facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Властта не посмя втори път да разтури Орлов мост

Полицията не атакувала протестиращите, защото на барикадите имало много жени
Обновена
16 405

Орлов мост. 8 август, 05,30 часа.

Posted by Plamen Darakchiev on Friday, August 7, 2020

Днес Орлов мост осъмна с палатки. Полицията не посмя да разтури втори път лагера на протестиращите, след като това се случи предната нощ по нареждане на управляващата коалиция. През цялото време снощи граждани патрулираха около "завзетите" територии (виж видеото), а часовете не минаха леко. Ето как агенция БГНЕС описа събитията:

"След полунощ, малко преди два часа, протестиращите на Орлов мост спряха сили на реда. Няколко камионетки с жандармерия приближиха моста откъм Националния стадион с явното намерение да преминат през кръстовището по посока към Военната академия. Но те бяха спрени от протестиращите, които бяха издигнали барикади от контейнери за боклук и пейки по двете платна на моста. До сблъсъци не се стигна, полицията не атакува протестиращите и камионетките с жандармеристите се върнаха обратно.

По-късно няколко десетки жандармеристи с каски и щитове образуваха кордон на Ректората до паметника на Христо Георгиев. На кръстовището се намира проф. Велислав Минеков заедно с 20 свои привърженици. Ситуацията бе мирна, но доста напрегната и за двете страни. Проф. Минеков се обърна към полицията и я призова да не използва сила срещу демонстрантите. Той призова привържениците си да бъдат смели и че утре ще бъдат в новините по цял свят заради случващото се в страната.

“Достойно ли е мафията да бъде защитавана по този начин? В момента това се излъчва на живо и целият свят ще го разбере. На чия страна сте? На страната на мафията или на страната на народа? Вие част ли сте от народа? Не сте ли част от нас? С вашите семейства, с вашето съзнание, с вашия разум. Аз разбирам, че трябва да пазите тишина, но това, което вършите, е предателство срещу народа“, обърна си скулпторът към служителите на реда.

В същото време гражданите превърнаха района около Орлов мост в крепост. Те се подготвят да отразят евентуална атака на полицията и жандармерията.

Около 3.30 часа през нощта тежко въоръжената полиция получи нареждане да се изтегли от района на Софийския университет по посока към Народното събрание. Тя си тръгна под аплодисментите на малцината протестиращи пред ректората начело с проф. Минеков. Демонстрантите аплодираха полицията и заявиха, че тя е страхотна и я поздравиха, че не се е стигнало до насилие. Настроението в лагера на протестиращите е приповдигнато и много добро.

Няколко камионетки с тежко въоръжена полиция, която беше концентрирана около НС, си тръгнаха по бул. "Васил Левски" по посока Паметника на Апостола. В същото време четири други полицейски коли преминаха през кръстовището на Ректората, поздравявани от протестиращите. Някои от полицаите в колите също отвърнаха с поздрав.

Ситуацията около форт Орлов мост отново се напрегна след 4.00 часа, когато там се появи камионетка на жандармерията. Тя бе посрещната с освиркване и призиви "оставка" от гражданите. Камионетката остана паркирана на около 30 метра от протестиращите. Полицията по никакъв начин не ги провокира и не предприема никакви действия. Това успокои демонстрантите и животът във форт Орлов мост се върна към обичайния си ритъм.

В същото време започнаха да пристигат и първите автобуси и тролейбуси на градския транспорт, които са принудени да правят обратен завой на Орлов мост, за да пътуват към Младост, Дружба и други източни квартали на столицата".

На сутринта полицията обясни, че не атакувала барикадите, защото на тях имало много жени. Днес МВР щяло да разговаря с протестиращите да освободят кръстовището. Официалната информация сочи, че няма арестувани. Журналистът Николай Стайков от Антикорупционния фонд обаче се оплака, че на него и още един човек били сложени белезници край езерото "Ариана". Пуснати били около 5.30 сутринта. Стайков не подписал връчената му заповед за задържане. По-късно в своя позиция от фондация "Антикорупционен фонд" настояха за разследване на издадената заповед за задържане на Стайков. Основанията, които са му били представени след задържането, са данни за хулигански прояви (чупене на пейки и друго имущество), които той не е извършвал. Стайков възнамерява да търси правата си след неправомерното задържане. 

Кръстовището пред Ректорат също е блокирано. Палатки на тротоара има и пред Министерския съвет.

Още по темата: 

 

260

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В Германия бе разкрита дясноекстремистка полицейска мрежа

18.09.2020

1852 22
10 форми на диалог с МВР

17.09.2020

Г-н БАЛЕВ

2467 4
Караянчева изрече чиста лъжа за достъпа до новата сграда на НС

17.09.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

8029 22

Коментари

Страници

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Естествено, 'протестиращите' извършват престъпление в момента, блокирайки Орлов мост. Надяваме се, полицията да вземе мерки възможно най-бързо и да възстанови реда и конституционно гарантираното право за придвижване. 

 

Също така, извършилите престъпление трябва да бъдат наказани с цялата строгост на закона.


Да напомня :

 

   Конституция

 

Чл. 35.
(1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.


 ЗАКОН ЗА СЪБРАНИЯТА, МИТИНГИТЕ И МАНИФЕСТАЦИИТЕ

 

Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2019 г.) Събрания, митинги и манифестации могат да се провеждат по всяко време на денонощието освен в часовете от 22,00 до 8,00 ч.

ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

 

Чл. 5. (1) Всеки участник в движението по пътищата:

1. с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди;

2. трябва да опазва околната среда, като не изхвърля и не оставя на пътя предмети или вещества, както и да вземе мерки за отстраняването им или за предупреждаване на останалите участници в движението, когато това ги застрашава.

Джиджи

😁

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Естествено и парижани са извършили престъпление преди 231 години разрушавайки Бастилията. Това не е пречка и до днес 14-ти юли да е национален празник на Франция, а Марсилезата - национален химн.

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Не намирам никаква връзка между опитите за метеж управлявани 'от т'ва, мрежата' и събитията преди 231 години. 

жана д'арк
снимка на жана д'арк

Ако Конституцията и законите се спазваха тези хора нямаше да осъмват по площадите. Схващаш ли причинно-следствената връзка?

Поздрав за протестиращите https://www.youtube.com/watch?v=BiXs0UmsLGE

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Не, да извършваш незаконни действия с призив за върховенство на закона е .. тотална глупост.

жана д'арк
снимка на жана д'арк

Глупаците само от глупости разбират.

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Глупаците само от глупости разбират.

Логиката и животът показва, че глупости се вършат от глупаци.

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Щом ще четем Конституцията, да ти напомня:

 

Чл. 1.(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

 

Непосредствено, кръстоносецо, непосредствено. Това е.

Константин Матеев

Да, по Конституция всеки има право да си придвижва свободно и никой няма право да му пречи. Обаче питам аз, къде беше тази Конституция, когато в продължение на 4 години писах жалби, подавах сигнали до кой ли не, вкл.МВР, Столична голяма община, Екоравновесие, Омбудсман и т.н., за да ми осигури правото да минавам свободно по улицата, на която живея - аз и всички останали живущи там или случайно преминаващи. Защото на това място съседка в нарушение на Конституцията си гледаше три улични песа, които нападаха когото си поискат и аз и близките ми не смеехме да минаваме през този участък. Беше въпрос на максимум един ден да се реши проблема съвсем цивилизовано, напълно в рамките на закона, но не би! Затова сега и аз псувам, когато трябва да ходя пеша покрай Ректората, но не протестиращите, а нас си и себе си вкл. - че оставихме нещата да стигнат дотук, вместо всеки ден да воюваме и отстояваме правата си. Защото никоя Конституция не може да гарантира нищо на един несвободен в мислите и действията си човек!

Карапетров

..

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Събирателен образ на тия от катуна е шишкото с гладната стачка - борец за свободи, без трудов стаж и осигуровки от 5 години.

Там се цели ескалация и насилие. Сега ще вкарат провокатори, които да ги нападнат по подобие на конференцията. После разни палячовци ще ни обясняват как им били бутнали телефончето и изяли няколко шамара.

Докато черепа не отърве праводъсдието това няма да спре.

Хулиган

Константин Матеев👍👍👍

Никога не е късно да си поправим грешките на сбъркания растеж.

Когато ни обясняваха, че бардакът, в който сами сме се натикали, трябвало да го наричаме за по-изискано "демокрация"...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsi-treto-deistvie/

Льо Клер

Надяваме се, полицията да вземе мерки възможно най-бързо

 

Мдаа..

 

— Наистина, уважаеми господине — прекъсна го фелдкуратът, — мога още веднъж да повторя, че думата „надявам се“ дава сили на човека в борбата му с живота. Вие също не губите надежда. Колко хубаво е да имаш определен идеал, да си невинно, чисто създание...

😢

Джиджи

Явно на форт "Орлов мост" всичко е спокойно. ✌️👏

 

Редакцията, за "форт "Орлов мост" – 😂😍👌👍💘😴

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Като казахте форт, носят се слухове, че притесненията на Зелените за изчезващите лешояди са леко преувеличени. Поне три от лешоядите са забелязани на визирания форт.

жана д'арк
снимка на жана д'арк

 

Поне три от лешоядите са забелязани на визирания форт.

Стига, бе! Значи все пак Баце, Валерито и Красито са събрали кураж да наобиколят форта?! Сигурно са били дегизирани като баба Илийца.

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Не знам за какво намеквате ?! Нима определяте някакви хора за лешояди ? Не е възпитано това, никак даже. Само споменах за слухове за трио лешояди, нищо друго. 

жана д'арк
снимка на жана д'арк

Не е възпитано това, никак даже.

С тези възпитано не става. И с Конституция и закони не става. Колко пъти обяснявахме, че суверенът дава власт и той си я взема обратно. Когато хиляди хора в цялата страна искат оставката на правителството, значи то трябва да я подаде и да отива на избори. Това е демокрацията, не да ми обясняват как били легитимно избрани и затова нямало да подадат оставка. Дори да излъжем, че тия взеха властта по възможно най-прозрачния и честен начин, това не означава, че суверенът трябва четири години да им търпи безобразията. Затова граждани в цялата страна излязоха и поискаха оставка и нови избори. Ония казват - няма пък, легитимни сме. И отказват да схванат, че очевидно вече не са легитимни, щото този, който им е дал легитимацията, си я е взел обратно.  Конституция и закони се пишат винаги с презумпцията за добросъвестно упражнявана държавна власт, те мълчат какво се прави когато властта се упражнява брутално и откровено престъпно. Тази празнота в законодателството се преодолява с неписаните правила на съпротивата с всички възможни средства. 

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Това е дълбоко погрешно, да не кажа други думички.

Прокламирането на незаконни действия на групичка (дори не е малцинство, просто е групичка) като изключително право за денонсиране на правовия ред е абсурдно.  
Група от 20тина управлявани 'от т'ва, мрежата' нямат никаква легитимност да представляват суверена по никакъв начин. 
Колкото за неписаните правила на съпротивата, да ви напомня, мина времето на шумкарите и терористите от БКП. Вече няма нужда да се ограбват мандри, сирене и кашкавал има в изобилие и на добри цени в магазините.
 

old war horse
снимка на old war horse

дрънкахте подобно нещо за „умерената опозиция“ на асад!😁😁😁

nafta

Колко пъти обяснявахме, че суверенът дава власт и той си я взема обратно.

И колко пъти обяснявахме, че "проф. Минеков и 20 свои привърженици" не са суверена, а много малка част от него?

Foton4ik
снимка на Foton4ik

Към коментарите на 22, 57 и 59:

Какви "групичи" - Протестите имат одобрението на 60% от Българите! Блокирането на кръстовища сигурно има по-малък % одобрение, но "ослушването" на ГЕРБ-овци доведе и до това. Връщане към "спокойствие" няма да има, дори и да се освободят кръстовищата.

Никса

Ще чакаме тав. Путин да им разтакова Майдана, явно нашите за нищо не стават!

GabroWitz

Що, вече не въЦлагате надежди на г-н Тръмп и г-жа Херо?

Foton4ik
снимка на Foton4ik

В Конституцичта не се споменава за Народен Протест. Ако на някои не им увира главата, реакцията на Народа избива в подобни остри форми на Протест.

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Чл. 1.

(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

++++
С други думи, 20тина управлявани 'от т'ва, мрежата' не може да си присвояват правото да представляват народа.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Точно така. И тези, на които им се искат оставките, не могат да си присвояват осъществяването на народния суверенитет.

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Но те нямат такива претенции. НС е в състав определен от народа, чрез честни избори, гарантирани и проведени от правителството на Радев. Напълно законно избрано правителство осъществява функциите на изпълнителната власт. 
Няма абсолютно никаква причина за предсрочни избори. 

Сичко е шес

Чл. 12а(1) от НК:  Не е общественоопасно причиняването на вреди на лице, извършило престъпление ... и за предотвратяване на възможността за извършване на друго престъпление, ако няма друг начин...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш