Quantcast

Медия без
политическа реклама

ВСС пуска процедурата за разследване на Сарафов

Лена Бориславова обяви, че и. ф. главният прокурор ще бъде проверен

16 Окт. 2023Обновена
Булфото
Борислав Сарафов

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще реши в сряда дали да назначи съдия Даниела Талева от Софийския градски съд временно за прокурор, който да разследва главния прокурор. Точката е първа в дневния ред на колегията.

Ако Талева бъде назначена (а няма причина да не бъде), това ще "отпуши" новия механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му. Първата преписка, с която ще се заеме Даниела Талева след назначаването си, е по сигнал срещу и. ф. главния прокурор Борислав Сарафов по повод имотното състояние на негови близки.

Талева ще трябва да прецени дали да образува досъдебно производство или да прекрати преписката.

Когато реши да прекрати делото или пък се стигне до повдигане на обвинение, ще трябва да се направи втори списък от съдии, този път само от Наказателната колегия на върховния съд, измежду които ще трябва да се избере един, който да бъде назначен за зам. главен прокурор. Този магистрат ще осъществява контрол върху действията на разследващия главен прокурор. 

След назначаването на съдия Талева за прокурор, всички нейни висящи дела в СГС ще бъдат преразпределени на нов съдия-докладчик и ще започнат отначало. Това означава, че ще трябва да бъдат повторени всички действия по тях, което за някои казуси може да значи и години забавяне. "Сега" поиска информация от съда колко и какви висящи дела има Талева, но от там обещаха да предоставят данните, когато съдията бъде преназначена като прокурор.

"Сарафов ще бъде разследван". Това написа на страницата си във Фейсбук в неделя вечерта бившата началничка на кабинета на експремиера Кирил Петков и бивш депутат от Продължаваме Промяната Лена Бориславова.

"ПП-ДБ не могат и не би следвало да могат да сменят главния прокурор, но успяхме след 12 години липса на политическа воля да осигурим мнозинство за приемане на механизма за разследването му. Сарафов ще бъде разследван"", обяви Бориславова, която се оттегли като депутат, после бе обявевно, че ще движи кметската кампания на ПП, след това роди дете, но постоянно дава да се рабере, че е фактор в партията си.

Във Върховния касационен съд вече има сигнали по механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му, който влезе в сила на 6 юни.

Повод за поста на Бориславова дава публикация в "Де Факто", че в бpoй 86 на "Дъpжaвeн вecтниĸ" oт пeтъĸ "ca пyблиĸyвaни пpoмeнитe  в cъдeбния зaĸoн, пpeдизвиĸaни oт oтĸaзa нa Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия нa BCC дa нaзнaчи aд xoĸ пpoĸypop пo paзcлeдвaнeтo нa и.ф. глaвeн пpoĸypop Бopиcлaвa Capaфoв". 

Даниела Талева от Софийския градски съд е първият съдия, който ще разследва главния прокурор. Тя беше определена на случаен принцип днес чрез Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) във Върховния касационен съд, съобщи "Lex".

B измененията в ЗСВ  изрично e зaпиcaнo, че избраният cъдия зa ад хок прокурор ще може да проверява и сигнали срещу заместниците на главния прокурор. Πoпpaвĸитe влизaт в cилa тpи дни cлeд oбнapoдвaнeтo.

Да реформираш съдебната система е все едно да преместваш гробище - не може да очакваш помощ отвътре.

Сега Бориславова не само приветства влизането на закона в сила и натъртва, че той е приет благодарение на гласовете на ГЕРБ и ДПС. Тя пише дословно: "П.С. Да, този закон бе приет с гласовете на ГЕРБ и ДПС и бе в изпълнение на политическата програма на ПП-ДБ".

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС изненадващо и тихомълком решиха да ремонтират сърцевината на собствената си съдебна реформа - механизма за разследване на главния прокурор, и то само месец след неговото приемане.   https://www. segabg.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?