Quantcast

Медия без
политическа реклама

ВКС и ВАС: Не е имало лобиране при избора на конституционен съдия

05 Ноем. 2021
БГНЕС
Соня Янкулова бе избрана от общото събрание на съдиите от двете върховни съдилища за член на Конституционния съд. Тя спечели на втори тур срещу Ваня Анчева като събра 86 гласа. За Анчева гласуваха 65 съдии.

И. д. шефката на Върховния касационен съд Дария Проданова и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков отричат да са опитвали да влияят на колегите си за избора им за конституционен съдия.

Пресофисът на Върховния касационен съд изпрати уточнение до "Сега" заради публикацията от вчера за избора на Соня Янкулова за конституционен съдия. Янкулова бе избрана за член на КС от Общото събрание на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. "Сега" писа, че Янкулова е спечелила убедително срещу Ваня Анчева, която е била подкрепена от шефа на ВАС и и. д. шефката на ВКС.

"Сега" научи, че председателят на ВАС Георги Чолаков, както и и.д. шефката на ВКС Дария Проданова (тя замества Лозан Панов, който е в неплатен отпуск заради президентската кампания и не беше и на събранието) упорито са лобирали за Анчева, като кампанията им на моменти е била дори агресивна", е написаното в текста, заради което ВКС поиска уточнението. Информацията "Сега" получи от върховни съдии, пожелали анонимност.

Соня Янкулова бе избрана от общото събрание на съдиите от двете върховни съдилища за член на Конституционния съд. Тя спечели на втори тур срещу Ваня Анчева, за която лобираха шефът на Върховния административен съд и и. д. шефката на Върховния касационен съд.

В тази връзка от ВКС пишат: "Категорично не отговарят на истината направените твърдения, недоказани с проверими факти или с цитирани достоверни източници - явни или анонимни, по отношение на и. ф. председателя на ВКС съдия Дария Проданова, както и внушенията, че върху независимите съдии от ВКС е възможно да се влияе при упражняването на правото им да гласуват в процедурата по избор за съдия в КС".

ВКС отрича Проданова да е лобирала за Анчева и да е провеждала кампания в нейна полза и обяснява, че е "изключително заета да изпълнява задълженията си като съдия, като ръководител на Търговската колегия на ВКС и като и. ф. председател на съда, което е видимо за всички съдии и служители във ВКС. Невидимо за всички тях е несъществуващото лобиране и водене на кампания в полза на един от кандидатите за конституционен съдия."

Според ВКС "единственият верен факт е, че съдия Проданова и съдия Анчева са приятели от много години, което е известно на съдиите в двете върховни съдилища и нито е укоримо, нито е неетично, като е можело да повлияе единствено върху личния вот на изпълняващата функциите на председател на съда".

ОТ ВКС смятат, че съдиите от ВКС са независими и "със сигурност биха съобщили публично, биха станали достоверен източник, ако някой си е позволил да им оказва влияние по отношение на правото им да изберат съдия в КС".

"Председателят на ВАС съдия Георги Чолаков не е провеждал каквато и да е кампания в полза на някой от четиримата кандидати за съдия в Конституционния съд, нито директно или индиректно е споделял личния си избор като член на общото събрание на съдиите от ВКС и ВАС", се казва и в позиция на ВАС.

"Силно притеснение в съдиите от ВАС буди фактът, че в статията се правят внушения за оказване на натиск върху техния вот. Категорично и твърдо следва да бъде казано, че съдиите от ВАС при вземането на своите решения се водят единствено от вътрешното си убеждение и закона и не се поддават на натиск, заплахи, стимули и влияния от никого, в т. ч. и от административното ръководство на съда", се казва още в позицията.

Още по темата