Медия без
политическа реклама

Военният министър обеща догодина на парада на 6 май да има F-16

Днес отбелязваме Гергьовден и Деня на храбростта без военен парад

06 Май 2024Обновена
Снимка БГНЕС Пред паметника на Незнайния войн в столицата се състоя водосвет на бойните знамена и знамената-светини по повод Деня на храбростта и празник на българската армия.
Снимка БГНЕС Пред паметника на Незнайния войн в столицата се състоя водосвет на бойните знамена и знамената-светини по повод Деня на храбростта и празник на българската армия.

Догодина в края на първото тримесечие очакваме първите изтребители F-16 и на следващия военен парад за Гергьовден се надявам да демонстрираме новите изтребители. Това заяви днес пред бТВ служебният военен министър Атанас Запрянов. Той отбеляза, че дотогава ще има и подготвени пилоти.

Коментарът на Запрянов е по повод днешното скромно отбелязване на Деня на храбростта и българската армия - без военен парад, само с водосвет на военните знамена пред Паметника на незнайния воин в столицата. Кулминацията на честванията ще бъдат 20 артилерийски салюта и прелитането на три самолета МиГ-29 над София и Пловдив.

"Ресурсното недоосигуряване на отбраната приключва", оптимистично посочи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, според който държавата отделя все повече ресурси за отбраната. "България е член на НАТО, а НАТО има абсолютно военно превъзходство, над която и да е страна. Ползваме защитата на колективната отбрана и сме част от нея. Тя е абсолютна гаранция за нашата териториална цялост и независимост. Ако говорим за самостоятелна военна отбрана, военните ни разходи трябва да бъдат много по-големи", подчерта служебният военен министър.

"Започнахме да свикваме с честата смяна на правителства, на парламенти, но точно в днешното време на кризи, войни и несигурност, не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на българската армия", коментира от своя страна президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев след церемонията за отбелязване на Деня на храбростта и празник на българската армия. Според него процесът на модернизация на армията ни и грижата за личния състав "вървят твърде мудно".

Президентът призова за по-сериозни разходи за отбрана, защото 2% от БВП вече не са достатъчни. "Повечето натовски държави се ориентират към над 2%, трябва по-голяма гъвкавост в разходването на ресурсите, хората да виждат в българската армия надежден щит за своята сигурност в рамките на колективна отбрана", допълни президентът. Радев все пак изрази задоволство от решението на 49-то Народното събрание да повиши заплатите в армията - мярка, която, според него, е закъсняла и недостатъчна. "Необходим е цялостен пакет от мерки за връщане на привлекателността на военната професия", смята държавният глава.

На 6 май Българската православна църква почита един от най-популярните светци в християнството и мъченик за Христовата вяра - свети Георги Победоносец. Празникът е почитан в цяла България, тъй като Георги е най-популярното мъжко име в страната - носят го близо 145 хил. души. Общо имениците днес по данни на националната статистика са 208 хил. души.

От 1880 г. с указ на княз Александър Батенберг празникът на воина Свети Георги се отбелязва и като Ден на храбростта и българската армия. 

Тази година Денят на храбростта няма да бъде отбелязан с военен парад. 

"Традиционният военен парад няма да се състои заради съвпадението на празника с най-големия християнски празник - Възкресение Христово. Даваме приоритет на общонационалното честване на великденските празници", обясни военният министър Атанас Запрянов.

В последните пет години парад имаше само веднъж - през 2023 г. Преди това три години той беше отменян заради ограниченията срещу разпространението на COVID-19.

ТЪРЖЕСТВЕН ВОДОСВЕТ

Празникът бе отбелязан с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия от 10 часа на площад “Свети Александър Невски” в София. Водосветът бе извършен от врачанският митрополит Григорий пред паметника на Незнайния воин.

В тържествения ритуал участваха президентът и върховен главнокомандващ на българската армия Румен Радев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия. Поканени са да присъстват представители на държавното ръководство, Дипломатическия корпус, както и на военно-патриотичните съюзи.

В ритуала участваха знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената – светини и представителни блокове на въоръжените сили. При изпълнението на националния химн по време на водосвета на бойните знамена бяха произведени 20 артилерийски салюта. В края на тържествения ритуал над площад “Александър Невски” прелетята  три самолета МиГ-29. Те излетяха от летище „Пловдив“ и освен над София, преминаха и над Пловдив. 

В 12 часа пред сградата на Администрацията на президента ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

ВХОД СВОБОДЕН

Националният военноисторически музей в София ще отбележи празника с Ден на отворените врати. Специалната програма ще бъде открита в 11.30 часа с концерт на Представителния духов оркестър на Сухопътни войски. Атракциите с военен характер ще продължат в 12.30 часа с дегустация на емблематичната боб чорба, подготвена от военен готвач.

Със свободен вход днес празникът ще бъде отбелязан и във филиалите на Националния военноисторически музей  – Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

ПРОМЕНИ В ДВИЖЕНИЕТО

Във връзка с честване на Деня на храбростта и празника на Българската армия, от Столичната община предупреждават, че се въвеждат промени в организацията на движение. От 03.00 часа до приключване на мероприятието на 06.05.2024 г. се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:

на пл. „Николай Гяуров“;
на паркингите на северната част на пл. „Св. Александър Невски“;
на югоизточната част на пл. „Св. Александър Невски“;
на ул. „Оборище“ между бул. „Васил Левски“ и пл. „Св. Александър Невски“.
От 07.00 часа до приключване на мероприятието на 06.05.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства, както следва:

по ул. „Оборище“ между бул. „Васил Левски“ и ул. „11 август“;
по ул. „15 ноември“;
по ул. „11 август“ между ул. „Московска“ и пл. „Св. Александър Невски“.
От 08.00 часа до приключване на мероприятието на 06.05.2024 г. да се разреши престоят и паркирането на автобусите, превозващи участниците в мероприятието на бул. „Цар Освободител“ пред Археологическия музей.

От 11.30 до 12.30 часа на 06.05.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. “Леге“ между бул. „Цар Освободител“ и ул. „Съборна“.

 

Още по темата