Медия без
политическа реклама

Управляващите в София се пребориха за 4000 лв. за член на борд

При първото гласува те не събраха мнозинство, но при прегласуването хонорарът бе съхранен

16 Апр. 2020
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

С големи усилия и на косъм с едно прегласуване управляващото мнозинство в Столичния общински съвет в лицето на ГЕРБ, СДС, ВМРО и "Атака" успя да запази солидните възнаграждения за участие на общинските съветници в надзорните и управителните съвети на три столични структури - Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, на Общинския гаранционен фонд и на Специализирания общински приватизационен фонд. В тези бордове участват 31 от всички 61 членове на СОС, като всеки от тях прибира за присъствието си по около 4 000 лв., което се равнява на 3 средни заплати на администрацията в Столична община. Парите са допълнение към основната заплата на редови общинар в СОС, която е около 1280 лв. Неотдавна обаче представителите на опозиционната коалиция "Демократична България" внесоха предложение възнагражденията за участие в тези бордове да бъдат намалени до една минимална заплата или 610 лв. към момента.

Председателят на групата на десните в София Методи Лалов поясни днес, че участващите в тях са заети от 12 до 15 часа на месец  и че те нямат право да прибират подобни суми. "С това предложение искаме да поправим една дълга несправедливост за толкова малко работа да се получават толкова много пари", коментира той. От опозицията предлагат спестените пари, които по техни изчисления възлизат на около 1,2 млн. лв, да бъдат добавени към средствата за гарантиране на заеми за малки и средни фирми в София, засегнати от извънредното положение. Също днес бе гласувано фондът за тях да е в размер на 1 млн. лв. 

На управляващите бе наистина много трудно да дадат смислени обяснения защо бранят със зъби и нокти високите си хонорари. От ГЕРБ поясниха, че са внесли контрапредложение в периода на кризата парите от бордовете да се даряват на хора на културата и изкуството. "Не мога да подкрепя вашето предложение, защото вече подкрепих членовете на надзорните и управителните съвети да получават нула лева за периода на кризата, а не 610 лв., както предлага "Демократична България", мотивира се Силвия Христова от ГЕРБ.

Опозицията контрира, че приема предложението на най-голямата група членовете на бордовете да не взимат никакви пари по време на кризата и призова мнозинството след нея да се откаже от 4-те хиляди лева и да се съгласи на минимална заплата. При гласуването на мнозинството в СОС трябваха 31 гласа, за да се отхвърли предложението на "Демократична България". Съветниците гласуваха от домовете си и в един момент се оказа, че групите на ГЕРБ-СДС и ВМРО и "Атака" събират общо 30 гласа, въппреки че в онлайн сесията участват 31 техни представители. Заседанието бе прекъснато, а след това се чу, че загубилият се глас за запазване на високия доход е бил търсен по телефона бързо да се яви онлайн и да гласува. При прегласуването необходимите 31 гласа вече бяха осигурени.  

Още по темата