Медия без
политическа реклама

Заседанието за пенсиите - много пица и пудели, малко пенсии

Депутатите безсмислено изгубиха един следобед в пленарна зала

21 Май 2024Обновена
Като във вица за краставиците - Главчев повтори десетина пъти, че пенсиите ще се увеличат с 11%.
Илияна Димитрова
Като във вица за краставиците - Главчев повтори десетина пъти, че пенсиите ще се увеличат с 11%.

След над три часа предизборна престрелка в пленарната зала, парламентът гласува безсмислено решение да задължи с една седмица закъснение представителите на държавата в надзорния съвет на НОИ да подкрепят 11% осъвременяване на пенсиите от 1 юли. Решението няма да окаже никакви последствия върху увеличението на пенсиите, тъй като надзорният съвет вече реши то да е 11% - миналия вторник.

До приемане на решението въпреки цялото омерзение от него се стигна, след като инициаторите от ПП-ДБ бяха подкрепени от ИТН, които иначе ги разсипаха от обиди, от БСП и двама независими. Тези решения получават подобна подкрепа основно на принципа, че никой не желае да гласува каквото и да било в ущърб на пенсионерите. ГЕРБ-СДС имаха депутати в залата, но както и в комисията вчера, не участваха в гласуването.

Нищо полезно не се роди и от изслушването на премиера Димитър Главчев по същата тема. В полупразната зала, само ПП-ДБ му задаваха въпроси по темата на изслушването, а Главчев само повтаряше, че пенсиите ще се увеличат с 11%, та чак се наложи да напомни вица за краставицата от едно време.

ПП-ДБ опитаха да развият в пленарната зала допълнителна интрига със сайта на НОИ, в който след скандала беше редактиран текст за осъвременяването, но Главчев не се поддаде. Премиерът не призна вина за това, че кабинетът мълча три дни, преди да внесе успокоение, че пенсиите ще бъдат осъвременени с 11%, както е предвидено, а не с 10%, колкото се получаваше след излизането на окончателните данни за инфлацията и за осигурителния доход през 2023 г. Георги Ганев го попита това просто случка ли беше или опит за промяна в прилагането на швейцарското правило, но Главчев увери, че се въздържат не само от промени в осигурителния кодекс, а и въобще, и че се придържат към задачата си да осигурят "честни и прозрачни избори".

Основната енергия на депутатите отиде за предизборни изказвания и заяждания, а също и за упорити усилия от страна на БСП да прокара темата за цената на тока в дневния ред на заседанието. Асен Василев във всяко свое изказване натъртваше, че ГЕРБ и ДПС опитват да върнат държавата към модела на постната пица, с което си издейства коментар от Павела Митева (ИТН) да не му липсва пицата с кристали. Не се пропуснаха и пуделите, кеша и пр. "Пуделите сте вие, а българският народ живее сега една идея по-добре от екзистенц-минимума, до който го бяхте докарали", върна им Василев.

В хода на дискусиите Георги Гьоков от БСП направи едно от малкото смислени изказвания. Той повдигна въпроса за промяна на швейцарското правило и текста от КСО, който го регламентира, така че да се ползва по-високият процент от двете увеличения, а също и да се запише, че се прилага най-малко този процент, за да може като в сегашния случай той да се завиши при нужда. Това обаче са въпроси за следващото Народно събрание.


Какво пише на сайта на НОИ

Осъвременяването на пенсиите се прави, според Кодекса за социално осигуряване, ежегодно от 1 юли с решение на надзорния съвет на Националния осигурителен институт с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година. Според допълнителна разпоредба за целта се ползва хармонизираният индекс на потребителските цени - болен въпрос за мнозина пенсионери, които оспорват това през годините, тъй като хармонизираният индекс често е по-нисък от националния (за 2023 г. например хармонизираният е 8,6, а другият - 9,5%).

Точен процент на швейцарското правило не се записва в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, но в него се залагат средства за увеличение с процент, изчислен по прогнозни данни за инфлацията и осигурителния доход. Това даваше 11%. Окончателните данни обаче са по-ниски и това дава около 10%. Именно докладна с този по-нисък процент изготвят от НОИ за заседанието на надзорния съвет, на което се взема решение за увеличението. Тази докладна изтече неофициално в медиите и създаде тревога, че пенсионерите ще получат по-малко.

Макар и с три дни закъснение, социалният министър Ивайло Иванов и премиерът Главчев увериха, че никой не е имал намерение да даде 10%, а увеличението ще бъде 11%, каквото и решение бе взето миналия вторник в надзора. Междувременно обаче ПП-ДБ забелязаха, че в обяснителните материали на сайта на НОИ след скандала е махнато изречението, че индексът на потребителските цени е индексът, заложен при изготвянето на бюджета. Това ги провокира да питат да няма промяна в начина, по който се прилага швейцарското правило. Защо и как е редактиран текстът, до този момент не е ставало ясно. Ясно е, че промяна в нормативната уредба на този въпрос няма.

Днес в пленарната зала беше изтъкнат и един косвен признак, че няма как увеличението да е под 11% - в закона за бюджета на ДОО е посочено каква трябва да е минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 юли, и тя е точно 11% по-голяма спрямо сегашния размер. Няма как, обясняваше на депутатите Деница Сачева, да има решение, което е благоприятно за едни пенсионери, но неблагоприятно за други. Точно ГЕРБ обаче години наред изпреварващо вдигаше минималната пенсия, така че тя се доближи до пенсията на хора с пълен осигурителен принос и това при тяхното управление беше едно от големите огорчения от изкривяванията на системата.

 

За тока - увеличение в рамките на инфлацията

БСП опита всячески да издейства изслушване на шефа на КЕВР Иван Иванов за увеличението на тока от 1 юли, но Росица Кирова така и не допусна предложението до гласуване. Борислав Гуцанов обаче все пак зададе въпрос на Главчев в рамките на изслушването му за пенсиите. "Няма напрежение нито в "Белене", нито в АЕЦ, следим процеса по формиране цената на тока, доколкото е в правомощията на Министерския съвет. Мога да кажа, че няма да има драматична промяна, ще бъде в рамките на инфлацията, че и по-надолу", отвърна служебният премиер.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Народно събрание, пенсии

Още по темата