Медия без
политическа реклама

И следобед колоната на ГКПП "Кулата" е над 2 км

Здравният министър проверява бъркотията със сертификатите на границата с Гърция

19 Юни 2021Обновена
Илияна Кирилова
Стойчо Кацаров

Ситуацията на границата с Гърция остава сложна. Дори в следобедните часове на ГКПП "Кулата" има 2 километра опашка от автомобили, предаде БТА. За да не се получава струпване на самия граничен пункт, колите се спират на около километър и половина преди границата.

Сутринта желаещите да влязат в Гърция чакаха по три часа. Проблеми има и от двете страни на границата. Гръцките власти правят щателна проверка на сертификатите, а също и бързи тестове на случаен принцип. Това се прави на три гишета за автомобили, които периодично се увеличават на четири, но това е крайно недостатъчно за огромния трафик. Голяма част от туристите са румънци, предава "България он Еър".

От наша страна пък опашките за влизащите продължават да се бавят от проблемите с проверката на сертификатите. Преди два дни стана ясно, че ваксинационните сертификати се проверяват от РЗИ-Благоевград на око, защото прословутите таблети, с които ги оборудвали, не им дават възможност да проверяват QR кодовете на документите. Затова разчитали на коректността на хората.

"Странно звучи това. Този QR код може да се прочете и от мобилен телефон. Същото е и с таблет. Ще проверя това, защото вероятно някой не си е свършил работата," коментира по този повод пред Нова телевизия служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

На границата с Гърция на ГКПП-Кулата ваксинационните сертификати, които са едно от условията за влизане в страната, се проверяват от РЗИ Благоевград на око, предаде Би Ти Ви.

Стойчо Кацаров изрази недоумение от тези проверки на сертификатите на око, защото на таблетите просто трябва да се инсталира нормална програма за разчитане на кодовете.

"Аз даже съм разпоредил свободни щатни бройки да се пренасочат, за да се увеличат хората, които проверяват сертификатите. Ще проверя специално пунктовете в Благоевград, защото това не трябва да е така", добави той.

От днес Гърция допуска български граждани и с документ за негативен резултат от бърз антигенен тест за COVID-19 на хартиен носител. Облекчения са въведени и за децата. Изискванията за представяне на удостоверения за PCR или бърз тест, или удостоверение за преболедуване вече ще важат за навършилите 12 години, а не както досега – за навършилите 6 години. У нас също имаше обещания да се вдигне възрастта, но тя така и остана непроменена - от тестове са освободени само децата до 5 г.

КОНФЛИКТ

Здравният министър изрази недоумение какви изключителни заслуги може да има пенсионираният от него член на НОЩ и бивш вече директор на Центъра по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев, че е предложен от Българския лекарски съяз за орден "Стара планина".

"Орден, според мен, тряба да се дава за някакви изключителни заслуги. Аз не виждам нищо изключително в това да пенсионираш един служител. Какво изключително е свършил той? Той беше част от предизборния щаб, стояха най-близо до Бойко Борисов и го съветваха през цялото време... Единственото изключително нещо по време на кризата бе изключителната смъртност", изтъкна Кацаров.

 

ПРОГНОЗА

Има вероятност да има нов пик на COVID-19 още през лятото, коментира здравният министър. „Експертите очакват нов пик на коронавируса през есента. Аз не мога да го обещая, нито да обещая, че няма да има нов пик. Може да има още и през лятото. Нещото, което ми липсва, е оценка на това колко души са се срещали с вируса. За съжаление не е направено нищо такова до този момент”, министърът.

Той каза още, че ще представи проучване от частна компания, което да даде първоначална представа за разпространението на заразата в последната година. Но Кацаров е провел разговори с частни софтуерни компании, с които да се проведе мащабно проучване, за да се  съберат данни за срещата на населението с вируса. Той бил поискал да му бъдат представени аналитични доклади, свързани с PCR изследвания, тестване, ваксинация за последната година и не е открил нито един такъв.

Що се отнася до индийския вариант на коронавируса (Делта) министърът каза: „Напълно е възможно този вариант вече да се разпространява. Той вече е изолиран в голяма част на страните в ЕС. Ние не сме изолиран остров, няма да е изненадващо, ако открием нови проби. Най-ефективният начин да се предпазим е да се ваксинираме. Ако не искаме нищо да се затваря, просто трябва да се ваксинираме”.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?