Медия без
политическа реклама

Военният министър предупреди за руска намеса на изборите

Румен Радев е в Будапеща, докато в София тече форум на НАТО

25 Май 2024Обновена
Българската държава е подготвена и очаква кампания по дезинформация, заяви Запрянов (вторият отдясно наляво).
БГНЕС
Българската държава е подготвена и очаква кампания по дезинформация, заяви Запрянов (вторият отдясно наляво).

Целта на Кремъл в момента е да повлияе директно в предстоящите избори през юни. Това е казал служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БТА, в първия ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в София. Запрянов е говорител на Комитета по отбрана и сигурност на асамблеята.

"Имаме предвид европейската резолюция от 25 април т.г. за нови сигнали за влияние и намеса на Русия спрямо евроизборите", посочил служебният министър.

"България е цел на хибридната агресия на Русия. Ние сме във фокуса на активни процеси и кампании на дезинформация, опитващи се да повлияят на вътрешнополитическите ни процеси", е добавил министърът. По думите му, българската държава е подготвена и очаква такива дейности по дезинформация във връзка с предстоящите избори на 9 юни.

На форума България поиска засилване на сигурността на НАТО в Черно море и Западните Балкани. А изготвеният в края на деня проектодоклад от участниците настоява за повече договори за производство на боеприпаси и двустранни договорки в подкрепа на Украйна.

Любопитно е, че докато в София се провежда събитие на НАТО, българският президент Румен Радев е на посещение в Унгария. Там той проведе срещи с колегата си Тамаш Шуйок и премиера Виктор Орбан. "Трябва час по-скоро да се намерят дипломатически инструменти за прекратяване на войната в Украйна. Това няма да стане с повече оръжие, няма да стане с изпращането на войски от държави членки на НАТО", каза Радев сред разговора с Шуйок, който също се обяви против пращането на европейски войски.

 

ФОРУМ

Народното събрание в София е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО от 25 до 27 май 2024 г. Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на пакта, както и от 25 страни-партньори и парламентарни организации, ще се включат в работата на органа.

Участниците обсъждат ключови теми от дневния ред на евроатлантическата отбрана и сигурност. Очаква се асамблеята да затвърди решителната си позиция срещу руската агресия спрямо Украйна, да обсъди предоставянето на незабавна и дългосрочна помощ за Украйна, както и да приеме декларация за подкрепа на страната до победа. Асамблеята трябва да приеме и своите препоръки за предстоящата през юли среща на върха на НАТО във Вашингтон.

Шведски парламентаристи ще се включат за първи път в работата на асамблеята, след като страната стана пълноправен член на Алианса.

Още по темата