Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ветото на президента се препъна във вътрешната комисия на НС

Депутатите отхвърлиха мотивите на Румен Радев, който възнегодува срещу създаването на ново звено в МВР, дублиращо работата на НСО

25 Юни 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Валентин Радев

Мнозинството в парламентарната комисия по вътрешна сигурност отхвърли ветото, което президентът Румен Радев наложи върху последните поправки в Закона за МВР.

С промените се обединяват жандармерията и антитерористичния отряд в нова структура, за която се предвижда да охранява и висши длъжностни лица. Така се дублират функциите на Националната служба за охрана (НСО), подчинена на държавния глава. Това беше и основната причина, поради която той върна поправките за повторно разглеждане в Народното събрание.

Депутатите от ГЕРБ в комисията отхвърлиха мотивите на президента с аргумента, че вътрешното министерство и сега охранявало мероприятия, на които присъстват важни фигури от страната и чужбина. „Съвсем наскоро мина европредседателството. Кой извърши охраната на лицата там, включително и на външните? МВР”, изтъкна депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Валентин Радев. А представителите на МВР уточниха, че „охраната ще се осъществява не по принцип, заради заеманата длъжност, а само при наличие конкретна заплаха за съответния служител“.

Ключови думи:

Румен Радев, МВР, вето, НСО, ГЕРБ

Още по темата