Quantcast

Медия без
политическа реклама

ВАС: В Русия няма масови репресии срещу гражданите

Агенцията за бежанците отказа убежище на руски гражданин

30 Май 2023
БГНЕС
Протест в подкрепа на Александър Стоцкий

Няма основания да бъде прието, че от страна официалните власти в Руската федерация се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите, изразяващи по един или друг начин недоволство от политиката на президента Владимир Путин. С този мотив Върховният административен съд потвърждава решението на Държавната агенция за бежанците, с което отказва убежище у нас на руския гражданин Александър Стоцкий.

Той се страхува да се върне в родината, защото смята, че ще бъде изпратен в затвора или на фронта в Украйна. Твърди, че докато е бил в Русия, е участвал в няколко протеста срещу властта и е бил наблюдател на изборите за руската Дума към щаба на московските опозиционни политици А. Брюханова и П. Карманов.

Според съдебния състав с председател съдия Румяна Борисова обаче, макар Александър Стоцкий да е положил усилия за обосноваване на молбата за закрила с твърденията, касаещи участието му в "протести против властта" и като наблюдател на избори, подкрепящ опозиционни лидери в Русия, правилно са преценени от ДАБ като недостоверни, въпреки че съответстват на "известните и относими към неговия случай общи и конкретни информации" за политическата обстановка там.

"Сочените обстоятелства за авторитаризъм на президента на Руската федерация и за протестите срещу войната в Украйна са удобен повод за излагане твърдения за "преследване, основано на различно политическо мнение, респ. за симпатизиране или за съпричастност към опозиционни групи", посочва съдът, като уточнява, че такива твърдения подлежат на доказване.

ВАС счита, че по отношение на Стоцкий не съществува реална опасност, която да е била повод за напускането на Руската федерация. "Опасенията му, че при завръщане в страната ще бъде преследван за своите различни политически възгледи или ще бъде мобилизиран, са само предположения, които не се обосновават с доказателства", пише в мотивите на съда. 

Според съда в изнесената бежанска история няма данни за това чужденецът да е обект на преследване в родината му, било поради неговата етническа принадлежност, раса, религия, принадлежност към определена социална група или партия, или поради политическо убеждение. По самите твърдения на чужденеца не е имал проблеми с официалните власти, не е задържан, арестуван, съден или осъждан, заплашван, не му е оказвано физическо насилие.

Решението на ВАС, с което потвърждава отказа на Държавната агенция за бежанците спрямо Александър Стоцкий, е окончателно.

 

Ключови думи:

Русия, ВАС, убежище

Още по темата