Медия без
политическа реклама

Във Варна кметът Коцев загуби дело срещу... бизнесмена Коцев

Съдебната тема за шатрите в Морската градина измести основната - нужни ли са те въобще, ако се защитава зеленината

08 Апр. 2024
Част от спорните шатри.
FB/Благомир Коцев
Част от спорните шатри.

Кметът Благомир Коцев загуби съдебно дело срещу... бизнесмена Благомир Коцев. Такъв сюжет се разви във Варна.

Става дума за спора около шатри и други преместваеми обекти, разположени на поляните пред ресторант "Хоризонт" в Морската градина, който е собственост на фамилията на Коцев. Те са поставени от времето преди той стане кмет и кандидат-кмет (ПП). Поляните са държавни парцели, а обектите бяха разрешени от главния архитект Виктор Бузев, "разжалван" впоследствие от тогавашния кмет Иван Портних (ГЕРБ). През 2022 г., в навечерието на изборната борба, местната прокуратура видя нарушение. Стартира дело във варненския административен съд, който с решение навръх клетвата на Коцев постанови, че обектите са незаконни. Днес обаче стана ясно, че Върховния административен съд (ВАС) се е произнесъл обратното - шатрите и другите съоръжения следва да останат (решението на ВАС е от 4 април, съобщено бе от Дарик радио). Така спорът бе решен окончателно. Чисто юридически в основата му бе дилемата дали по Закона за устройството на черноморското крайбрежие или по Закона за устройство на територията може да се разрешат обектите. За решението в полза на шатрите в крайна сметка помогна експертиза на вещи лица, включително от гражданския активист и геодезист Йоан Каратерзиян.

В казуса обаче са твърде любопитни два политически момента. По-малък и по-голям:

Първият бе как ще действа новата общинска управа след обръщане на палачинката във властта, тоест по дело срещу себе си. До преди клетвата адвокат на Коцев бе Диан Иванов, когото той прибра като зам.-кмет. Дружеството на Коцев "Овърсийз – Хоризонт“ обжалва решението от първа инстанция, тоест след встъпването си като кмет Коцев продължи да защитава бизнес интереса си. Но пък Иванов каза в началото на 2024 г. (Дарик радио), че общината ще продължи да защитава тезата от първа инстанция (в мандата на Портних) срещу шатрите. Днес следобед плъзна информация в социалните мрежи, че общината си е замълчала при делото във ВАС, спомагайки решението да е в полза на преместваемите обекти. Реално обаче не е така. "Ответникът - Община Варна, редовно призован, в съдебно заседание не изпраща представител. В приложен по делото писмен отговор, чрез процесуалния представител юрк. Димова, изразява становище за неоснователност на касационната жалба (на Овърсийз - Хоризонт" - б.а.)", пише в решението на съда. Успоредно става ясно, че "ответниците – главен архитект на Община Варна и министъра на регионалното развитие и благоустройството, редовно призовани, не се явяват, не изпращат представител и не изразяват становище по касационната жалба". Тоест, след като главен архитект от управа на ПП и министър от ПП не изразяват позиция, има наистина съмнение загрижила ли се е "Промяната" поляните да бъдат изчистени от шатри - но пък е факт, че общинският юрисконсулт праща мнение срешу жалбата на дружеството.

Извън всичкия тия подробности за закони, жалби, становища и т.н., голямата тема е: защо му са на един човек, влязъл в политиката с обещания за зеленина и опазване на Морската градина, търговски обекти върху поляни - маха ги сам от фамилния ресторант и всичко приключва! - стига да поиска. Реално, ако поляните бяха по-важни от шатрите, шатри никога нямаше да има  - нe e нужно да си кмет или политик, за да разполагаш с разбиране, че поляните са по-важни.    

Още по темата:

Политическият живот във Варна не е богат на случки, но пък е доста любопитен. А и забавен. Вчера зам. кметът Диан Иванов разказа пред Дарик радио  за действия и бездействия по два много интересни казуса, касаещи него и кмета Благомир Коцев (ПП-ДБ).

   

 

Още по темата