Медия без
политическа реклама

Управляващите се канят да сливат общини

05 Юни 2022

Управляващата коалиция ще обсъжда предложения, според които броят на общините да бъде намален, а мандатите на кметовете и общинските съветници - ограничен до два. Това съобщи в Смолян председателят на парламентарната Комисия по регионално развитие Настимир Ананиев, цитиран от БНР.

Законодателните инициативи трябва да бъдат обсъдени на коалиционно ниво, каза Настимир Ананиев. "Окрупняването на общините е всъщност за повдигане на административния капацитет и също така е свързано с факта, че, за съжаление, и населението намалява – знаете, че имаме официално преброяване, което ще излезе като информация през октомври месец, и на база на него, и на база анализ на финансовите обстоятелства във всяка една община, също така общините, където общината е най-големият работодател, за мен са неработещи общини", посочи депутатът.

По думите му трябва да се търси вариант, при който да има сливане на общини с цел подобряване стандарта на живот на гражданите и постигане на децентрализация.

Според Ананиев, мандатността на кметовоте и общинските съветници също е важна тема. "Тъй като в България негласно се знае, че има частни общини, в които кметове, главни архитекти, местни феодали всъщност взимат решенията обикновено на общи софри - какво да се случва в самата община, трябва да видим по какъв начин да се пресече този режим", добави Настимир Ананиев.

 

Още по темата