Медия без
политическа реклама

Видин показа пълна мобилизация за първите бежанци

Община, областна управа, църква, болница, полиция, БЧК - всички помагат за посрещане на украинците

05 Март 2022
Община Видин

След първите хаотични дни, Видин показа как с усилията на всички - от общината и областната управа до църквата, местната болница и полицията, България може да посрещне задаващата се бежанска криза. Днес в града пристигнаха първите два автобуса с украински граждани, бягащи от войната. Те са 61 души, предимно жени и деца, като част от тях вече пътуват при свои близки в други населени места. Хората бяха посрещнати от местните власти и депутатите от региона Петър Миланов ("Продължаваме промяната") и Филип Попов ("Коалиция за България").

"Пътуването не е от леките, нали разбирате. Тук много добре ни посрещат, разказват как, къде ще ни настанят, какво ще бъде. Аз разбирам, че е много сложно на България, тя вече е приела 7000 души от Украйна (всъщност вече 25 000 - б.р.). Надявам се, че майка България няма да ни остави. Бяхме в мазета и разни места, където не можем да разберем какво става. На едно място кажат, че там има взрив, след това се обяснява, че не е взрив. Много е тежко да погледнеш на страната, в която ти е било всичко нормално и да видиш сега какво става". Това разказва пред БНР Мария Милова, която идва с две дъщери и внук на 2 години и половина. Милова е университетски преподавател от Одеса.

Хората са разпределени в различни хотели и общински центрове. За целта са подсигурени легла в общежитието, хотелската част на Гребната база, база на Гранична полиция и различни хотели. В следващите два дни се очаква Видин да приеме още три автобуса с бежанци от Украйна.

Специален щаб координира в областта приемането и настаняването на украинците. За всички е осигурена храна и медицински грижи, благодарение на съвместните усилия на държавата и местната власт, видинската митрополия, БЧК и различни неправителствени организации, каза пред държавната агенция и депутатът Филип Попов. От репортажа на БНР става ясно, че и военните са помогнали за оборудване на легла и пр.

От съобщение на общината пък се разбира, че МБАЛ "Св. Петка" ще се включи при нужда с медицинска грижа. Полицията охранява местата, където са настанени хората. Има готовност при желание децата да посещават детска градина и училище, като ще им бъдат осигурени учебни пособия.

В следващите дни ще бъде свикано извънредно заседание на общинския съвет, на което съветниците да гласуват финансови средства за обезпечаване престоя на бежанците. Предстои също така общината да обяви сметка за набиране на дарения в помощ на украинските граждани. Община Видин поддържа непрекъснат контакт с Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна, както и с българските власти, с цел координация на усилията на всички институции, ангажирани с бежанската ситуация.

"Временно решение е - разчитаме около 5 дни, една седмица да са тук в общежитието, докато няма ученици. След което ще направим организация за настаняване по домове, по апартаменти, по къщи. На тези украински граждани ще им се предоставят визи за 90 дни, през което време могат да кандидатстват за зелена карта. Каквото е необходимо от страна на правителството, на управляващите, на местната власт сме направили всичко възможно да ги посрещнем подобаващо", каза за Радио Видин Петър Миланов.

На територията на цялата област Видин към момента има готовност да бъдат настанени около 200 души, казва областният управител на Видин Любен Иванов пред БНР. "Има много желаещи видински граждани, които с готовност ще предоставят домовете си. Имаме обаждания, имаме регистър, в който се записват желаещите, какви са битовите условия. Наш представител посещава домовете, така че да може да ги настани, когато е необходимо. Очакваме от службите да ни уведомят, когато насам дойдат други граждани", обясни той.

Ключови думи:

Видин, бежанци, Украйна, война

Още по темата