Медия без
политическа реклама

Зам.-директор от Гранична полиция е задържан с подкуп

11 Ноем. 2022
БГНЕС

Висш служител на Гранична полиция е задържан на метри от Дирекцията на столичния булевард "Мария Луиза" в момент на получаване на 2000 лв. подкуп. Това съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев по БНТ.

Акцията на Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР и Софийската градска прокуратура е приключила преди малко. Задържаният е поискал подкуп от фирма-доставчик на технически средства за охрана на границата. Става дума за заместник-директор, отговарящ за снабдяването на граничните пунктове с техническо оборудване. Казусът се разследва от няколко седмици. Служители под прикритие и прокурори са изчакали мъжа да получи подкупа, след което са го арестували в пресечка на бул. "Мария Луиза".

"Няма връзка с трагичния инцидент край Елхово. Косвената връзка е през годините далеч назад, когато тези служители, които е трябвало да обезпечават служителите на "Гранична полиция“, вероятно са процедирали по същия начин, защото там оборудването липсва или е недостатъчно“, обясни Демерджиев.

Проблемите в "Гранична полиция" са натрупвани в последните повече от 10 г., но засиленият мигрантски натиск показва ясно тези проблеми, допълни министърът.  "Вместо обаче да се решават, те се задълбочават. Вместо да се повиши щата на "Гранична полиция", той е намален. И когато професионалистите в дирекцията са поискали допълнителен щат от 450 бройки през 2019 г., те са получи само 18. В същото време служители от цялата страна през целия този период са командировани на границата при изключително тежки условия“, каза още той пред БНТ.

"Вече имаме конкурс за 150 щатни бройки, имаме придвижване на 1260 служители, границата е тежка и изисква специфични професионални умения и мисля, че няма кой по-добре да я охранява от тях", категоричен е Демерджиев. "Поискахме помощ и получихме помощ от ЕК в размер на няколко милиона евро, което касае цялостно техническо обезпечаване – камери, сензори. Ще снабдим хората по границата с допълнително техническо обезпечаване. Поръчахме и скоро ще бъдат готови и първите облекла".

Гранична полиция е затрупана от проблеми при охраната на южната ни граница. Това стана ясно по време на изслушването на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев в Народното събрание. Пречка пред работата на граничарите е недостигът на служители.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата