Quantcast

Медия без
политическа реклама

За седмица настанените в хотели бежанци се стопиха с 10 000

Държавата е платила на хотелите 6,7 млн. лв., заяви вицепремиерът Константинова

26 Март 2022Обновена
bTV

Около 6,7 млн. лв. струва към момента на държавата настаняването на украинските бежанци в хотели и къщи за гости в България. Това съобщи вицепремиерът Калина Константинова в интервю за bTV.

От началото на войната в Украйна у нас са влезли общо над 116 000 бежанци, като 54 000 от тях са останали в страната. Над 30% от украинските бежанци са деца, уточни Константинова.

Данните бяха потвърдени от министъра на туризма Христо Проданов, който обяви, че в хотели са настанени около 15 000 от бежанците. Само преди седмица - на 18 март, на брифинг на кризисния щаб към МС беше съобщено, че настанени централизирано са 25 000 украинци, като изрично беше подчертано, че в тази бройка не влизат хората в частни домове и извън регистрирани хотели.

"Предвид обема на вълната трябва да открием максимално много места за настаняване в бързи срокове. Това са майки с деца, уязвими групи. Нашата цел е да открием максимално много места", каза днес вицепремиерът, като допълни, че се прави всичко възможно да не се отварят палаткови лагери.

На въпрос защо държавата дава финансова помощ само на хотелиерите, които приемат бежанци, а не на всички хора, които подслоняват нуждаещите се, Константинова заяви, че в в частните домове няма как да бъдат проверени и гарантирани условията за безопасност и сигурност. Което обаче повдига въпроса защо в такъв случай държавата въобще допуска подобно настаняване.

"България е на много лошо място в класациите за борбата с трафика на хора. Украинските жени са рисков фактор. Трябва да сме внимателни по начина, по който се грижим за тези групи", каза още Константинова. Тя допълни, че все пак държавата ще направи всичко възможно да подпомогне доброволците, които се включват в грижата за хилядите украински бежанци.

Според не страната засега България се справя добре с бежанската вълна. На въпрос защо беше освободен председателят на агенцията по бежанците Петя Първанова, вицепремиерът отговори, че ведомството не е отговорило на очакванията.

Министърът на туризма Христо Проданов добави, че се надява, че до май ситуацията с бежанците ще се е успокоила и войната да е приключила. А ако конфликтът продължава, той очаква повечето бежанци да са започнали работа. Все пак се обмислят различни варианти за настаняването им, един от които е да се преговаря с хотелиерите от зимните ни курорти да ги приемат.

"Аз не съм сапьор, не съм специалист, но съм убеден, че на българското Черноморие няма да срещна мина", заяви още Проданов в отговор на опасенията, че войната в Украйна ще провали летния сезон за хотелиерите у нас.

"Аз съм умерен оптимист. Мисля, че летният сезон също ще бъде добър - такъв, какъвто беше и зимният сезон. Защото зимният сезон беше под знака на ковид отново, но въпреки това бяха взети необходимите мерки. Така че зимният сезон наистина е добър, както предвиждахме. Надяваме се и летният да бъде", сподели министърът.

По думите му се очаква същият брой туристи от Германия, като според него няма да има спад и на летовниците от Чехия и Полша.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?