Медия без
политическа реклама

Видео показва как гранична полиция държи мигранти гладни и жадни

Ново разследване разкрива нехуманно отношение на българските власти към бежанците пред очите на Фронтекс

08 Дек. 2022
Бараката с решетки на гранична полиция, в която са държани мигрантите
стопкадър
Бараката с решетки на гранична полиция, в която са държани мигрантите

Бежанците у нас са принудени да пребивават в нечовешки условия. Българските полицейски власти ги държат незаконно в барака с решетки без право на процедура по международна закрила. След това ги връщат в Турция. Това разкрива втората част на съвместното журналистическо разследване на медиите Свободна Европа, Sky News, ARD Monitor, Domani, SRF, Le Monde, Der Spiegel и Lighthouse Reports.

Мигранти твърдят пред журналистите, че са били настанени в порутен хангар. "Прекарахме там три дни. Питахме за храна и вода. Не ни дадоха. Той (полицаят) каза: "Ще ви донеса от тоалетната. Вие не заслужавате да сте в тази държава", разказа мигрант от Сирия. От разказите на бежанците се разбира, че въпросното място за временно настаняване се намира в граничното полицейско управление в Средец. Видеоматериалът показва порутен хангар в двора на ГПУ-то. Той е с решетки и е пълен с хора. "Усеща се ужасна миризма", казва журналистката в репортажа. Вижда се, че бежанците са принудени да седят на земята в мръсотията. През интервал от време част от хората са извеждани от бараката от служител с униформа на гранична полиция. В двора, където се намира бараката, пък стоят автомобили на Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс".

"Държаха ме в помещение, където има място за 20 души, но бяхме 50. Това е място, където и животни не могат да живеят. Дървено помещение, нещо като затвор, с ужасна миризма, където няма тоалетна. Трябва да ходиш до тоалетната вътре в тази стая, в този хангар", разказва Накман от Афганистан.

От "Фронтекс" потвърждават, че имат командировани служители в Средец. "От 2021 г. офисът ни за основни права е регистрирал 10 сериозни инцидента на българската граница с Турция. Един от тях е свързан с района на Средец, но по никакъв начин не е свързан с условията в граничното управление", гласи отговорът на агенцията. Тя обещава още да извърши проверка на твърденията за нехуманно отношение към мигрантите там. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев също отрича да са нарушавани човешките права на бежанците.

По думите на адвокат Георги Войнов, Гранична полиция има право да задържи мигрантите в арест до 24 часа, след което, ако те поискат убежище, да ги премести в отворен бежански център, а ако не - в център за мигранти от затворен тип. Центровете за задържане на гранична полиция не трябва да изглеждат така, осен ако хората не са държани там за нещо от порядъка на 5-10 мин., докато не бъдат преместени в място за задържане. Тези места трябва да имат камери и да отговарят на определени стандарти. Да имат легла, места за сядане, отопление, прозорци", твърди адвокатът.

Бежанците от Сирия и Афганистан разказват още, че след престоя им в бараката с решетки, те са товарени на военни камиони и връщани в Турция. Според Конвенцията за статута на бежанците на ООН и българския Закон за убежището и бежанците, България няма право да връща хора директно в Турция без да им предостави право да подадат молба за убежище у нас. Ако не искат да потърсят закрила, те трябва да бъдат отведени на границата по официален път. Местни хора в Средец обаче също потвърджават, че мигранти са връщани с коли на българските власти. "Мигранти рядко се виждат - по един и по двама, но колите, които ги връщат, минават често", казва местен жител на с. Граничар. 

Месеци преди това изпълнителният директор на "Фронтекс" французинът Фабрис Леджери подаде оставка заради разследване от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. В доклада на службата се твърди, че Леджери не е спазвал процедурите, показвал е нелоялност спрямо ЕС и е демонстрирал лошо лично управление. Оставката дойде на фона на зачестили твърдения на неправителствени организации за нехуманно отношение към идващите в Европа мигранти, както и за незаконното им връщане.

В първата част на съвместното разследване 19-годишен сирийски бежанец разказа, че е бил прострелян от български граничари. Това е първото доказателство за използването на огнестрелни оръжия при охрана на европейска граница, твърдят авторите на разследването. МВР отрича да е прибягвало до стрелба при възникнало напрежение с група сирийци. Случаят е от 3 октомври, но кадри се публикуват едва сега. На тях се вижда как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум попада в гърдите му. Това се случва в близост до оградата на българо-турската граница. Мъжът е претърпял три операции - две в Турция и една в Сирия - и оцелял на косъм.

„Преминахме границата на България към 7-8 сутринта. И вървяхме в България 5-6 часа. След което бяхме арестувани от българската полиция. Те ни претърсиха. Бяха само мъже. Взеха ни телефоните, парите и всичко, което имахме“, разказва Абдула Ел Рустум пред "Свободна Европа".

В специална позиция по случая, българското МВР отрича негови служители да са стреляли, като твърди, че на въпросната дата мигранти са нападнали екипи на Гранична полиция с камъни и горящи предмети, и дори е имало ранен полицай и изпочупени стъкла на КПП и автомобил. Проверка на Бургаската прокуратурата също е установила, че не е имало стрелба срещу сирийски мигранти на българо -турската граница, каза главният прокурор Иван Гешев. 

годишен сирийски бежанец заяви във видео, че е бил прострелян от български граничари. Кадрите са от съвместно разследване на Lighthouse Reports, Le Monde, Sky News, ARD, The Times и Свободна Европа.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата