Медия без
политическа реклама

Няма да има военен парад заради Великден

Служебният министър на отбраната e притеснен, че некомплектът в армията е вече 21,8 %

10 Апр. 2024
Тази година столичани няма да видят военна техника по жълтите павета
Илияна Димитрова
Тази година столичани няма да видят военна техника по жълтите павета

На 6 май ще проведем само церемония пред Паметника на незнайния воин, не планираме да правим парад с техника и личен състав, съобщи пред журналисти в Народното събрание служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БТА. Тази година има съвпадане на великденските празници с празника на Българската армия. Даваме приоритет на общонационалното честване на великденските празници, обясни той. "Ще оставим хората да отдадат почит първо към нашия Бог и после военните им задължения", каза още Атанас Запрянов.

"Не може да се справим с некомплекта, ако не решим въпроса с атрактивността на военната професия и нейната конкурентоспособност на пазара. Анализите ни показват, че за последните 10 години два пъти е спаднала конкурентоспособността на военната професия", заяви още служебният военен министър, след като парламентарната комисия по отбрана подкрепи Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2023 година. 

Над 1/5 от българската армия е само на хартия. Това се разбира от доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2023 г. който правителството внесе за гласуване в парламента.

Тревожна е тенденцията на задълбочаване на некомплекта на Въоръжените сили с личен състав. Общото число некомплект – 21,8%, не разкрива пълната картина, тъй като това е усреднено. За някои формирования процентът е по-висок. За Гвардейската част е много по-висок. Ако не вземем мерки, определени формирования може да загубят своята боеспособност, коментира Запрянов. Депутатите изразяват готовност да помогнат в това направление, каза още той.

Днес комисията по отбрана прие много важен документ за националната ни отбрана - състава и комплекта на военновременните формирования, съобщи Запрянов. На закрито заседание парламентарната комисия по отбраната разгледа проект на решение за определяне на военни формирования и структури за допълнение на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили.

Според Концепцията за развитие на отбраната до 2032 г, съставена преди войната в Украйна, за изграждането на минимални военни способности България ще трябва да инвестира 36 млрд. лева.

Беше извършен преглед на отбраната и той налага да коригираме формированията, които имахме от 2013 г., утвърдени от парламента, каза Запрянов. Числеността на Въоръжените сили и формированията за военно време по закон се утвърждават от парламента, припомни той. Това е много добро решение, тъй като ще ни позволи окончателно да планираме отбраната на държавата с ясен комплект мирновременни сили и военновременни сили, добави министърът.

На последните две заседания на комисията по отбрана се взеха много важни решения за бъдещето на Въоръжените сили. На предното заседание беше утвърдена Програмата за инвестиции в отбраната до 2032 г.. Документ, който ни позволява да ускорим всички стъпки по отношение на модернизация на Въоръжените сили, коментира Запрянов.

„Нашите хора са на топ ниво подготвени“, каза Запрянов. „Един системен администратор майор на 10 години служба при нас получава малко над 2500 лв., в една банка тези хора се подписват за много по-големи числа и започва един процес на изтичане на кадри от Въоръжените сили в частния бизнес“, обясни министърът.

Благодарение на парламента се увеличиха възнагражденията в академичния състав, посочи Запрянов. В същото време обаче се получава дисхармония и един младши офицер асистент с това увеличение ще получава 3000 лв., което е нормално за такъв пост, но толкова остава заплата на един бригаден генерал, командир на бригада. Тази дисхармония не е желателна и увеличението на заплащането в МВР води до това, че голяма част от нашите войници започват да се пренасочват да работят в МВР, коментира служебният министър, цитиран от БТА и добави, че не може Въоръжените сили да не бъдат конкурентоспособни дори по отношение на други държавни структури.

Завършваме анализ по проблемите на окомплектоването, вече сме дефинирали проблемите – 52 на брой, за всеки проблем са дефинирани мерки, каза Запрянов. Ако най-важните мерки, те са в ръцете на парламента, се вземат, ще се справим, заяви министърът.

Надявам се в следващите дни да има много добри новини за аварийни и спешни мерки за решаване на основните проблеми на армията, заяви председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС). Има разбиране между парламентарните групи, независимо от това, че навлизаме в предизборна кампания, относно проблемите на армията. Всички парламентарни групи се държат национално отговорно, коментира депутатът.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

военен парад, Гергьовден

Още по темата