facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Управляващите в София обвиниха опозицията за съмнителна сделка с имот

Според ГЕРБ-СДС и ВМРО е нормално един парцел да поскъпне 3 пъти за 2 години
2 080
Имотът се намира на бул. "Сливница" и Околовръстното шосе.

Управляващата от над 10 години в София партия ГЕРБ обвини опозицията за две съмнителни сделки с един и същ общински имот, реализирани в периода 2015-2017 г.. Както "Сега" писа, в резултат от тях Столична община губи над 4 млн. лева, като първо продава терена за 2.15 млн., а после го купува отново, но този път за 6,37 млн. лв. В позиция на групата на ГЕРБ и на коалиционния й партньор в действащия общински съвет - СДС, изпратена до "Сега", се избягва коментар ощетени ли са данъкоплатците в София от решението на СОС през 2017 г. имотът да бъде купен отново за три пъти по-голяма сума. Вместо това пространно се обяснява, че от 47 общински съветници, гласували "за" повторното изкупуване на имота, двама са от днешната опозиция в лицето на "Демократична България", подала сигнал до прокуратурата за споменатата сделка. Сред вносителите на сигнала е Иво Божков от "Демократична България", който преди две години е гласувал "за" сделката, припомнят ГЕРБ-СДС. В групата на опозицията в момента е и Марта Георгиева, която тогава също е подкрепила покупката. "Логичен е въпросът,  ако са имали съмнения за сделката, защо не са ги изразили, а са я подкрепили през 2017 г.?", пита групата ГЕРБ-СДС, в която са част от вносителите на предложението София да плати с над 4 млн. лв. повече за споменатия имот.

Както "Сега" писа, във вторник "Демократична България" съобщи, че сезира прокуратурата за въпросната сделка, одобрена по време на предишния състав на СОС, когато такава формация все още няма. Тя бе създадена за участие в миналите местни избори, на които ДСБ и "Да, България" и "Зелено движение" се явиха заедно срещу бившите партньори на ДСБ в Реформаторския блок - СДС и ДБГ. В миналия СОС тези две партии и ДСБ известно време съвместно подкрепяха ГЕРБ, преди ДСБ да се отцепи и да спре да гласува в синхрон с мнозинството.  

През 2015 г. теренът, който тогава е собственост на общинското дружество "Столичен автотранспорт" е продаден на фирма, собственост на добре известната сметосъбираща компания "Титан". Две години по-късно същият имот е откупен обратно на голяма загуба. "Разликата? Тя е за сметка на столичани и отива в чужди джобове", пише в сигнала на "Демократична България" до прокуратурата.

През 2017 г. имотът е откупен отново по искане на ръководството на друго общинско дружество "Чистота-Искър", става ясно от позицията на ГЕРБ-СДС. Година по-рано на него се възлагат допълнителни дейности по сметопочистване, сметоизвозване и поддържане на чистотата в публичните пространства на нови райони от Столична община, както и  дейности по зимно почистване, изброяват управляващите. Всъщност доклад на одитните органи в Столична община през м.г. показа, че въпросното дружество е тотално източвано от ръководството си именно в споменатия период. Стана ясно и че "Чистота-Искър" не е започнало да изпълнява възложените му задачи самостоятелно, а през 2018 г. е пренасочвало около 97 на сто отпуснатата му от СОС субсидия в размер на 12 милиона лв. за наем на техника от дружество, свързано с бизнесмена Румен Гайтански, известен като Вълка.  

"Управата на дружеството с доклад уведомява Столична община и Столичен общински съвет, че предоставеният на дружеството имот с площ 9 121 кв.м. с адрес бул. "Околовръстен път“ не е достатъчен за извършване на новите дейностите и предлагат да закупят съседният имот, собственост на „Княжево сървиз” ООД. Изготвени са две оценки на имота от независими оценителски компании, водени са преговори с дружеството „Княжево сървиз” ООД, като то е направило отстъпка от първоначалната си оферта (първоначално тя е 6,8 млн., но след "тежки" преговори е смъкната до 6,37 млн. - б.р.). С решение общинският съвет е дал съгласие „Чистота Искър“ ЕООД да закупи имота за цена 6,37 млн. лв. без ДДС, като за целта използва собствени средства и банков кредит в размер до 5 млн. лева", се казва в позицията на ГЕРБ-СДС. Този кредит е отпуснат от банка срещу обезпечение на същия имот, което също потвърждава, че постигната цена е пазарна, твърдят управляващите в София. Не се коментира обаче, че е възможно за одобряването на кредита да е спомогнало и това, че се касае за общинско дружество, от което при нарушение на договора лесно ще се получи обезщетение.

Повторната покупка на терена бе защитена и от друг член на предишния общински съвет, който е сред вносителите на предложението. Според Карлос Контрера от ВМРО е напълно възможно въпросният имот на бул. "Сливница" и Околовръстното шосе да поскъпне 3 пъти за 2 години. "Ако следваме логиката на "Демократична България" в България цената на един имот явно не може да се повишава или понижава. Това е абсурд. Направени са оценки, има проведени преговори, доклади, протоколи. Част от сегашните съветници на ДБ и тогава бяха съветници и гласуваха "за". Освен това покупката на имота е финансирана със собствени средства на дружеството и с ипотечен кредит. Това означава, че банката също си е направила проверка и е сметнала, че стойността на имота обезпечава вземането й", коментира Контрера за "Сега". Според него сделката  носи "сигурност и стабилност за общинското дружество". "Това означава, че постигната сделка е добра и за него, и за Столична община", обобщава шефът на групата на "Патриоти за София" в СОС. 

 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата години наред обгрижва Догансарай

09.07.2020

Екип на Сега

7511 21
Радев получи рядък шанс да обедини почтените хора

10.07.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6105 43
Заради протести София отлага пускането на още пешеходни зони

Коментари

Калпазанче

Хитрата лисичка

Хитра е лисичка,

нашата кметичка.

Подписи не слага.

Тъй и по-приляга.

 Как да барнем в крачка

 с герберската пачка,

тази мила птичка,

столична кметичка?

23.04.2014г.

ловkия

Пасеш ли, Паси?

Паси, Паси, паси...🐑

Памфуций
снимка на Памфуций

https://youtu.be/ZNI4g8Z8mZ8?list=PL2dAyfnaJBeN5muN8KBDFKDGVgwlZRgu-&t=10759

 

Както се вижда решението на СОС е взето с 47 гласа "за", нито един против, нито едно изказване, нито един въпрос.

TRENDA

опгууууууууу

Тренд Петков

откровенни лъжци...ако допуснем, че при първото  гласуване са били подведени за отпаднала необходимост, то при второто няма логика да не са разбрали,че това е нагласена работа...няма имот в софия, който да е поскъпнал за две години с такива размери,при това без подобрения..., ...правят ни на улави...просто са организирана престъпна група..Майната им кой от коя подгрупа е..патим си софиянци...значи ако не си платиш данъците бой до дупка, а  тези,които разполагат със събраните суми го профукват без отговорности? и да не си мислите,че от надвзетите суми не са си делкали? това е най-разумното обосновано предположение...та те не са идиоти. нас ни правят на такива.

cartman

Значи "Демократична България" подала сигнал до прокуратурата за споменатата сделка, ама се оказва, че този сигнал го подават срещу себе си. Страшни са ей, само схеми и лъжи, които и те дори самите не си ги спомнят..
 

Влез или се регистрирай за да коментираш