Quantcast
Велико Търново е център на тържествата за Деня на независимостта | СЕГА
facebook
twitter

България

Велико Търново е център на тържествата за Деня на независимостта

Независимостта не е еднократен акт и трябва да се отстоява, написа президентът Румен Радев
Обновена
995
Тържествената церемония във Велико Търново

Тържествената церемония във Велико Търново

Posted by bTV Новините on Thursday, September 22, 2022

Велико Търново е център на тържествата, посветени на 114 години от обявяването на независимостта на България, съобщи БТА. На 22 септември - 5 октомври стар стил - през 1908 г. във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд обявява Независимостта. Тя е призната от Османската империя и Великите сили през пролетта на 1909 г.

Събитията от 1908 г. са внимателно планирани във времето и с осигурена подкрепа от една от Великите сили - Австро-Унгария, която ден след обявяването на независимостта на България анексира Босна и Херцеговина. Страхът от мащабна война извежда на преден план дипломатическите усилия, като отношенията са уредени с помощта на Русия, която опрощава задължения на Османската империя от времето на войната. България на свой ред се задължава да изплати 82 млн. златни франка на Русия в период от 75 години. В хаоса на следващите години България ще изплати общо на Русия 14 млн. франка.

Тържественият ден започна в 7:30 часа със света литургия, която ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий в Църквата „Св. 40 мъченици“, където на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд, заедно с министрите от правителството на Александър Малинов, прочита Манифеста на Независимостта. По традиция след края на службата владиката извършва водосвет на бойното знаме на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. На крепостта “Царевец“ в 10:30 часа с военен ритуал бе издигнато националното знаме. Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът Даниел Панов произнесоха празнични слова. Гостите и жителите на Велико Търново поднесоха венци и цветя на Пирамидата на независимостта - мястото, където за втори път е бил прочетен манифестът пред великотърновското гражданство на 22 септември 1908 година.

В 11:30 започна тържественото шествие, в което се включиха над 500 ученици от великотърновските училища, гости и граждани, както и участниците в 15-то издание на Фестивала на военните оркестри. Пред паметника „Майка България“  бе поднесен гирлянд от цветя в знак на преклонение.

Акцент в празничния ден беше национална кръгла маса на тема „Велико Търново – историческа и духовна столица на България – правно положение и перспективи“. Във форума участваха водещи юристи, конституционни съдии, историци, архитекти и общественици, представители на културните индустрии, туризма и опазването на историческото наследство. Инициатор на дискусията беше Сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“.

В 19:00 часа започнаха строеви хватки с оръжие от представителна част на НВУ„Васил Левски” пред крепостта „Царевец“. По-късно премиерът Гълъб Донев се включи в тържествената заря-проверка, като поздрави представителните роти и произнесе приветствено слово по случай официалния празник. С аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина” и празнични илюминации ще приключи празничният ден. 

В свой пост в социалните мрежи президентът Румен Радев поздрави българите с празника, като изтъкна, че Независимостта трябва да се отстоява и днес. "Актът на Независимостта е неизбежен резултат на съзнанието за собственото ни национално достойнство и дързостта на този пример ще продължи да вдъхновява бъдещето ни. Големият урок от 1908 г. е, че единственият легитимен изразител на народната воля може и трябва да бъде българската държава. Наш дълг е да помним, че Независимостта не е еднократен акт и всяко поколение трябва да я отстоява срещу външни и вътрешни посегателства.", написа държавният глава. 

 

Още

Без българите си РС Македония няма да влезе в ЕС

27.09.2022

2105
България и Румъния се договориха за Дунав мост-3

27.09.2022

6921
Унгария си подритна канчето в ЕС