Медия без
политическа реклама

Радев: На България ѝ трябват характери, а не безмълвни самопоклонци

06 Май 2021Обновена

„В българските летописи има безчет победи на нашата войска, има и трагични поражения, но няма малодушни капитулации“. Това заяви президентът Румен Радов в приветствието си по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май.

На Гергьовден президентът поздрави българските военнослужещи и припомни думите на полковник Борис Дрангов:  “За да побеждава, България трябва да се води от възвишени характери, а не от безмълвни, раболепни самопоклонци. Причина за изчезване на всяко държавно устройство е безгрижието в развалата. Помнете и усърдно, чисто метете стълбата само отгоре надолу!".

За втора година Денят на храбростта и празника на Българската армия - 6 май, преминава под знака на пандемията. Традиционният военен парад в центъра на столицата не се проведе заради епидемиологичните мерки, но столичани видяха демонстрация на авиационна техника в небето над София. Във Варна военноморските сили демонстрираха десант и бърза евакуация по въздух и вода. В Казанлък част от 61-ва Стрямска механизирана бригада ще демонстрира военна техника на сухопътните войски.

Отбелязването на празника започна в 9.30 ч в столицата с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия пред Паметника на незнайния воин. Освен президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев на церемонията присъстваха вицпрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Малко след 10 часа Военновъздушните сили демонстрираха над небето на столицата хеликоптери „Кугър“, Ми-17, Ми-24 и самолети „Спартан“ и Миг-29. Едновременно с авиационни демонстрации имаше и над авиобаза "Граф Игнатиево".

В 12.00 часа е тържествената смяна на почетния караул пред президентството. 

На 6 май със специална програма и вход свободен е Националният военно-исторически музей в София.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Гергьовден, военен парад

Още по темата