Медия без
политическа реклама

Военен хеликоптер докара до "Пирогов" простреляно във Враца дете

Критично е състоянието на 2-годишното детето, простреляно в главата, обявиха от лечебното заведение

14 Апр. 2024Обновена
Детето е докарано в София с военен хеликоптер
Министерство на отбраната
Детето е докарано в София с военен хеликоптер

Веднага след като е получен сигнала за случая с простреляното дете във Враца е образувано досъдебно производство. От полицията са направили оглед на мястото, разпитали са и свидетели на инцидента. Към настоящия момент се касае за причиняване на тежка телесна повреда по непредпазливост, съобщи на брифинг окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков. 

До момента е установено, че дядото на пострадалото дете има закупена пневматична пушка 5,5 калибър, която е била регистрирана в Районното управление на полицията във Враца. "Вчера той е изнесъл оръжието като целта му е била да стреля по свраки. В един момент е изпразнил оръжието и е изпратил 11-годишния си син до магазина. Докато момчето е отсъствало от вкъщи, дядото е заредил пушката отново, за да стреля. След като момчето се е върнало, пушката е била на масата, малкото дете я хваща за цевта и при опита си да му я вземе 11-годишното момче я хваща откъм приклада, натиска спусъка и е произвел изстрела. Към настоящия момент не се установява умисъл от който и да било за извършване на деянието", обясни прокурор Сираков.

Това оръжие не е на специален режим, а само на уведомителен режим и не е необходимо да се държи заключено в каса, уточниха разследващите. 

Остава критично състоянието на 2-годишното дете, простреляно в главата, съобщиха в същото време от болница „Пирогов“.

„Детето е настанено в реанимация за интензивно лечение и активно наблюдение. Направена е неврохирургична обработка на нараняването. Остава на апаратна вентилация“, уточниха от лечебното заведение.

Малкото дете беше простреляно вчера в кв. „Кулата“ във Враца. Първоначално родителите са казали, че то е паднало от столче. При прегледа в болницата със скенер обаче е установено, че има сачма в главата.

По късно от полицията съобщиха, че оръжието – въздушна пушка, е било в ръцете на 11-годишно момче. Пушката е собственост на дядото на момчето.

Дете на година и половина е простреляно с въздушна пушка  във Враца, след което е транспортирано с военен хеликоптер в София, бе съобщено в събота вечерта. 

От пресцентъра на Министерството на отбраната информираха, че хеликоптер "AS 532 Cougar" с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили (ВВС) е изпълнил успешно задача за авиомедицинска евакуация днес. По искане на Министерството на здравеопазването и с разрешение на началника на отбраната е изпълнен полет по маршрута 24-а авиобаза Крумово - Враца - София, за да бъде превозено пострадалото дете, на което да се окаже спешна медицинска помощ.

Хеликоптерът е излетял в 18:25 часа от авиобаза Крумово за Враца и се е приземил в София в 19:45 ч. в събота С него са били превозени медицински екип и  пострадалото дете, което е отведено в столична болница, уточниха от Министерството на отбраната. 

Пострадалото дете е първо дете за семейството от село Галатин. Родителите му са на по 20 години и са били на гости на свои близки в кв. „Кулата“

във Враца. Двете деца - простреляното и стрелецът, са роднини. Води се разследване.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата