Медия без
политическа реклама

Вече е сигурно, че увеличението на пенсиите ще е 11% от 1 юли

ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ, че са наредили на служебния министър да внесе такова решение

13 Май 2024Обновена
Ивайло Иванов
БГНЕС
Ивайло Иванов

Вече е сигурно, че от 1 юли пенсиите ще бъдат осъвременени с обещаните 11%, а не с 10%, колкото се получаваше по швейцарското правило след излизането на окончателните данни за осигурителния доход и инфлацията. „На утрешното заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) ще предложа актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 процента, както е прието от Народното събрание. Това е мое право и ще се възползвам от него, без да е необходимо  някой да ме съветва“, се казва в позиция на служебния министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов в отговор на публични твърдения, че се подготвя по-ниско увеличение на пенсиите.

Осъвременяването на пенсиите с 11 процента е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., гласуван от парламента, и е обезпечено с необходимите средства. „В този смисъл е озадачаващо да се експлоатира за други цели нормативно обоснован начин за повишаване на доходите на пенсионерите“, заяви министър Иванов.

Според Кодекса за социално осигуряване пенсиите се увеличават по т.нар. „швейцарско правило“, но окончателното решение е на Надзорния съвет на НОИ. Това създава законодателна възможност пенсиите да бъдат осъвременени и с различен процент, въпреки че изчисленията на експертите на НОИ, които имат задължение да изчислят актуалните параметри – инфлация и нарастване на среден осигурителен доход, показват 10 процента.

„Всеки член на Надзорния съвет на НОИ има право да предложи с колко да бъдат увеличени пенсиите и на заседанието утре аз ще се възползвам от това право. Абсолютно същата ситуация се получи преди 1 юли 2021 г., когато изчислението на параметрите бе по-ниско от заложеното в бюджета и по предложение на тогавашния служебен социален министър Надзорът на НОИ прие решение в интерес на пенсионерите. Съвършено убедено това ще предложа  и аз“, категоричен е министър Иванов.

Изявлението на социалния министър идва на фона на недопустима експлоатация на въпроса в предизборната кампания. То би следвало да е финалът на политическия скандал, но той всъщност продължава. Въпреки изявлението на Иванов, ПП-ДБ дадоха извънреден брифинг, на който обявиха, че са събрали подписи и ще искат извънредно заседание на Народното събрание, на което да се вземе решение за 11% увеличение вместо за 10.

"Ние нямаме доверие на служебния кабинет на ГЕРБ с техните изявления", коментира Кирил Петков. Най-малкото искаме да изслушаме премиера как така 100 млн. искаха да откраднат от пенсионерите, обясни той. Според него, дневният ред на заседанието трябва да е с две точки - изслушване на премиера Димитър Главчев за увеличението на пенсиите и решение, което да задължи кабинета да даде 11% от 1 юли. Ако междувременно бъде взето решение за 11% (това е сигурно - б.р.), ще остане поне разпитът, каза Петков.

Асен Василев обвини ГЕРБ-СДС, че в 21:30 ч. снощи са накарали социалния министър Ивайло Иванов да внесе решение за 11%. "Не им мина номера да откраднат 100 млн. лв. от пенсионерите", коментира бившият финансов министър. Той направи аналогия със замразяването на пенсиите от Борисов, като увери, че тогава не е имало кой да го спре, но сега има.

Историята с пенсиите предизвика и още последствия. Василев обяви, че "оттук нататък всеки път, когато това правителство си позволи да взема безобразни решения, ние ще искаме парламентът да се намеси". Той попита и как така Деница Сачева говори от името на служебния министър на социалната политика (Сачева снощи написа, че във вторник социалният министър ще внесе решение за 11%, преди той самият да го е казал).

Към серията "дали ще мине номера" ПП-ДБ причисли и "открадването" на детската болница с решението да се разреши частна със сходни функции при криза за педиатри. Николай Денков пък добави към този жанр и вчерашното изявление на енергийния министър, че ще трябва да се увеличи токът с много, защото нямало средства във фонда за енергийна сигурност. "Преди да подадем оставка, ние заредихме фонда с близо 800 млн. лв. Дойде служебното правителство, отмени нашето решение и сега казва: "Дайте да вдигнем тока!" обясни бившият премиер.

Добре е да се разбере и как се вземат решения, каза още Денков. "Взема решение Министерският съвет за детската болница, а после министър-председателят казва: "А-а, аз не разбрах какво се е случило". По същия начин и сега - излиза в петък съобщение, че най-вероятно ще е 10% увеличението на пенсиите и никой не реагира официално до снощи, когато реагира Деница Сачева, която да каже как да се решава проблемът. Действително искаме да разберем как МС си взема решенията, каква е координацията и защо непрекъснато се налага някой от ГЕРБ или ДПС да им казва какво да правят. Ако искат да им казваме какво да правят, да се обадят и да направим някакъв консултативен съвет. Ако не, да се вземат в ръце и този "проба-грешка" маниер на работа трябва да спре", коментира Денков.

След като снощи Сачева обяви решението неизвестно в какво качество, не остана назад и служебният премиер Главчев. Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11%, съобщиха от правителствената пресслужба, като цитират служебния премиер да повтаря същото, което обяви сутринта и социалният министър. Припомняме, че според Кодекса за социално осигуряване решението за осъвременяването е на надзорния съвет на НОИ, а не на правителството, и се прави по швейцарското правило, което определя процентът да е равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

Вечерта Главчев и социалният министър дадоха и извънреден брифинг, за да обявят и пред камерите, че представителите на изпълнителната власт в надзорния съвет ще предложат 11% осъвременяване от 1 юли. Настоящата ситуация не е прецедент. През 2021 г. отново експертните изчисления сочеха по-нисък процент от заложения в бюджета и въпреки това осъвременяването беше реализирано с по-висок процент, припомниха днес от няколко места.