Медия без
политическа реклама

Всеки втори не одобрява президента Радев

1/3 от българите смятат, че трябва да има предсрочни парламентарни избори, показва проучване на "Тренд"

14 Септ. 2023
Румен Радев участва вчера в церемония по издигане на националното знаме на България в Ямбол.
БГНЕС
Румен Радев участва вчера в церемония по издигане на националното знаме на България в Ямбол.

Всеки втори българин не одобрява работата на президента Румен Радев. Това показва изследване на "Тренд" за обществените нагласи през септември.

Въпреки изострянето в тона между правителството и държавния глава, положителната оценката за работата на президента е 36%, а отрицателната - 52%, пишат изследователите. Отрицателните нагласи са с процент под тези, отчетени през юли. Тогава след спада от 7% в положителната оценка за работата на президента през юни, беше регистрира стабилизация в оценката за държавния глава - 37% изразяваха положителна оценка, а 51% - отрицателна.

Парламентът остава с традиционно ниски нива на положителна оценка (14%), 22% изразяват положителна оценка към работата на кабинета "Денков". Отрицателната оценка се повишава в трето поредно изследване, като през септември достига 68%. Най-голям дял на подкрепа правителството среща сред привържениците на ПП-ДБ -  над 3/4 от тях подкрепят кабинета. Запазва се разделението в отношението спрямо кабинета сред симпатизантите на ГЕРБ на две приблизително равни групи. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

1/3 от хората са за предсрочни избори

Дистанцията между двете водещи политически сили - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е близо 7% в полза на партията на Бойко Борисов. Повишава се делът на хората, които смятат, че предсрочни парламентарни избори за необходими.

ГЕРБ има подкрепата на 24,9% сред гласуващите. ПП-ДБ има 18,3%. "Възраждане" запазва третата си позиция с подкрепа от 16,1% от гласуващите. Четвъртият в подредбата е ДПС с 13,4%, а петото място остава за БСП (8,7%). ИТН също запазват позицията си на ръба на парламентарната бариера с 4,2%.

Привържениците на идеята за нови парламентарни избори се покачват с 6% спрямо проучването през юли, като този месец достигат 31%. Въпреки това, мнението, че не са необходими предсрочни парламентарни избори се споделя от 47% от българите. 22% не могат да преценят.

Проучването на "Тренд" е по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партиите. Изследването е реализирано в периода между 2 и 8 септември 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата