Медия без
политическа реклама

Войникът и майката с детето са вече отстранени от ПСА

Депутати от БСП нахлуха в областната управа и заплашиха да я блокират, ако не получат оставката на управителя

14 Дек. 2023Обновена
Работата по демонтажа продължава.
Булфото
Работата по демонтажа продължава.

От паметника на съветската армия бе отстранена и фигурата на майката, която държи дете в ръцете си. Няколко часа преди това бе премахната горната част на централната фигура с войника. Днес продължава демонтажът на паметника, известен в София и като МОЧА - монумент на окупационната червена армия.

Акцията по премахването му предизвика тежък политически трус. Най-напред сутринта опозиционните формации провалиха днешното заседание на парламента - като "Възраждане" и БСП изрично заявиха, че го правят заради случващото се с паметника. Даже заплашиха, че няма да позволят да продължи работата на законодателната власт, докато не бъде разрешен казусът.

Следобеда депутати от БСП, начело с Борислав Гуцанов, решиха да приложат същата тактика и спрямо областната управа на София. Те нахлуха там, за да търсят областния управител Вяра Тодева и да поискат да напусне поста си. "Както стоим в Народното събрание, ще стоим и тук, докато не дойде областният управител. Трябва да си подаде оставката", заяви Гуцанов. Той допълни, че социалистите очакват в парламента да бъде представено разрешение за демонтажа на паметника, и докато това не се случи, няма да позволят на събранието да работи. "Ако не бъдат предоставени документите, продължава това, което беше днес. Няма да влизаме вече в дебатите за промените в Конституцията", закани се той. В БСП смятат, че такива документи няма и разглобяването на паметника е незаконно.

Тодева отказа да се срещне със социалистите. Те пък се опитаха да стигнат до кабинета й, заради което охраната се принуди да извика полиция, която да заварди достъпа до управителя.

 

НАМЕСА НА СЪДА

Междувременно, Мая Манолова от лявата партия "Изправи се.БГ" съобщи, че столичният административен съд е задължил областната управа в еднодневен срок да предостави основанията за действията по "демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на Паметника на Съветската армия".

От "Изправи се.БГ" твърдят, че ако областната управа не съумее до края на деня да обясни действията си, съдът трябва да я глоби и да се произнесе за незабавно прекратяване на незаконните действия по унищожаване на паметника.

 

КЪМ МОСКВА

България отхвърли обвиненията на Русия във връзка с паметника, става ясно от позиция на правителството, цитирана от "Свободна Европа". Във вторник говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заплаши страната ни, че "ще трябва изцяло да плати последствията от това срамно решение" и че "с лека ръка на фашистващите евроатлантици монументът буквално се изпраща на бунището на историята".

"Сравнението с "нацизъм" и "расизъм4 е недопустимо от страна на държава, която и в момента извършва тежки нарушения на международното хуманитарно право и правата на човека, а нейни ръководители са обявени за издирване от Международния наказателен съд", коментират от правителствената пресслужба. В позицията се казва още, че "обвиненията в нацизъм са добре познати от времето преди неоправданата военна агресия срещу Украйна".

 

ПОКАЧВАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕТО

И снощи дейностите по демонтажа разгорещиха страстите - "Възраждане", чиито симпатизанти се бяха събрали около оградата на паметника, проведе протест, докато от другата страна на паметника се провеждаше флашмоб в подкрепа на преместването на монумента. Привърженици и противници на демонтажа влязоха за кратко в словесни пререкания.

Наред с "Възраждане" и БСП, президентът Румен Радев също скочи срещу демонтажа. "Обикновено който няма решение за настоящето и визия за бъдещето, воюва с миналото. Варварското унищожаване на паметници не е само опит за заличаване на историята, но изостря силно общественото противопоставяне. Защото разрушаването на един паметник води неизбежно до отрицаването на друг паметник", обяви той пред журналисти снощи. И предупреди, че "българите няма да гледат безучастно". 

"270 000 лв. е сумата без самата реставрация. Тя бе осигурена от МС с постановление в петък. След като приключи демонтажът, ще се разбере колко струва реставрацията и ще можем да обявим обществена поръчка за това", коментира областният управител на София Вяра Тодева.

Пейо Колев сподели във фейсбук историята на модела Васил, позирал за фигурата на съветския войник.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата