Quantcast

Медия без
политическа реклама

Янев: Имаме двупистов подход към Русия

Служебният кабинет е подготвил проектобюджет за 2022 г.

25 Ноем. 2021Обновена
Илияна Кирилова
Стефан Янев

"Имаме двупистов подход - срещу Русия за погазване на международното право, но и за диалог с Русия". Така служебният премиер Стефан Янев на въпрос на водещата по БНТ дали може да създаде проблеми изказването на президента Румен Радев от миналата седмица. В дебата по националната тв с опонента си проф. Анастас Герджиков, запитан каква територия е Крим, Радев отвърна: "Руски, разбира се. Какъв да е?" Янев смята, че в дългосрочен план казаното от държавния глава няма да има негативен отзвук, защото позицията на България била формирана много отдавна, тя е в съзвучие с тази на ЕС и няма да се променя.

"Черно море стана много интересно след 2014 г., анексията на Крим и стана поле за изява на демонстрация на сила на НАТО и Русия. Къде е България? България си е на мястото, България е черноморска държава", каза Янев. Той допълни, че стремежът на страната е да има отбранителни способности, като не е заплаха за никого.

Относно проектобюджета за следващата година, премиерът съобщи, че "законът не упоменава какъв вид правителство трябва да подготви бюджета, но е постановил срокове. Затова служебният кабинет е подготвил негов базисен план, по които парламентът да дебатира", посочи служебният министър-председател в интервю по БНТ, продължило почти час. Стефан Янев, който е най-дълго заемащият поста, коментира още, че "версията на основния финансов документ на държавата за следващата година дава основните насоки - подпомагане на бизнеса и неговото развитие, и запазване на функционалността на социалната система". Той подчерта, че редовният кабинет ще има свободата да оформи бюджета така, че да може чрез него да изпълнява своите политики и приоритети. В момента първата политическа сила "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев води интензивни разговори с "Демократична България", БСП и "Има такъв народ" по управленските приоритети на редовен кабинет. Очаква се идната седмица да бъде конституиран и новият 47-и парламент.

Стефан Янев коментира още, че би обмислил покана за министър в новото правителство, ако я получи. Засега нямало оферта. Янев посочи и условие - че е съгласен с политиките, които се предлагат.

Служебният премиер съобщи, че ръководените от него две правителства са оставили анализ за актуалното състояние във всеки един сектор, като са дадени и насоки, какво може да се промени във всеки от тях. В отговор на въпрос, той каза, че резултатите от всички ревизии, направени по министерствата, са предадени на прокуратурата и органите на съдебната власт, като почти няма ведомство, което да не е пуснало сигнали до тях.

Премиерът заяви още, че правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, свързани с "ин хаус" процедурите. Измененията ще бъдат предложени на 47-ото Народно събрание. По думите му казусът с възложените поръчки за строежа на отсечките на АМ "Хемус", които все още нямат разрешителни, е не само законен, но и морален.

Защо фирмите в пътния сектор да не продължат да работят незаконно, както досега? Защо да спрат да получават пари, непредвидени в договорите им? След са го правили досега, какво налага промяна на порочната практика?

"Обещах да не налагам локдаун и го спазих. Ваксинацията не е задължителна, въпреки че мерките навеждат на тази мисъл. Хората обаче са достатъчно умни, за да разбират нещата", коментира Янев по отношение на справянето на кабинета с ковид кризата.

Запитан за исканата оставка на здравния министър Стойчо Кацаров, той заяви, че това е по-скоро политически акт. "В случая правителството е назначено, екипът на Кацаров се справя доста добре в тази ситуация. Мненията са различни, варират в целия спектър. Няма да има министър, който да не бъде критикуван", обясни премиерът.  "Въпросът с оставките е морален. В крайна сметка решенията, които се взимат, са колективни. Нямам притеснения или горчиво чувство, че нещо не е свършено. В търсене на баланса и чуването на всички мнения се взимат правилното решение. Може да не са идеални, но са взети колективно", твърди Янев.

Още по темата