Медия без
политическа реклама

"Възраждане" изгони трима депутати

Причината е скандалът в Столичния общински съвет

09 Февр. 2024Обновена
Костадин Костадинов
Илияна Димитрова
Костадин Костадинов

Заради скандала в Столичния общински съвет от парламентарната група на "Възраждане" бяха изгонени трима депутати - Иво Русчев, Николай Дренчев и Александър Арангелов. Това съобщи лидерът на националистите Костадин Костадинов в парламента.

Именно те са предложили в листите за местните избори да бъдат включени четиримата отцепници, които вчера подкрепиха кандидата за председател на СОС на ПП-ДБ-СС Цветомир Петров. Заради скандала ''Възраждане'' остана без група в СОС. По време на заседание на софийската организация на партията е било решено да се поиска отговорност от народните представители, номинирали вече бившите общински съветници, обясни Костадинов. Те не са искали да подадат оставки, затова са били изключени от групата. Дренчев, Русчев и Арангелов обаче могат да останат в парламента като независими депутати.

Така парламентарната група на "Възраждане" намаля от 37 на 34 души, като вече е по-малка от тази на ДПС и става четвъртата по големина в парламента.

''Предатели'' и ''троянски коне''

Вчера групата на "Възраждане" в Столичния общински съвет престана да съществува, след като четирима от съветниците подкрепиха начело на СОС да застане Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС. Става дума за Красимир Гълъбов, Венци Стойчев, Васил Драганов и Севделина Петрова. Така групата на националистите се стопи до трима души. За да може дадена партия да има група в СОС, тя трябва да има най-малко петима членове. 

Неуспелият кандидат за кмет на националистите Деян Николов заяви пред журналисти, че през последните три месеца е вървяла активна кампания за купуване на общински съветници от всички групи. ''Някои групи бяха изцяло купени, а други бяха пробити с предложения за постове и пари'', заяви пред журналисти Николов. И се извини на избирателите, че в партията са били вкарани ''предатели'' и ''троянски коне'', които са преследвали други интереси или са се поддали на натиск.

Обрат

Любопитно е решението сред изгонените да бъде Николай Дренчев. Той влезе в парламента заедно с брат си Димо Дренчев и поне до днес беше един от най-доверените хора на лидера на националистите Костадин Костадинов. През 2014 г. става учредител на партия ''Възраждане''. От първия конгрес на партията е неин организационен секретар.

Дренчев стана известен с изказването си в предаването "Панорама'' по БНТ, че единствената му критика към Путин е, че не е направил блицкриг в Украйна. В края на януари той трябваше да оглави парламентарната комисия за контрол на спецслужбите, но ''сглобката'' светкавично предприе промени, с които отне комисията от ''Възраждане''.

Пред журналисти в парламента Дренчев изрази учудване от случилото се и заяви, че е направил нищо, с което да урони престижа на партията. Той отрече обвиненията на съпартиеца си Деян Николов за ''купени групи'' и припомни, че е организационен секретар на ''Възраждане'' от времето, когато партията не е имала нито пари, нито субсидии. ''Бяхме преследвани за забрана от господин Гешев'', продължи с ретроспекцията Дренчев. И последва странното уточнение, че все още не е ясно дали той и колегите му са изключени от партията, или само от парламентарната група.

Не е ясно и дали ще напусне парламента. Дренчев призна, че е уморен от работата в парламента, както и че "Възраждане'' не могат да свършат нищо конструктвно. "Няма да ми липсва, ако напусна", заяви той по повод Народното събрание.

С лекота ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС промениха статута на комисията за контрол над службите за сигурност и специалните разузнавателни средства. Комисията се ръководеше от ротационен председател, който се сменяше в началото на всяка парламентарна сесия.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата