Медия без
политическа реклама

Владислав Горанов се e опитал да излезе от страната с издирван джип

Бившият министър успял да напусне България от втори опит с друг автомобил

18 Дек. 2021Обновена
БГНЕС
Владислав Горанов

Бившият финансов министър в правителството на ГЕРБ - Владислав Горанов, е направил опит да напусне страната с джип, който е бил обявен за международно издирване, съобщи БНТ. От пресцентъра на МВР потвърдиха, че има такъв случай. Източници на "Сега" пък потвърдиха, че става въпрос именно за Горанов.

Според информацията, той е влязъл снощи около 18:30 ч. в граничен пункт "Калотина" в посока Сърбия, като е управлявал автомобил "Тойота ланд крузер". При граничната проверка се оказало, че луксозният автомобил е бил обявен за издирване. Вписването в масивите било извършено от Русия. Според документите, издирваният автомобил бил лизингов, а като ползвател бил вписан Горанов.

Граничните служители уведомили Горанов, че има проблем с колата и го помолили да отбие и да изчака за детайлна проверка. Той обаче направил обратен завой и самоволно се върнал във вътрешността на страната. По-късно Горанов се върнал с BMW X7, притежавана от собственик на голяма фирма за автобусни превози, като този път преминал през граничния пункт и напуснал страната към Сърбия, придружен от въпросния собственик на транспортна фирма.

"Сега" научи, че колата вече е открита и в момента се изследва. От МВР правят и проверка за неподчинение на полицейско разпореждане. Проверяват се и действията на граничните полицаи, които са пуснали Горанов да излезе от страната при повторното му появяване на ГКПП "Калотина".

 

ВЕРСИЯТА НА ГОРАНОВ

"Автомобилът, с който бях спрян на "Калотина", е закупен чисто нов от "Мото Пфое" през март 2020 г. и е регистриран от тях в КАТ", заяви бившият финансов министър Владислав Горанов за Би Ти Ви (бел.ред. - "Мото Пфое" е дистрибутор на "Форд", "Ягуар", "Рейндж Роувър" и "Волво", но е възможно през лизинга на компанията да бъде закупена всяка друга марка автомобил). Проверка на "Сега" показа, че Горанов е декларирал лизинга в имотната си декларация, подадена, когато бе махнат от министерския пост. Там е вписан лизинг от 45 152 евро към "Мото-Пфое Лизинг" ЕООД. От същата декларация се вижда, че Горанов продължава да ползва прословутия апартамент на бизнесмена Иван Сариев, за което прокуратурата прие, че няма престъпление.

"Дори не съм го регистрирал аз (автомобила). Той не е собственост на лизингополучателя, а на фирмата", каза още Горанов. Това било първо излизане на колата от страната.

"Граничният полицай регистрира автомобила и каза, че той се издирва, без да може да ми даде допълнителна информация от кого и защо. Разпореди ми да се върна навътре в страната. Аз се върнах до Драгоман, където оставих този автомобил и с друг – с мой приятел, продължих към Сърбия", обясни Горанов.

Бившият финансов министър уточни, че оказва пълно съдействие на властите: "Не мисля, че има злонамерено действие от страна на когото и да е. Автомобилът се намира в България и ще бъде предаден в МВР".

По-късно пред БНР Владислав Горанов заяви, че ще се прибере в неделя от Сърбия.

 

ВЕРСИЯТА НА "МОТО ПФОЕ"

"Джипът на Владислав Горанов е напълно редовен. Купен е от Хамбург от официален дилър на "Тойота" и всички документи са налични. Просто някой е направил двойник на тази кола и той се издирва в Русия", обясни шефът на "Мото пфое" Атанас Фурнаджиев пред "24 часа". Според него, такива случаи са десетки, а сегашният се раздува заради участието на бившия министър.

 

Още по темата