Медия без
политическа реклама

Йончева: БСП не трябва да взема мандат за правителство

27 Апр. 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"БСП не трябва да взема мандат за съставяне на правителство". Това заяви евродепутатът от левицата Елена Йончева пред БНР по повод заявеното вече от партия "Има такъв народ" на Слави Трифонов, че връща втория проучвателен мандат за нов кабинет. Третата политическа сила в парламента пък е БСП, но засега не е ясно дали президентът Румен Радев ще й даде на нея мандата.

"Кабинет, излъчен от левицата в парламента, независимо как ще бъде опакован - като програмно, експертно или правителство на спасението, независимо с кого начело - ще бъде тежки политически удар срещу самата БСП. Защото подобно правителство може да се случи основно с гласове от ГЕРБ и това ще предизвика обществен гняв и БСП трудно ще се възстанови след това", смята Йончева, която е в конфликт с Корнелия Нинова от месеци.

Елена Йончева обаче смята, че най-логично е президентът да връчи третия мандат на третата по големина политическа сила в парламента.

По думите на Йончева има съвпадение в тезите на Бойко Борисов и Корнелия Нинова:

"Г-н Борисов се опитва да внуши, че държавата ще изпадне в хаос, ако няма редовно правителство, а към същата теза се придържа и г-жа Нинова. Съвпадението на тези две позиции може да се осъществи в един трети мандат".

Евродепутатът подчерта, че лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка ще направи всичко възможно, за да предотврати съставяне на служебно правителство на президента Румен Радев.

"Един служебен кабинет ще е решен да извади на светло корупционните схеми", допълни Йончева. Според нея самият факт, че ГЕРБ няма да организира изборите е голяма стъпка напред.

Още по темата:

Мандатът за съставяне на правителство на "Има такъв народ" (ИТН) ще бъде връчен утре. На 28 април 2021 г. от 09.

 

Последвайте ни и в google news бутон