Медия без
политическа реклама

За 20 дни са връчени фишове за 1,5 млн. лв. на ГКПП

Тази практика бави туристическите групи, оплака се туроператор

30 Юни 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Фишове, наказателни постановления за нарушения и документи за административни глоби за над 1,5 млн. лв. са връчени чрез новата автоматизирана информационна система "Граничен контрол", разположена по граничните пунктове в България, предава БНТ. С предприетите действия МВР има за цел да повиши събираемостта на наложените глоби от водачите на МПС, които имат желание да напуснат страната.

Опозицията настоя, че това е пречка пред напускащите страната и възпрепятства тяхно основно право – на свободно движение в ЕС. Вътрешното министерство обаче категорично отхвърля тези обвинения с мотива, че служителите на министерството само връчват административно-наказателните документи на водачите, като с това не ограничават свободното им придвижване.

При връчването на наказателните постановления глобата с тях не става автоматично изискуема, а се взимат предвид процесуалните срокове по влизане в сила, и сроковете за доброволно заплащане.

След изтичане на законовите срокове глобата става изискуема, за което държавата е предвидила налагането на принудителни мерки като временно отнемане на шофьорската книжка и временно спиране от движение на автомобила до заплащане на съответната глоба, сочи справката на МВР.

Само за периода от 1 до 23 юни на водачи, преминаващи през граничните контролно-пропускателни пунктове, са връчени 11 347 електронни фиша на обща стойност 1 530 154 лв.

Новата практика възпрепятства бързото преминаване на туристически групи през българската граница, оплакват се родни туроператори.

"Наша група туристи беше свалена, проверена и срещу лични карти им бяха връчени документи за невръчени глоби и фишове. Беше дадена възможност в 14-дневен срок да платят глобите си с 30-процентна отстъпка, а след това дължат пълната сума", разказа Михаела Барболова от туристическа агенция "Мирея" пред БГНЕС.

 

Тя поясни, че при събирането на глобите българските полицаи са изключително любезни, учтиви и приятелски настроени. А туристите били наясно, че на границата се правят такива проверки и не протестират.

"Но все пак не разбирам защо тези глоби трябва да се връчват точно на граничния пункт, като така една група с туристи може да чака ужасно много - допълва Барболова. - Например, за връчването на глоба на момиче за нарушение, направено през 2018 г., целият туристически автобус трябва да чака. Има други варианти – през Български пощи или с куриер. Има варианти как глобата да бъде връчена веднага на нарушителя. Това означава ли, че тези, които никога не напускат пределите на България, никога няма да си получат глобите?"

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ГКПП, МВР, глоби, фишове

Още по темата