Медия без
политическа реклама

Върховният съд отмени условната присъда на Румен Овчаров

Давността по делото за "Мини Бобов дол" вече е изтекла

13 Септ. 2022Обновена
БГНЕС
Румен Овчаров.

Върховният касационен съд отмени условната присъда на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, съобщиха от ВКС. На първа и втора инстанция в специализирания съд той получи две години условно затвор за безстопанственост заради отдаването под наем на "Мини Бобов дол". Сега върховните съдии нареждат делото да се гледа отново от апелативната инстанция. След закриването на спецсъда, това ще е Софийският апелативен съд.

Върховните съдии приемат, че апелативният спецсъд е допуснал груби нарушения, ограничил е правото на защита на подсъдимите и незаконосъобразно проведена доказателствена и аналитична дейност. "Апелативният спецсъд се е произнесъл извън рамките, поставени в обвинителния акт. Допуснал е противоречие между диспозитива и мотивите към присъдата. Поставил е подсъдимите в ситуация едва от въззивната присъда да разберат какво точно престъпление са извършили. Не е изложил съображения защо едни доказателства са предпочетени пред други, които им противоречат", аргументират се тримата върховни съдии.

Те отбелязват още, че тезата на обвинението за претърпени щети след сключения договор за наем дружеството "Мини Бобов дол", изобщо не се подкрепя от обвинителния акт на прокуратурата. Според върховните съдии осъдителните правни изводи на въззивния съд са оскъдни до степен на липса на такива, което е съпоставимо с липса на мотиви и съставлява съществено процесуално нарушение.

Апелативният спецсъд призна Овчаров за виновен в извършване на умишлена безстопанственост, от която са настъпили щети за над 2,6 млн. лв. за "Мини Бобов дол". Според първата инстанция бившият министър в правителството на тройната коалиция като принципал на „Мини Бобов дол“ не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Евтимов. И с договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“. Евтимов също е признат за виновен и е осъден на две години затвор условно с четири години изпитателен срок.

Спецсъдът постанови Овчаров да плати на държавата 16,5 млн. лв. – на колкото оцени щетите от престъплението. АСНС обаче определи щетите на 2,6 млн. лв. и освен това отхвърли всички граждански искове – не само срещу Румен Овчаров, но и срещу Евтимов. След като беше осъден от спецсъда Овчаров определи присъдата си като абсурдна и поръчкова.

Давността за наказателно преследване по това дело обаче изтече на 18 юли. Когато то се върне на апелативно ниво, ако Овчаров е съгласен, съдът ще трябва да го прекрати. Все пак той може да поиска делото да се гледа въпреки изтеклата давност, за да бъде евентуално оправдан, а не да остане в архивите с прекратено по давност дело и неизяснена от съда вина. Пред "Сега" адвокатът на Овчаров Васил Василев коментира, че тепърва с клиента му ще преценяват дали да искат прекратяване, но припомни, че според върховния съд изобщо не е ясно в какво точно е обвинен Овчаров.

И втората инстанция постанови условна присъда от две години затвор за бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за безстопанственост заради отдаването под наем на „Мини Бобов дол“, съобщава Лекс.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?