник, Министерският съвет съобщи, че е провел извънредно заседание, на което е решил от днес да се обяви извънредна епидемична обстановка от 14 май до 14 юни, след което здравният министър Кирил Ананиев обяви, че от полунощ влизат в сила четири нови заповеди, които ще регламентират противоепидемичните мерки след края на извънредното положение.

"Няма рязка промяна в развитието на болестта. Считаме, че мерките, които прилагахме досега, трябва да продължат да се прилагат и занапред", обяви министърът. Той изброи няколко аргумента за решението да се обяви извънредна епидемична ситуация:

- Причинителят има неизяснен произход. Не са открити напълно начините на неговото разпространение. В научните среди не са на едно мнение за диагностицирането на причинителя на заболяването. Това заболяване се развива в целия свят. Предава се от човек на човека и води до тежко протичане и усложнения на лечението и това най-много се отнася до лицата над 60 г. с хронични заболявания;

- Освен огнищата в семейна среда и болниците, имаме огнища в редица домове като домовете за възрастни хора, за деца с увреждания и др.;

- За съжаление липсва специфично лечение за това заболяване. Няма изработена имунопрофилактика. То засегна и много медицински служители, което създава опасност от спиране работата на някои отделения в болниците.

Всичко, което е разрешено, продължава да функционира и занапред. Всичко онова, което е забранено, няма да функционира и оттук нататък, като молове, училища и др., каза министърът, като открои две новости - разрешават се трансплантациите и свободните посещения за всички в парковете. Трансплантациите се възстановяват по предложение на специализирания съвет. Оттам смятат, че при нас има създадена организация напълно безопасно да се възобнови тази дейност, вместо "донорите да ходят в други държави, където заболяванията са даже по-големи", обясни Ананиев.

За парковете министърът посочи, че всеки кмет вече е указал при какви условия могат да се ползват - да няма струпване на хора, да се спазва дистанция, да не се сяда по пейките и по тревата. Министърът обясни по следния начин защо на пейките остава забранено да се сяда, при положение че отворихме заведенията: "Една от възможностите за разпространение на вируса е по въздуха, което означава, че върху покритието на пейките може да има коронавирус, а там няма персонал да почиства пейката, докато в заведението персоналът е длъжен да направи дезинфекция след всяка група посетители".

На въпрос как е преценен срокът на извънредната обстановка, министърът отвърна, че "един месец е достатъчен период от време да видим как се развива заболяването в страната и дали има нужда да се разхлабват или затягат мерките". По повод предишни заявки от страна на правителството, че ако случаите за едно денонощие превишат 100, Ананиев уточни, че според него е необходимо поне една седмица да има високи стойности на заболелите, за да се затягат мерките. Броят на заразените е важен критерий, вторият критерий е причината за увеличаване на заразените, т.е. кои са огнищата, обясни той. На въпрос на БГНЕС не може ли да се даде график на мерките, така че да не се събуждат хората всяка сутрин с ново положение, Ананиев обясни: "Предпочитаме текущо, непрекъснато да наблюдаваме промяната в заболяването и да вземаме конкретни мерки".

Единствено по отношение на туризма ще има нужда да изработим реципрочни правила за влизане и излизане от нашите съседни държави, но тези разговори тепърва ще ги водим, обясни Ананиев по отношение на запазването на ограниченията за влизане на хора от трети страни и 12 европейски държави, както и задължителната 14-дневна карантина, на която подлежат. Доколкото разбрах от министър Ангелкова, ЕК насочва към регионално решение въпроса за пътуването в чужбина, каза министърът и категорично застана на позиция, че карантината от 14 дни не бива да се отменя. "Няма да има разлика между чужденци, идващи в България и българи, отиващи на почивка в друга държава - за всички ще има 14-дневна карантина. Ако ще има декларация за едните, ще има и за другите. Ако някой ще идва с ПСР-тест у нас, и ние ще ходим с ПСР-тест там", обясни той.

Министърът съобщи, че се прави алгоритъм за отваряне на детски градини - в него ще има изисквания както към родителите, така и към персонала в градината. В детската градина децата не са деца, които не разбират какво им се казва, коментира Ананиев на въпрос как ще се обяснят мерките на малките. От думите му се разбра, че ако градините отворят, групите ще са много по-малки - с 10 до 12 деца. Според него това няма да е проблем, тъй като 45% от родителите са заявили, че не искат да водят децата си на градина.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?