Quantcast

Медия без
политическа реклама

Властта ще похарчи 55 млн. лв. за нов правителствен самолет

Ще се изгражда и хангар за новата машина

27 Дек. 2019
БГНЕС

Правителството одобри днес 55 млн. лева допълнителни разходи по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 2019 г, които ще се изхарчат за доставка на нов самолет за полети със специално предназначение и за изграждане на хангар за неговото съхранение и техническо обслужване, съобщи БГНЕС.

В средата на декември кабинетът възложи на "Авиоотряд 28", който стопанисва самолетите за полети на властта, да направи поръчка за купуването на нов самолет. До това се стигна, след като през ноември малкият правителствен самолет "Фалкон" претърпя инцидент, докато премиерът Бойко Борисов беше на борда. Машината беше приземена ръчно на пистата на летище София, защото навигационната система отказала напълно.

Преди няколко месеца пък самолетът спука гума при кацане в Брюксел. Преди това имаше инцидент, при който не искаше да се отвори колесник и се наложи машината да кръжи в небето.

След последния инцидент командирът на "Авиоотряд 28" Тодор Коджейков заяви, че е дошло време да се купи нов самолет, тъй като ситуацията със стария "Фалкон" била критична. На противоположното мнение е бившият директор на авиоотряда Цвятко Луканов, според когото няма нужда от нов правителствен самолет.

Още по темата