Quantcast

Медия без
политическа реклама

Военното министерство: Не сме блокирали руски сайтове

Води се информационна агресия от евроатлантически подлоги, оплакаха се от Руското посолство в България

28 Февр. 2022Обновена
Сайтът на ТАСС малко преди да бъде свален

Министерството на отбраната не е ограничило достъпа до руски сайтове и телевизии на територията на България, съобщиха за "Сега" от ведомството. "Нямаме законовия лост да го направим", казаха от пресцентъра на МО. Потребители в социалните мрежи се оплакват, че нямат достъп до руски информационни канали. По техни думи от доставчика на интернет услуги са им обяснили, че сайтовете са ограничени по нареждане на Министерството на отбраната. 

"Съобщаваме, че във връзка с информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги, която се води спрямо информационните ресурси на нашата страна – в България са блокирани или не се зареждат коректно редица сайтове на руски държавни институции и медии, включително и на дипломатическата ни мисия в София – Посолството създаде своя канал в Telegram", гласи пост във Фейсбук на посолството на Русия в България.

Засега единствено най-големият доставчик на сателитна телевизия в България - "Булсатком" обяви, че спира излъчването на финансирания от властта в Русия канал Russia Today. Изпълнителният директор на компанията Станислав Георгиев заяви, че това се прави в знак на подкрепа с украинския народ и за да се осъди руската агресия. Към момента останалите достатавчици на телевизия не са съобщили, че ще последват примера.

В същото време Румъния затваря всички пропагандни сайтове на Москва. Russia Today вече няма да се излъчва в Румъния, а сайтът на руската пропаганда Sputnik ще бъде блокиран, съобщи в понеделник говорителят на правителството Дан Карубунару, предаде БГНЕС.

"Съществуват редица мерки, които румънските власти предприеха през този период, за да блокират някои източници, определени като разпространяващи фалшиви новини в контекста на кризата в Украйна. От тази вечер последният оператор, предоставящ телевизионни услуги, ще спре излъчването на Russia Today в Румъния. Нито един оператор няма да има тази активна услуга", каза той. Подобна мярка е насочена и към друг руски пропаганден сайт - Sputnik. В списък с уебсайтовете за фалшиви новини, действащи в условията на украинско-руската криза, има още 9 руски сайта, които ще бъдат блокирани.

Освен това продължават хакерските атаки срещу държавни медии и правителствени сайтове в Русия. На страницата на ТАСС се появи съобщение, което гласи, че "Путин ни принуждава да лъжем и ни поставя в опасност", както и посочва броя на загиналите руски войници в Украйна. Малко по-късно достъпът беше изцяло спрян. Беше свален и сайтът на Кремъл Kremlin.ru.

Още по темата