Медия без
политическа реклама

„Възраждане“ обърна на скандал изслушването в НС за наводнението

Трябва да работим заедно, но вие не можете да стигнете до тази мисъл, обърна се премиерът Денков към Костадин Костадинов

08 Септ. 2023Обновена
Илияна Димитрова
Николай Денков

Неприятен развой прие изслушването на премиера Николай Денков в парламента тази сутрин за бедствието в община Царево и предприетите мерки от властите. Денков се яви по собствено желание пред депутатите. Днешният ден, 8 септември, е обявен за Ден на национален траур за четирите жертви на наводнението. От "Възраждане" обаче не се съобразиха и придадоха напрежение на изслушването, което беше не само излишно, но и обидно за паметта на загиналите.

КАКВО КАЗА ПРЕМИЕРЪТ

"Реакцията на държавата беше буквално мигновена", заяви Денков пред депутатите. Той посочи, че властите веднага са започнали изтеглянето на застрашените местни хора и туристи. От първия ден на бедствието армията е на терен с вертолети и високопроходима техника, изтъкна той, а агенцията за социално подпомогане е обикаляла по къщите, за да помага на хората да подават заявления за помощ. Досега има 10 такива заявления, по едно от които е била отпусната помощ от 1512 лв. Достъп до помощ имат тези, които са понесли щети по основното си жилище.

Вчера е стартирала подготовката за изграждането на временен мост при Царево, където е прекъсната връзката към южните градове. Възстановено е електричеството, както и водоподаването, а местната пречиствателна станция работи. Водата не е годна за пиене, но е била раздадена такава.

Премиерът отрече информациите, че са разкъсани стените на двата язовира край Царево. Имало е преливане на вода, но сега язовирите ще бъдат източени, за да бъдат ремонтирани стените, твърди Денков.

Той напомни, че от днес започва да действа междуведомствена експертна комисия, създадена от правителството. Тя ще провери състоянието на инфраструктурата и ще анализира причините за бедственото положение по Южното Черноморие. Комисията се оглавява от зам.-министъра на околната среда Петър Димитров и включва представители на регионалното и земеделското министерство, пътната агенция, Дирекцията за национален строителен контрол, бургаската областна администрация и засегнатите общини. В срок от 14 дни комисията трябва да представи доклад с констатации и предложения за мерки. Усилията й ще бъдат фокусирани върху установяването на причините за срутването на моста в Царево, който е станал причина за три от четирите жертви.

Денков цитира доклад на бившия служебен министър на околна среда Росица Карамфилова, в който са били посочени 360 речни участъка в страната с намалена проводимост на водата, които застрашават населението. Седем от тях са в община Царево. Служебното правителство е отпуснало над 60 милиона лева за справяне с проблема. В крайна сметка обаче, финансирани са само 10 от посочените 360 обекта, а от тези десет само един е в Царево. Според премиера вероятно ще се наложат и нормативни промени, защото отговорността за поддръжката на речните корита е поделена между различни инситтуции, а е необходима по-добра координация.

Той увери, че има налични достатъчно финансови средства за покриването на щетите, които възлизат на около 30 милиона.

И КАК СТАНА СКАНДАЛЪТ

Сред депутатите, отправили въпроси към премиера, беше лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той се хвана за думите на Денков, че е изпратена армията, за да го попита дали България все още трябва да направи обявеното дарение от бронетранспортьори на Украйна, вместо машините да се използват при такива случаи. Размаха и карта, на която твърдеше, че са обозначени многобройни законни горски сечища в Царево.

В отговор Денков констатира, че се политизира човешката трагедия. "Последните 3 дни гледам само тази карта. Видял съм я и не съм ви подчинен, да ми казвате какво да правя ... Ако не ви харесва как се правят законните сечища, предложете как да се оправят законите, защото това е вашата работа!", обърна се ядосано премиерът към Костадинов. Той посочи, че се опитва да направи списък от конкретни мерки - някои за парламента, други за правителството. "Вместо да се противопоставяме, трябва да работим заедно. Но очевидно вие не можете да стигнете до тази мисъл!", завърши Денков. От залата реагираха различно на необичайно острата му реч - някои с ръкопляскания, а други със скандирания "Оставка!".

Хората на Костадинов не се отказаха да направят скандал. Зам.-шефът на "Възраждане" Цончо Ганев обяви, че проблемите се дължат на партиите от управляващото мнозинство и екологичните организации, които определи като "зелени талибани, изнудващи общините". Даже поименно назова един от зелените активисти - Тома Белев, за да уточни, че той принадлежи към десницата, с чийто мандат съществува правителството. "Това, което се случва в село Кости, е плод на десни, по-скоро розови политики, прокарвани от сегашното правителство, защото те бойкотират всичко, което трябва да се направи!", викаше от трибуната Ганев. Денков му отвърна, че на Кости са били отпуснати средства за покриване на щетите.

От ИТН последваха примера на "Възраждане". Станислав Балабанов, депутат от партията на Слави Трифонов, нарече Денков "статистик и регистратор на очевидности, който показва поредния нелеп опит за бягане от отговорност". "Ако бяхте там на място, за вас числата нямаше да са статистика ... Аз нося отговорност за това, което мога да направя като министър-председател, не за това, което е станало преди 10, 15 или 20 години", отвърна му премиерът.

От ПП-ДБ също отвърнаха на удара - депутатът от десницата Йордан Иванов попита "Възраждане" колко сигнала към прокуратурата и парламентарни питания имат по темите, за които се говори днес. "Излезте и отговорете! Иначе сте популисти!", обърна се той към националистите. Тук се намеси Тошко Йорданов от ИТН, който обвини финансовия министър Асен Василев, че е отказал да отпусне средства за почистване на речните корита и това го правело отговорен за наводненията в Карловско м.г. Спомена и писмо до Василев, пратено от бившия зам.-областен управител на Пловдив, назначен от ИТН, на когото Йордан Иванов е бил шеф. Иванов гневно му отвърна, че той бил автор на писмото. Изслушването се понесе в тази посока и продължи така до приключването му.

Още по темата